PSO: vidutinės rizikos grupės asmenims nereikalingos papildomos COVID-19 vakcinų dozės

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pranešė, kad daugiau nerekomenduoja visiškai paskiepytiems vidutinės rizikos grupės suaugusiems asmenims skiepytis papildomomis COVID-19 vakcinos dozėmis, nes jų nauda yra nedidelė.

Žmonėms, gavusiems pagrindinį skiepijimo kursą ir vieną stiprinamąją dozę, papildomos dozės rizikos nekelia, tačiau jų efektas yra nežymus, teigė PSO vakcinų ekspertai.

Jungtinių Tautų sveikatos agentūros Imunizacijos ekspertų strateginė patariamoji grupė (SAGE) po įprastinio dukart per metus vykstančio susitikimo paskelbė atnaujintas rekomendacijas.

Naujoji SAGE rekomendacija atspindi dominuojančios viruso omikron atmainos poveikį ir stiprų gyventojų imunitetą, įgytą persirgus ir pasiskiepijus, nurodė PSO.

Grupė apibrėžė tris naujas, supaprastintas COVID-19 vakcinacijos prioritetines kategorijas: didelės, vidutinės ir mažos rizikos, atsižvelgiant į sunkios ligos formos ar mirties pavojų.

Papildomas stiprinamąsias dozes po pirmosios stiprinamosios dozės SAGE rekomendavo tik tiems asmenims, kuriems yra didžiausia rizika susirgti sunkia COVID-19 forma.

Tai vyresnio amžiaus suaugusieji; jaunesni suaugusieji, sergantys gretutinėmis ligomis, pavyzdžiui, diabetu, žmonės, kurių imunitetas nusilpęs, pavyzdžiui, sergantys ŽIV, nėščios moterys ir pirminės grandies sveikatos priežiūros darbuotojai.

Vidutinio prioriteto grupei priskiriami sveiki suaugusieji, paprastai jaunesni nei 60 metų, ir vaikai bei paaugliai su gretutinėmis ligomis.

SAGE rekomenduoja pagrindinį skiepijimo kursą ir vieną stiprinamąją dozę.

„Kai kalbama apie vidutinės rizikos grupę, papildomos stiprinamosios dozės... neberekomenduojamos“, – sakė SAGE pirmininkė Hanna Nohynek (Hana Nohinek).

„Vakcina yra saugi ir veiksmingai apsaugo nuo sunkios ligos formos ir mirties“, – sakė ji. Tačiau, pasak jos, nors šiai rizikos grupei priskiriamiems asmenims skiepytis dar kartą nekenkia, „papildomų dozių nauda iš tikrųjų yra gana nedidelė“.

Mažos rizikos grupei priklauso sveiki vaikai ir paaugliai nuo šešių mėnesių iki 17 metų.

Nors pirminės ir stiprinamosios dozės šiai grupei yra saugios ir veiksmingos, atsižvelgdama į paprastai nesunkią ligos eigą SAGE teigė, kad šalių sprendimai dėl vakcinacijos turėtų būti grindžiami kontekstu, pavyzdžiui, sveikatos programų prioritetais ir ekonominiu efektyvumu.

Naujų vakcinų paieška

Kalbant apie COVID-19 vakcinų poveikį „ilgojo COVIDo“ atžvilgiu, „duomenys yra prieštaringi“, teigė SAGE.

Pasaulyje žmonėms skiepyti sunaudota beveik 13,3 mlrd. COVID-19 vakcinų dozių.

PSO atstovė Kate O'Brien (Keit O'Brajen), atsakinga už vakcinas, sakė, kad, kalbant apie omikron atmainą, esamos vakcinos suteikia labai gerą imunitetą prieš sunkią ligos formą, tačiau „atvirai kalbant, jos neilgai išlieka veiksmingos prieš lengvas ligos formas ar užsikrėtimą“.

PSO ieško naujų COVID-19 vakcinų, kurios apsaugotų nuo daugelio įvairių atmainų, apsaugotų ilgesniam laikui ir būtų veiksmingesnės kalbant apie užsikrėtimą bei viruso perdavimą.

Taip pat ieškoma vakcinų, kurios būtų naudojamos ne tik injekcijomis ir kurių nereikėtų laikyti itin žemos temperatūros sąlygomis, sakė K. O'Brien ir paminėjo vakcinacijos pro nosį, geriamųjų vakcinų bei odos pleistrų metodus.

Kalbėdamas apie dvi į nosį švirkščiamas vakcinas, ypač vieną iš jų, naudojamą Kinijoje, SAGE vykdomasis sekretorius Joachimas Hombachas sakė: „Mes žinome, kad jos yra imunogeniškos... bet mums iš tikrųjų reikia duomenų apie... poveikį perdavimui, nes tai iš tikrųjų gali turėti didelę reikšmę.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jei PSO sako - nerekomenduojame

Jei PSO sako - nerekomenduojame portretas
PIŠ sako - vadinasi privaloma, todėl vakcinų nuprkiti reikia mažiausiai 10-čiai metų.

medikams

medikams portretas
O kas atsakys, kad po skiepų yra alergijos

qwer

qwer portretas
Pasauline Sukciu Organizacija
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių