Ragina skiepytis, bet skiepai nuo erkinio encefalito įperkami ne visiems?

Seime penktadienį organizuojama diskusija, kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų.

Pasak konservatorės Aistės Gedvilienės, erkės – vis didesnė problema, kuriai spręsti reikalinga valstybės pagalba, nes skiepai nuo erkinio encefalito įperkami ne visiems.

„Skiepijimo schemą sudaro trys skiepai, bendra jų kaina svyruoja tarp 60 ir 100 eurų. Imunitetui palaikyti reikalinga skiepytis kas 3–5 metus, todėl skiepai yra sunkiai įperkami didelei daliai Lietuvos gyventojų“, – teigia diskusijos organizatorė A. Gedvilienė.

Anot parlamentarės, valdančiųjų siūlymai purkšti miškus chemikalais yra neįgyvendinami, nes remiantis pasauline praktika, tai brangu ir neefektyvu.

Skiepijimo schemą sudaro trys skiepai, bendra jų kaina svyruoja tarp 60 ir 100 eurų. Imunitetui palaikyti reikalinga skiepytis kas 3–5 metus, todėl skiepai yra sunkiai įperkami didelei daliai Lietuvos gyventojų.

A. Gedvilienė siūlo Vyriausybei imtis atsargumo priemonių ir sukurti kompensavimo mechanizmą, kuris garantuotų gyventojų apsaugą nuo erkių platinamų ligų.

Diskusijoje penktadienį taip pat dalyvaus Lietuvos gamtininkas ir aplinkosaugininkas Selemonas Paltanavičius, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) entomologė Milda Žygutienė, Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas ir Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

ULAC duomenimis, šiemet nuo erkinio encefalito šalyje mirė du žmonės, o per pirmą pusmetį registruoti 99 susirgimai – trečdaliu daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Medikai primena, kad efektyvi erkinio encefalito prevencinė priemonė – skiepai. Vakcinaciją šios ligos rekomenduojama pradėti žiemą arba ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumo laikotarpis.

Praėjus dviem savaitėms nuo antrosios vakcinos dozės suleidimo, žmogui susiformuoja imunitetas nuo erkinio encefalito.



NAUJAUSI KOMENTARAI

N

N portretas
Ne apie skiepus vien tik galvoti reikia, bet apie parazitų naikinimą, nes tuoj ir per langus pradės lįsti, tuomet ir skiepai nepadės.

skaitytoja

skaitytoja portretas
skiepai turėtu būti privalomi ir nemokami jei jau taip rūpi kad gyventojai būtų sveiki

Rapolas

Rapolas portretas
Reikia ne tik, kad skiepyti nemokamai, bet ir naikinti tas prakeiktas erkes. Jei nenaikinti, ju tik dauges ir dauges. Negi ten "galvociams" nedaeina? Kas ten sedi postuose??? Pilnas neveiksnumas ir absurdas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių