Nuo pat vaikystės mums sakoma, kad protą maitina knygos, protingi pokalbiai, pamąstymai vienatvėje, nuostabių dalykų pažinimas. Smegenims maža vien minėtų dalykų. Smegenys sveria maždaug 2-3 proc. žmogaus kūno masės, bet suvartoja apie 20 proc. visos energijos, gaunamos iš maisto.
Susipažinkite su „protingų” produktų dešimtuku, kad galėtumėte visada pasipildyti savo organizmo atsargas:
1. Gliukozė: grūdėtoje ir juodojoje duonoje, stambaus malimo miltų makaronuose. Visi išvardinti produktai turėjo savyje naudingųjų angliavandenių, tačiau gliukozės yra yra “sunkiojoje artilerijoje”:cukruje, sviestinėse bandelėse bei pyragaičiuose.
2. Geležis: grūdų produktuose, ankštiniuose, kiaušiniuose, varškėje, galvijų kepenyse. Daržovėse ir vaisiuose (pavyzdžiui, žaliuose obuoliuose) geležies yra mažai, tačiau iš jų organizmas pasisavina visą geležį.
3. Vitaminas C: juoduosiuose serbentuose (šaldytuose taip pat), saldžiosiose paprikose, šaltalankiuose ir visuose citrusiniuose.
4. B grupės vitaminai: alaus mielėse (galima nusipirkti vaistinėje), špinatuose, morkose, kukurūzuose, pupelėse, brokoliuose (B1, B2);
galvijų kepenyse, neriebioje jautienoje, galvijų širdyse, silkėse, vištų kiaušinių tryniuose (B12).
5. Lecitinas: kiaušinių tryniuose, subproduktuose (galvijų ir kiaulių kepenys, inkstai).
6. Kalcis: piene ir pieno produktuose, sūryje, kiaušinių tryniuose.
7. Magnis: duonoje (ypač iš stambaus malimo miltų), ryžiuose, grikiuose, pupelėse (bet kokiam pavidale).
8. Kalis: keptose (orkaitėje) bulvėse, džiovintuose abrikosuose, šviežiuose raudonuose pomidoruose ir, be abejo, bananuose.
9. Nesočiosios riebalų rūgštys: augaliniuose aliejuose – alyvuogių, sojų, rapsų, saulėgrąžų, žemės riešutų; riebiose žuvyse – silkėje, tune, skumbrėse, žuvų taukų kapsulėse.
10. Cinkas: jūros gėrybėse – krevetėse, krabuose, austrėse. Taip pat jo yra jautienoje, liesoje kiaulienoje, avienoje. Cinko atsargas papildys ir moliūgų sėklos bei daiginti kviečiai.
Naujausi komentarai