Pusryčiams vietoj kavos - kakava

Puodelis kavos ryte padeda išsibudinti, suteikia energijos. Šokolado gabalėlis veikai panašiai.

Skaitytoja klausia: Kai kurie mano pažįstami rytą pradeda puodeliu kavos ir gabalėliu juodo šokolado ir sako, kad toks kokteilis puikiai tonizuoja visai dienai. Tačiau man priešinga,i puodelis kavos su šokaladu po kurio laiko sukelia nuovargį.  Kodėl?

Atsako Gydytoja dietologė Jelena Morozova:

Puodelis kavos ryte padeda išsibudinti, suteikia energijos. Šokolado gabalėlis veikai panašiai. Tačiau vos po kelių valandų daugelis žmonių išgėrę puodelį kavos jaučiasi pavargę, kartais atsiranda dirglumas ar nervingumas. Tuomet  kaip taisyklė griebiamės antro puodelio kavos, deja norimos energijos antplūdžio nesulaukiame. Tai kad išgėrę rytinės kavos jaučiate nuovargį gali būti daug priežasčių. Gal iš tiesu esate pervargusi ir reikėtų skirti kelias dienas poilsiui, o gal situacija pasikeistų paįvairinus racioną.

Pusryčiaudami paprastai geriame arbatos arba kavos, o štai kakavos iš ryto geriame retai. Ir visai be reikalo. Mat šis kvapnus karštas gėrimas yra vienas iš vertingesnių produktų, aprūpinančių organizmą baltymais, riebalais ir angliavandeniais, taip pat kaliu ir fosforu, reikalingų širdies ir kraujagyslių, bei judėjimo organų veiklai.
Kakavą maistui pirmieji pradėjo vartoti actekai. Jie pastebėjo, kad kakava  teikia žvalumo, jėgų ir energijos. Tačiau šis gėrimas buvo karalių ir imperatorių privilegija. Kakava mums suteikia žvalumo, tačiau ji veikia ne taip staigiai, kaip kiti tonizuojamieji gėrimai. Todėl kakavos galima pasiūlyti tiems, kam nepatariama gerti kavos. Nors kakava gerokai kaloringesnė už kavą ar arbatą, manoma, kad ji nekenkia figūrai. Puodelis šio gėrimo suteikia sotumo jausmą, todėl ilgiau nesinori valgyti. Taigi, kakava rytais tinka tiems, kas nemėgsta pusryčiauti.
Blogą nuotaiką gali pataisyti plytelė šokolado. Tačiau kakavos aliejuje yra dar daugiau veikliųjų medžiagų, atsakingų už šį efektą. Vadinasi, kur kas naudingiau išgerti kakavos, o ne suvalgyti šokolado. Taigi dieną kakavos rekomenduojama gerti dėl žvalumo, o žvarbiais vakarais – nuotaikai pakelti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių