S. Čaplinskas: dabar svarbiausia rasti, kur virusas „miega“

  • Teksto dydis:

„Kas dabar COVID-19 epidemiologijoje yra svarbiausia? Rasti, kur virusas „miega“, – sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas. 

„Viešojoje erdvėje pasirodė teiginiai, kad žmonių šventės „kaltos“ dėl COVID-19 skaičiaus didėjimo Lietuvoje, nes „pabudina“ virusą. Manau, kad, norint „nepabudinti“ viruso, pirmiausia reikia žinoti, kur jis „miega“. Ką reikia (ar reikėjo) padaryti? Sudaryti prieinamas ir priimtinas galimybes žmonėms išsitirti (serologiškai ir PGR metodais) ir sužinoti, kas jau buvo susidūręs su virusu. Ypač svarbu labai operatyviai ištirti visus tokių švenčių kontaktinius asmenis (abiem metodais), o ne tik juos izoliuoti 14 dienų, kaip yra dabar“, – feisbuke ketvirtadienį rašė profesorius.

Primename, kad per parą nustatyta 19 naujų koronaviruso atvejų – tai didžiausias patvirtintų dienos užsikrėtimų skaičius per pastarąjį mėnesį. Devyni iš 19 naujų koronaviruso atvejų yra susiję su židiniais Santaros klinikose bei Kernavėje vykusioje šventėje, BNS ketvirtadienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad visuomenės tyrimą dėl to, kokia visuomenės dalis persirgo koronavirusu ir galėjo įgyti imunitetą, planuoja pradėti liepą. 

„Mokslininkai darys tyrimą, liepos 10, kiek turime duomenis, turėtų startuoti ir naudoti jau tuos testus, kurie vertina imuniteto susiformavimą“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė A. Veryga.

Pasak ministro, vis dėlto nėra tikimasi, kad persirgusi bus ženkli visuomenės dalis, be to, vis dar nėra aišku, kokiam laikui imunitetas šiam virusui susiformuoja.

„Kas dar komplikuoja tą situaciją, nežinome, kuriam laikui tas imunitetas formuojasi, ar žmogus gali pakartotinai užsikrėtęs vėl susirgti, kitus užkrėsti“, – teigė A. Veryga.

„Liga yra tikrai labai paslaptinga, virusas paslaptingas, mokslininkams ir klinicistams yra daugiau kol kas klausimų negu atsakymų, kaip iš tikrųjų čia su juo bus“, – pridūrė jis.

Lietuvoje koronavirusu iš viso užsikrėtė 1752 žmonės. Infekcine liga šiuo metu vis dar serga 296 žmonės, pasveiko – 1372.

Nuo COVID-19 mirė 74 žmonės, dar dešimt susirgusiųjų mirė dėl kitų priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lordas

Lordas portretas
Lietuvoje įdomu tik vieną,kas kur ir su kuo miega.Grazulio klausykit

Chlorkalkė

Chlorkalkė portretas
Virusas šiuo metu "miega" daktaro Mengelės ,mūsų gelbėtojo,kelnėse.

Lovys \\\\\../////

Lovys  \\\\\..///// portretas
Jau taip tas lovys kvepia,o 'profesotiaus' mąstymas,tai kaimo Jurgio su nebaigtu pradiniu mokslu."MIEGA".
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių