Rizika paauglių sveikatai: sportiniai gėrimai ir elektroninės cigaretės

Modernių laikų produktai vilioja vaikus ir paauglius, tačiau jie negali įvertinti rizikos sveikatai. Todėl daugiau atsakomybės siūloma imtis ir gamintojams.

Sunerimo dėl sportinių gėrimų

Sportuodamas žmogus netenka mikroelementų bei kitų medžiagų, kurių, kaip teigiama, turi sportiniai gėrimai. Jie yra trijų rūšių, besiskiriantys skysčių, elektrolitų ir angliavandenių kiekiu.

Gamintojai tikina, kad geriant sportinius gėrimus galima greičiau susigrąžinti jėgas, pagerėja sportinė forma. Tačiau Kardifo universiteto mokslininkai ištyrė per 400 mokslinių darbų, skirtų sportinių gėrimų poveikiui, bet neįžvelgė jokio mokslinio pagrįstumo.

Šiuos pamėgtus gėrimus britų vaikai ir paaugliai vartoja ne tik sportuodami, bet ir kitomis įvairiomis progomis. Tyrėjai nusprendė išsiaiškinti, kaip dažnai tai vyksta. Keturiose Pietų Velso mokyklose jie apklausė beveik du šimtus 12–14 metų amžiaus moksleivių.

Pažeidžia dantis

Paaiškėjo, kad beveik 90 proc. tiriamųjų gėrė sportinius gėrimus, pusė iš jų – bent 2 kartus per savaitę. Sportuojant šiuos skysčius vartojo beveik 78 proc. berniukų ir per 48 proc. mergaičių. Tačiau beveik pusė moksleivių sportinius gėrimus ragavo ir bendraamžių draugijoje.

Apklausa parodė, kad vaikai nelabai supranta, kam skirti šie daug cukraus turintys ir rūgštūs gėrimai. Taip pat jiems į galvą neatėjo, kad neteisingai vartojant šį produktą gali grėsti dantų emalio pažeidimai, ėduonis ir antsvoris. Moksleiviai nurodė pagrindinę vartojimo priežastį: „Puikus skonis“.

Išsamūs atlikto tyrimo duomenys neseniai publikuoti leidinyje „British Dental Journal“. Apie tai, kad energiniai ir sportiniai gėrimai gadina vis daugiau jaunuolių dantis, mokslininkai yra įspėję dar prieš kelerius metus. Lietuva yra pirmoji valstybė Europoje, kurioje nepilnamečiams buvo uždrausta pardavinėti energinius gėrimus.

Kaip skelbia britų nacionalinis transliuotojas BBC, sportinių gėrimų gamintojai jau sutiko nereklamuoti sportinių gėrimų vaikams ir paaugliams iki 16 metų amžiaus, apriboti jų prekybą nepilnamečiams. Mokslininkai tikisi, kad šios priemonės padės sumažinti sportinių gėrimų neigiamą poveikį vaikų sveikatai.

Paskatina rūkyti

Dar vieno labai išpopuliarėjusio modernių laikų produkto – elektroninių cigarečių – daromą įtaką paauglių gyvenimui tyrinėjo kanadiečiai. Toronto universiteto mokslininkai nustatė, kad jaunimą jos dažnai įtraukia į rūkančiųjų pasaulį.

Suaugusieji elektronines cigaretes dažnai vartoja norėdami mesti rūkyti ar sumažinti žalą sveikatai. O atliktas tyrimas parodė, kad daugelis moksleivių bei studentų jas renkasi, nes toks rūkymo stilius atrodo kaip „kažkas naujo“, „šaunu“ ar „linksma“.

Mokslininkai apklausė 2,3 tūkstančio 14–15 metų amžiaus moksleivių. Paaiškėjo, kad 70 proc. paauglių yra girdėję apie elektronines cigaretes, o 10 proc. paauglių jau yra bandę jas rūkyti arba reguliariai vartoja.

Labiausiai nerimą kelia faktas, kad dauguma jų pradėjo rūkyti elektronines cigaretes dar prieš tai, kol išbandė įprastą tabaką. Todėl siūloma jas pradėti griežtai kontroliuoti. Tyrimo duomenis paskelbė leidinys „Canadian Medical Association Journal“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių