PSO: omikron subvariantas jau aptiktas 57 valstybėse

  • Teksto dydis:

Itin užkrečiamos pandeminio koronaviruso omikron atmainos subvariantas BA.2, kuris, kaip rodo kai kurie tyrimai, gali būti dar užkrečiamesnis, jau aptiktas 57 valstybėse, antradienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Sparčiai plintantis ir labai mutavęs omikron variantas, prieš 10 savaičių pirmą kartą aptiktas Pietų Afrikoje, labai greitai tapo dominuojančiu visame pasaulyje.

Naujame savaitiniame pranešime apie epidemiologinę padėtį PSO nurodė, kad omikron variantas, aptiktas daugiau kaip 93 proc. visų per pastarąjį mėnesį paimtų ėminių, turi kelis subvariantus: BA.1, BA.1.1, BA.2 ir BA.3.

BA.1 ir BA.1.1 – pirmieji išaiškinti subvariantai – vis dar sudaro daugiau kaip 96 proc. visų omikron genomo sekų, įkeltų į atvirą tarptautinę duomenų bazę GISAID.

Tačiau aiškiai daugėja BA.2 atvejų. Šis subvariantas turi kelias kitokias mutacijas, įskaitant „spyglio“ baltymo, padedančio virusui patekti į žmogaus ląstelę, mutaciją.

BA.2 genomo sekų GISAID jau pateikta iš 57 valstybių, nurodė PSO ir pridūrė, kad kai kuriose šalyse šis subvariantas jau sudaro daugiau kaip pusę visų surinktų omikron atmainos genomo sekų.

Anot PSO, dar mažai kas žinoma apie subvariantų skirtumus. Ši Jungtinių Tautų organizacija paragino tirti subvariantų savybes, įskaitant užkrečiamumą, sugebėjimą išvengti imuninio atsako, virulentiškumą.

Keli pastarojo meto tyrimai rodytų, kad BA.2 yra užkrečiamesnis už pradinį omikron variantą.

PSO techniniam atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove (Marija van Kerckhov) antradienį reporteriams sakė, jog informacijos apie šį subvariantą labai nedaug, bet kai kurie pradiniai duomenys rodo, kad BA.2 „augimo koeficientas yra šiek tiek didesnis palyginti su BA.1“.

Bendrai omikron atmaina sukelia lengvesnę ligą, palyginti su tokiomis sumaištį sukėlusiomis atmainomis kaip delta. M. van Kerkhove sakė, jog kol kas „nėra požymių“, kad BA.2 sukeliamos ligos sunkumas būtų kitoks.

Tačiau ji pabrėžė, kad nepriklausomai nuo viruso atmainos COVID-19 išlieka pavojinga liga ir žmonės turėtų vengti ją pasigauti.

„Mums reikia, kad žmonės žinotų: šis virusas toliau cirkuliuoja ir toliau evoliucionuoja“, – sakė ji.

„Tikrai svarbu, kad imtumėmės priemonių ir mažintume savo galimybes susidurti su šiuo virusu, kad ir koks variantas cirkuliuotų“, – pabrėžė M. van Kerkhove.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vycka

vycka portretas
taigi, pasaka be galo , eismas ratu, pso takas praskyntas ,,,

o

o portretas
durnelis tas kuris tyki pso jt ir kt satanistais marmaliuojanciais zmones taisis kom aiskiai sumarmaliuotas ir tiki velniui kriam ir atidave siela uz gp /pispasi/

Tam Biblija

Tam  Biblija portretas
Tu durneli skaityk bibliją ir lauk išganymo..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių