Ruoš įvairesnių specializacijų medikus?

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) inicijuoja pertvarką, po kurios, kaip teigiama, valstybė užsakys paruošti įvairesnių specializacijų sveikatos priežiūros specialistų. To siekiama inicijuojant Valstybinio užsakymo formavimo komiteto (VUK) pokyčius.

VUK sudėties ir struktūros pokyčius, veiklos pertvarkymą ministerija inicijuoja kartu su Sveikatos žmogiškųjų išteklių politikos grupe.

SAM teigimu, pertvarkant VUK veiklą, užsakymai bus formuojami pagal programas. Tai į poreikių formavimą leis įtraukti ergoterapeutus, kineziterapeutus, dietistus, biomedicinos technologus, radiologijos technologus, paramedikus, skubiosios medicinos pagalbos paramedikus, slaugytojo padėjėjus, visuomenės sveikatos specialistus, vaistininkus, vaistininko padėjėjus.

„Esame bene daugiausia gydytojų ruošianti valstybė ES, skaičiuojant gyventojų skaičiui, tačiau neišvengiame specialistų trūkumo. Ypač tai jaučiame slaugytojų, jų padėjėjų ir kitų specialistų lygmeniu. Naujoji tvarka leis tiksliau atliepti visuomenės poreikius, rengti tokių specialistų ir tiek, kiek reikia“, – cituojamas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ministerija nurodė, kad per VUK 2022–2023 m. turėtų būti parengti 1 387 įvairūs sveikatos priežiūros specialistai, iš jų 580 slaugytojų, 330 medicinos gydytojų, 365 gydytojai specialistai.

Pasak ministerijos, taip pat atnaujinama VUK sudėtis ir struktūra. Komitetą sudarys Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Higienos instituto, Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos, Vyriausybės kanceliarijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Vilniaus universiteto atstovai.

Anot SAM, toks formavimo principas leis veikti skaidriai ir valstybei prisiimti visą atsakomybę už specialistų poreikio formavimą ir įgyvendinimą.

„Valstybės užsakymo procesas bus gerokai skaidresnis – poreikį formuos ne mokymo įstaigos, kurios ir ruošia specialistus, o platus socialinių partnerių ratas. Atsakomybę už rezultatą prisiims valstybinės institucijos“, – teigė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu kiek jų liks Lietuvoje

Įdomu kiek jų liks Lietuvoje portretas
su tokiais atlyginimais ir kaip tai pakeis situaciją .......kelkite medikų atlyginimus bent 2-3 kartus ir situacija pasikeis 1-2 metų bėgyje ir nereikės jokių kitų sprendimų.......

Tragiška padėtis

Tragiška padėtis portretas
dėl slaugytojų. Krūviai nežmoniški, algos vos didesnės už minimumą. Tai SAM sumąstė perkvalifikuoti kitus specialistus :D Jau matau, kaip rikiuojasi eilėje kokie nors kinezistai “tampytis” su sunkiausias ligoniais už 670 e :D
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių