PSO: omikron atmaina plinta greičiau ir silpnina vakcinų teikiamą apsaugą

  • Teksto dydis:

Koronaviruso omikron variantas yra labiau užkrečiamas nei delta atmaina bei sumažina vakcinų veiksmingumą, tačiau, remiantis ankstyvaisiais duomenimis, sukelia ne tokius sunkius simptomus, sekmadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Delta atmainai, pirmą kartą aptiktai kiek anksčiau šiais metais Indijoje, dabar tenka didžioji dalis koronaviruso atvejų pasaulyje.

Visgi Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) patiktas omikron variantas, turintis didelį skaičių mutacijų, praėjusį mėnesį paskatino viso pasaulio šalis įvesti kelionių iš Pietų Afrikos šalių draudimus bei atnaujinti vidaus apribojimus, siekiant sulėtinti viruso atmainos plitimą.

PSO nurodė, kad iki gruodžio 9 dienos omikron išplito į 63 šalis. Greitesnis atmainos plitimas pastebėtas ir PAR, kur delta atmaina yra mažiau paplitusi, ir Didžiojoje Britanijoje, kur delta yra dominuojantis variantas.

Visgi organizacija pabrėžė, kad duomenų trūkumas reiškia, jog neįmanoma nustatyti, ar omikron greitai plinta dėl to, kad variantas geba geriau išvengti imuninio atsako, ar kad juo lengviau užsikrečiama, o galbūt tai yra abiejų šių veiksnių derinys.

Ankstyvieji duomenys rodo, kad omikron sumažina vakcinos teikiamos apsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu ir jo perdavimo veiksmingumą“, – rašoma PSO pranešime.

„Atsižvelgiant į iki šiol surinktus duomenis, tikėtina, kad omikron aplenks delta atmainą tais atvejais, kai būna nežinomas užsikrėtimo šaltinis“, – pridūrė organizacija.

Omikron variantas iki šiol sukeldavo „lengvą“ ligos formą arba besimptomius atvejus, tačiau, PSO teigimu, duomenų dar nepakanka klinikiniam vaizdui susidaryti.

PAR apie omikron informavo PSO lapkričio 24 dieną.

Vakcinos nuo koronaviruso kūrėjos „Pfizer“ ir „BioNTech“ praėjusią savaitę teigė, kad trys jų vakcinos dozės suteikia veiksmingą apsaugą nuo omikron varianto.

Šalys, turinčios pakankamai vakcinų, pavyzdžiui, Didžioji Britanija ir Prancūzija, paragino savo gyventojus pasiskiepyti trečiąja, stiprinamąja vakcinų doze.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šudas

Šudas portretas
tos vakcinos jegu ka 1ir 2 neveikia o valdžia siūlo skiepintis ! Klausimas kelinta , gal 4
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių