„Protingų” produktų dešimtukas, arba maistas smegenims Pereiti į pagrindinį turinį

„Protingų” produktų dešimtukas, arba maistas smegenims

2012-03-26 13:22
„Protingų” produktų dešimtukas, arba maistas smegenims
„Protingų” produktų dešimtukas, arba maistas smegenims / Shutterstock nuotr.

Nuo pat vaikystės mums sakoma, kad protą maitina knygos, protingi pokalbiai, pamąstymai vienatvėje, nuostabių dalykų pažinimas. Smegenims maža vien minėtų dalykų. Smegenys sveria maždaug 2-3 proc. žmogaus kūno masės, bet suvartoja apie 20 proc. visos energijos, gaunamos iš maisto.

Susipažinkite su „protingų” produktų dešimtuku, kad galėtumėte visada pasipildyti savo organizmo atsargas:

1. Gliukozė: grūdėtoje ir juodojoje duonoje, stambaus malimo miltų makaronuose. Visi išvardinti produktai turėjo savyje naudingųjų angliavandenių, tačiau gliukozės yra yra “sunkiojoje artilerijoje”:cukruje, sviestinėse bandelėse bei pyragaičiuose.

2. Geležis: grūdų produktuose, ankštiniuose, kiaušiniuose, varškėje, galvijų kepenyse. Daržovėse ir vaisiuose (pavyzdžiui, žaliuose obuoliuose) geležies yra mažai, tačiau iš jų organizmas pasisavina visą geležį.

3. Vitaminas C: juoduosiuose serbentuose (šaldytuose taip pat), saldžiosiose paprikose, šaltalankiuose ir visuose citrusiniuose.

4. B grupės vitaminai: alaus mielėse (galima nusipirkti vaistinėje), špinatuose, morkose, kukurūzuose, pupelėse, brokoliuose (B1, B2);
galvijų kepenyse, neriebioje jautienoje, galvijų širdyse, silkėse, vištų kiaušinių tryniuose (B12).

5. Lecitinas:  kiaušinių tryniuose, subproduktuose (galvijų ir kiaulių kepenys, inkstai).

6. Kalcis: piene ir pieno produktuose, sūryje, kiaušinių tryniuose.

7. Magnis:  duonoje (ypač iš stambaus malimo miltų), ryžiuose, grikiuose, pupelėse (bet kokiam pavidale).

8. Kalis: keptose (orkaitėje) bulvėse, džiovintuose abrikosuose, šviežiuose raudonuose pomidoruose ir, be abejo, bananuose.

9. Nesočiosios riebalų rūgštys: augaliniuose aliejuose – alyvuogių, sojų, rapsų, saulėgrąžų, žemės riešutų; riebiose žuvyse – silkėje, tune, skumbrėse, žuvų taukų kapsulėse.

10. Cinkas: jūros gėrybėse – krevetėse, krabuose, austrėse. Taip pat jo yra jautienoje, liesoje kiaulienoje, avienoje. Cinko atsargas papildys ir moliūgų sėklos bei daiginti kviečiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų