PSO: Europa tebėra koronaviruso audros epicentre

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos biuras ketvirtadienį pareiškė, kad nepaisant „optimistinių ženklų“ kai kuriose šalyse, kurias labiausiai paveikė koronavirusas, užsikrėtimo atvejų skaičius auga ir artėja prie milijono vien Senajame žemyne.

„Tebesame audros epicentre“, – per spaudos konferenciją sakė PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliugė). Jis atkreipė dėmesį, kad Europoje patvirtinta maždaug pusė visų pasaulyje nustatytų užsikrėtimo atvejų.

Vis tik H. Kluge pažymėjo, kad PSO pastebėjo teigiamų ženklų, tokių kaip atvejų skaičiaus mažėjimas Ispanijoje, Italijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Šveicarijoje.

Tačiau jis pabrėžė, jog „teigiamus signalus“ tam tikrose šalyse užgožia nekrentantis ar didėjantis sergamumo lygis kitose valstybėse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje ir Rusijoje.

Daliai Europos šalių pradėjus švelninti tam tikrus suvaržymus, įvestus siekiant užkirsti kelią infekcijos plitimui, H. Kluge paragino vyriausybes nepamiršti įdiegti tinkamus kontrolės mechanizmus.

„Mums gyvybiškai svarbu neprarasti budrumo“, – perspėjo pareigūnas.

Pasak H. Kluge, prieš švelninant apribojimus būtina įsitikinti, jog užkrato perdavimas įrodomai kontroliuojamas.

Šalys taip pat turi pasirūpinti, kad sveikatos priežiūros įstaigos būtų pajėgios „nustatyti, izoliuoti, tirti, atsekti kontaktus ir karantinuoti“ infekuotuosius.

H. Kluge pabrėžė, jog riziką būtina sumažinti iki minimumo perpildytose patalpose ir vietose, kur gyvena pažeidžiami asmenys, pavyzdžiui, senelių namuose.

Darbo vietose taip pat reikia imtis prevencinių priemonių, o šalims būtina valdyti įvežtinių užsikrėtimo atvejų riziką, pridūrė PSO pareigūnas.

Jei vyriausybių strategijos neatitinka šių kriterijų, šiuos planus vertėtų „pergalvoti“, įspėjo H. Kluge.

Trečiadienį Danija tapo pirmąja mokyklas atidariusia Europos šalimi, o Suomija atšaukė draudimą įvažiuoti ir išvažiuoti iš Helsinkio.

Austrija, Italija ir Ispanija taip pat leido atnaujinti veiklą kai kurioms įmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių