Ragina pasitikrinti dėl pilvo aortos aneurizmos: tai – viena klastingiausių kraujagyslių ligų

  • Teksto dydis:

Minint Pasaulinę aortos dieną, Kauno klinikų specialistai Nacionaliniame Kauno dramos teatre kartu su Endovaskulinių specialistų asociacija surengė akciją, kurios metu kiekvienas norintis galėjo pasitikrinti, ar neturi išsiplėtusios pilvo aortos. Renginio metu buvo patikrinti apie 250 žmonių. Šis tyrimas neskausmingas, atliekamas echoskopu ir trunka vos kelias minutes.

Pasak Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vadovo doc. Lino Veličkos, pilvo aortos aneurizma (arba kitaip – išsiplėtusi pilvo aorta) – tai viena klastingiausių kraujagyslių ligų, kuri dažniausiai vystosi be simptomų, tačiau ją pastebėti galima ištyrus echoskopu.

Dažniausiai liga diagnozuojama vyresnio amžiaus žmonėms (virš 55–60 metų), vyrams, rūkantiems asmenims. Taip pat šios ligos riziką didina aukštas kraujo spaudimas ir cholesterolio lygis, aterosklerozė, paveldimumas.

„Dažnai šios ligos simptomai pasireiškia tik tada, kai aneurizma plyšta. Pacientams, kuriems spėjama atlikti skubias operacijas, išgyvena apie 50–60 proc., tačiau net 50 proc. pacientų, plyšus aneurizmai, miršta taip ir nepasiekę ligoninės. Todėl labai svarbu laiku aptikti padidėjusią aneurizmą, nes taip galima išsaugoti ne vieną gyvybę“, – sako gydytojas kraujagyslių chirurgas doc. L. Velička.

Linas Velička. / Kauno klinikų nuotr.

Pirmieji simptomai, kurie išduoda, kad plyšo pilvo aortos aneurizma, yra staigus pilvo ir nugaros skausmas, bendras silpnumas, kurį lydi šokas. Kartais žmogus gali netekti sąmonės. „Aneurizmos padidėjimą diagnozavus laiku, atliekama planinė operacija, kurios mirtingumas siekia vos 2–5 proc. Taip pat sumažėja komplikacijų tikimybė“, – teigia docentas.

Šių metų rugsėjo 25 dieną buvo minima Pasaulinė aortos diena. Gydytojai ragina nedelsti ir visus vyresnius nei 60 metų žmones pasitikrinti dėl pilvo aortos aneurizmos, atliekant pilvo echoskopiją. Ypatingai svarbu tai atlikti aukštos rizikos grupei priskiriamiems pacientams: rūkantiems 55–60 metų vyrams, kurių šeimoje yra sirgusių ar sergančiųjų aortos aneurizma bei turintiems kitų širdies ir kraujagyslių ligų. Laiku diagnozavus šią ligą ir laiku atlikus operaciją, galima išgelbėti daug gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JEI JAU TAIP RIMTA ,

JEI JAU TAIP RIMTA ,  portretas
Kodėl šeimos gydytojai rizikos grupės žmonių nenukreipia tokiam tyrimui ?! Man 66 metai , turiu širdies ir kraujagyslių problemų , bet NIEKADA IR NIEKO NEGIRDĖJAU IŞ SAVO GYDYTOJOS !!! Tai gal medikams reikia atnaujinti žinias ?.....

Tikrai, skelbta tik

Tikrai, skelbta tik  portretas
Del klaipedos... O kaunieciai ant ledo liko, iskyrus lygesnius

Anonimas

Anonimas portretas
Kur buvo skelbta apie šį tyrimą,suzinom po visko.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių