PSO: mirštamumas nuo koronaviruso yra dešimteriopai didesnis nei nuo kiaulių gripo

Naujojo koranaviruso pandemijos mirštamumas yra dešimt kartų didesnis negu kiaulių gripo viruso (H1N1),  sukėlusio pandemiją 2009 metais, pirmadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), paraginusi valstybes neskubėti atšaukti priemonių koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkiams stabdyti.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrajesusas) per virtualią spaudos konferenciją iš Ženevos sakė, kad jo organizacija nuolat gauna naujos informacijos apie visame pasaulyje išplitusį virusą, nusinešusį jau beveik 115 tūkst. gyvybių ir užkrėtusį per 1,8 mln. žmonių.

„Žinome, kad COVID-19 plinta sparčiai, ir žinome, kad ji yra mirtina – mirštamumas 10 kartų didesnis negu 2009 gripo pandemijos“, – pabrėžė jis.

PSO duomenimis, per viruso H1N1, pirmiausiai aptikto Meksikoje ir JAV 2009 metų kovą, pandemiją mirė 18,5 tūkst. žmonių, bet medicinos žurnalas „Lancet“ yra paskelbęs, kad tikrasis aukų skaičius buvo 151,7–575,4 tūkstančio.

„Lancet“ straipsnyje pateikiami duomenys apie mirtis nuo kiaulių gripo Afrikoje ir Pietryčių Azijoje, nepatekę į PSO statistiką.

H1N1 protrūkis buvo paskelbtas pandemija 2009 metų birželį, o jos pabaiga fiksuota 2010 metų rugpjūtį. Ši liga pasirodė nesanti tokia pražūtinga, kokia iš pradžių buvo laikyta.

Tąsyk buvo skubiai sukurta vakcina, bet Vakarų ir ypač Europos šalys, taip pat PSO buvo kritikuojamos dėl esą per aštrios reakcijos, nes per įprasto gripo sezoną kiekvienais metais miršta 250–500 tūkst. žmonių.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas reiškė susirūpinimą, kad kai kuriose šalyse užsikrėtusiųjų skaičius padvigubėja kas trys ar keturios dienos, bet pabrėžė, jog jeigu vyriausybės stengsis „anksti surasti užsikrėtusius, daryti testus, izoliuoti (ir) rūpintis kiekvienu atveju bei susekti visus turėjusius kontaktų“, jos sugebės suvaldyti COVID-19.

Daugiau kaip pusė pasaulio gyventojų šiuo metu yra užsidarę namuose, stengiantis pažaboti viruso plitimą, bet PSO vadovas perspėjo, kad „mūsų pasaulinis susietumas reiškia, kad pakartotinio ligos užnešimo ir atsinaujinimo rizika išliks“.

Jis atkreipė dėmesį, kad COVID-19 išplito greitai, bet „stabdymas yra daug lėtesnis“.

„Kitaip tariant, kelias žemyn yra daug lėtesnis negu kelias į viršų“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas ir pabrėžė, kad „kontrolės priemonės turi būti atšaukiamos pamažu ir valdomai. Tai negali nutikti iš karto.“

„Kontrolės priemonės gali būti atšauktos tik esant tinkamoms visuomenės sveikatos apsaugos priemonėms, įskaitant reikšmingus pajėgumus sekti kontaktus“, – aiškino jis.

Nepaisant šiuo metu dedamų pastangų, PSO pripažino, kad „užsikrėtimams visiškai sustabdyti reikės sukurti ir aprūpinti saugia ir veiksminga vakcina“.

Manoma, kad vakcina nuo COVID-19 bus sukurta ne anksčiau kaip po 12–18 mėnesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių