Profesorius: gali būti, kad liks vienintelė išeitis – karantinas

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas nemato prielaidų, kad artimiausioje ateityje koronaviruso atvejų kreivė pakeis kryptį ir mes matysime mažėjimą, priešingai – ta kreivė gali augti. 

„Turime sutikti, kad dabartinės priemonės (gal) ir sumažina viruso plitimo tempus visuomenėje, tačiau yra nepakankamai efektyvios, kad pasiektume esminių rezultatų. Gali būti, kad mums beliks tik vienintelė išeitis skelbti karantiną ir užsidaryti kaip buvo pavasarį. Daug šalių tokį karantino pakartojimą turėjo ir/ar turi, tad galvoti esant Lietuvą išskirtine yra tam tikra puikybė. Bet vis tik aš manau, kad dar yra laiko ir priemonių, kad mes galėtume išvengti tokio visuotinio užsidarymo, – penktadienį feisbuko paskyroje dėstė M. Stankūnas. – Naujų viruso plitimą ribojančių priemonių įvedimas turėtų remtis: a) gilia mūsų turimų epidemiologinių duomenų (apjungiant NVSC, NVSPL, VLK ir kt.) analize; b) intensyvia pasaulio patirties apžvalga; ir c) didžiausių Lietuvos ekspertų sutelkimu. Tai reiškia, kad neturėtų būti gaudoma, ką pasakys Stankūnas, Kasiulevičius ar Čaplinskas. O juos visus ir dar mažiausiai 10 kitų suvaryti į vieną kambarį ir uždaryti kaip viduramžiais uždarydavo kardinolus konklavai ir neišleisti, kol nesutars dėl labai konkrečių sprendimų. Tarp mūsų nėra nei genijų, nei gelbėtojų, kurie ateitų su kažkokiu super sėkmingu receptu. Tik susitelkus ir dirbant kartu galime rasti sprendimus. Kaip JAV prezidentas Harry Trumanas kartą yra pasakęs: „Gyvenime galime padaryti viską, jeigu mums nerūpės, kam iš to bus garbė.“

Primename, kad Lietuvoje penktadienį vėl registruotas rekordinis COVID-19 atvejų skaičius – 281, mirė du žmonės. 83 nauji atvejai registruoti Kauno apskrityje, 69 – Vilniaus, 38 – Klaipėdos, 34 – Šiaulių, 26 – Telšių, 14 – Marijampolės, devyni – Panevėžio, septyni – Tauragės bei vienas Utenos apskrityse.

A. Veryga: naujų koronaviruso atvejų skaičius tik augs

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kol kas naujų koronaviruso atvejų skaičius tik augs, ragina savivaldybes imtis priemonių.

„Šiandien turim vėl didesnį negu anksčiau buvusį atvejų skaičių, kurį viešumoj kiekvieną dieną vis girdim vadinant rekordiniu. Matyt, to žodžio rekordinis naudojimą teks pamiršt, nes kito varianto, kaip tam tikro tik augančio atvejų skaičiaus mes neišvengsim“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras ragino savivaldybes, kuriose fiksuojamas didesnis koronaviruso atvejų skaičius, įvesti vietinius ribojimus.

„Labai tikimės, kad tos savivaldybės, kur atvejų skaičius fiksuojamas didelis, ir procentas nuo visų tikrinamų nemažas, kad jos nedelsdamos imsis visų priemonių, kurios gerokai anksčiau patvirtintos Vyriausybės kaip rekomenduotos esant situacijai. Noriu paraginti nedvejoti, nedelsti, nes laukimas gali atsisukti prieš juos pačius ir tada priemonių reikės gerokai griežtesnių ir sudėtingesnių“, – teigė ministras.

Ministras: visuotinio karantino scenarijus nėra svarstomas

Sveikatos apsaugos ministras tikina, kad kol kas nėra svarstomas visuotinio karantino scenarijus, tačiau, pasak jo, tokios galimybės visai atmesti nereikėtų. Visgi kalbėdamas apie lokalų karantiną ministras akcentuoja, kad jis neabejotinai būtų įvestas tuose miestuose, kuriuose sergamumo koronaviruso rodiklis siektų Raseinių lygį.

„Apie nacionalinį karantiną šiuo metu nėra galvojama ir, aišku, atmesti visiškai tokios galimybės turbūt nereikėtų, kad jis galėtų būti“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

Visgi ministras akcentavo, kad lokalaus karantino scenarijus yra realus, jei miestas pasieks Raseinių, kuriuose šiuo metu įvestas karanatinas, sergamumo lygį. 

„Dėl miestų viskas priklausys nuo situacijos, nes jeigu kuris nors miestas pasieks tokį lygį, kaip buvo su Raseiniais, ten tikrai bus siūloma skelbti karantiną, nesvarbu, koks tai bus miestas: ar tai bus Vilnius, ar tai bus Kaunas, ar kažkokia kita Lietuvos vieta“, – patikino jis.

Karantino režimas Raseiniuose buvo įvestas praėjusį penktadienį. Numatyta, kad jis tęsis dvi savaites – iki spalio 23 d. imtinai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukas

Lukas portretas
Po rinkimų įves karantinas Lietuvoje

jonas

jonas portretas
kas tai yra epidemija?ar daug zmoniu gatvese numire?kokie cia profesoriai nusipirkia diplomus rasineja ir apgaudineja zmones?

Nesusiprateliai

Nesusiprateliai  portretas
Taip Kinijoje dingo nes pas juos didžiulė kontrolė ne palaida bala viskas fiksuojama randami židiniai padedant elektronikai visur tu esi fiksuojamas tau į mobilų siunčia visa informacija buvo giminaičiai ten be kaukių kaip neįsivaizduojama kaip galima buti
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių