Profesorius S. Čaplinskas abejoja, ar būtina kaukę dėvėti pliaže

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas feisbuke pasidalijo įžvalgomis COVID-19 tema. Pasak profesoriaus, tikimybė koronavirusu užsikrėsti pliaže nors ir egzistuoja, bet nėra didelė.

„Ar reikia pliaže kaukių? Ir ne, ir taip. Taip, nes koronavirusų plitimui svarbu atstumas, ekspozicijos laikas ir apsauga. Dėl apsaugos, t. y. dėl kaukių: jeigu artimam kontakte ilgesnį laiką (daugiau nei 15 min.) šalia būna dvi skirtingos kompanijos, užsikrėtimo tikimybė išlieka, nes nežinia ar, tose kompanijose yra besimptomių koronavirusų nešiotojų, kurie į aplinką išskiria virusus“, – apie viruso plitimą samprotavo S. Čaplinskas.

Todėl, norint sušvelninti antrą bangą, būtina nedelsiant keisti testavimo strategiją.

Pasak profesoriaus, pliaže užsikrėsti COVID-19 tikimybė yra nedidelė. „Visgi, mano manymu, tikimybė užsikrėsti pliažo sąlygomis nors ir egzistuoja, bet nėra didelė. Kodėl aš abejoju dėl kaukių pliaže? Ogi todėl, jog tikėtina, kad nemažai žmonių Lietuvoje yra susidūrę su virusu, bet to nežino, nes jie neturėjo ir neturi kur išsitirti laisvanoriškai, anonimiškai dėl COVID-19 ligos antikūnų. Todėl, norint sušvelninti antrą bangą, būtina nedelsiant keisti testavimo strategiją. Tai leistų greičiau diagnozuoti užsikrėtusius ir simptomų nejaučiančius žmones, bei išvengti persirgusių žmonių perteklinės izoliacijos“, – teigė S. Čaplinskas.

Ar būtų teisinga dėl COVID-19 grėsmės neįsileisti darbo jėgos iš trečiųjų šalių?

„Vis pasigirsta tokių siūlymų. Iš karto sakau – nepritariu tokiems draudimams. Koronaviruso yra visur. Jau seniai aišku, kad vietinių užsikrėtimo atvejų yra daugiau, negu įvežtinių“, – statistiką apžvelgė profesorius.

Scanpix nuotr.

Pasak S. Čaplinsko, svarbiausia yra aktyvus testavimas dėl COVID-19. „Ką daryti? Prioritetas yra akcentuotis į vietinius viruso nešiotojus suteikiant žmonėms galimybę sužinoti savo COVID-19 statusą, nustatant viruso cirkuliavimo grandines. O atvykstančius žmones reikia tinkamai testuoti įvairiais tyrimo metodais. Tai reiškia – keisti testavimo strategiją. Mano manymu, ekonomiką reikia kuo greičiau gaivinti, mažinti karantino pasekmes žmonėms, netrukdyti verslui ir neklampinti ateities kartų į skolas“, – patarė profesorius.

Primename, kad per praėjusią parą patvirtinta 13 naujų koronaviruso atvejų, bendras skaičius siekia 2264, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 501 asmuo, pasveiko – 1670. Nuo COVID-19 mirė 81 asmuo, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 128 įvežtiniai atvejai. Izoliacijoje šiuo metu yra 2910 žmonių.

Per praėjusią parą laboratorijose ištirti 1364 ėminiai, iš viso iki šiol ištirti 553 tūkst. 388 ėminiai.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaSaulius Čaplinskastyrimai dėl koronavirusokoronavirusas pliažetikimybė užsikrėstikaukių dėvėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
ir aasilai prie lovio nori nes ten ju dauguma sakytu teisybe be problemu bet pinigai svaRBIAU NEUZMIRSK KAD TEISYBE JAU ARTI O UZ GENOCIDA KAI KAM TEKS ATSAKYTI CIA NEPADES NEI PINIGAI

pal'Myra \\\\\.../////

pal'Myra \\\\\...///// portretas
Apaugok Viešpatie nuo tokių 'profesorių'.Tai ką Japonai durnesni už tą čiapliką,nes jie kaukes dedas tik jei serga arba įtaria,kad ĮSPTĖTŲ laikytis nuo jo atstumo.Jukš nuo lovio 'kandidate'.

Ot

Ot portretas
Kaukės dėvėjimas gali apsaugoti tik nuo baudos už nedėvėjimą, bet ne nuo viruso. O esant tokiems karščiams kaip dabar versti dėvėti kaukes - nusikaltimas. A, teisybė, kitos ligos nebe ligos, tai kaukių išgaišintieji nesiskaito, nes ne korona juos pribaigė...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių