Profesorius apie A. Verygos sprendimą atlikti populiacijos tyrimą: tai kelia siaubą

  • Teksto dydis:

Savaitės pradžioje pranešta, jog Lietuvoje planuojama atlikti populiacijos tyrimą – bus siekiama išsiaiškinti, kiek žmonių gali būti įgiję imunitetą koronavirusui. Tačiau specialistams toks Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) žingsnis kelia neaiškumų. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo, prof. Sauliaus Čaplinsko, toks tyrimo būdas, kurį žada taikyti Lietuva – netinkamas.

„Vakar daug buvo kalbama apie COVID-19 populiacinį tyrimą. Pasirodo, kad aš kalbėjau apie „ratus“, o kai kurie apie „batus“. Po visų žiniasklaidos reportažų paaiškėjo, kad populiacinis tyrimas bus atliekamas visai ne kaip kitose šalyse, kur realiai buvo siekiama nustatyti infekcijos paplitimą tarp gyventojų. Tai galima nustatyti tik taikant šiam tikslui TINKAMĄ diagnostinį metodą – t. y. serologinius (ELISA arba greituosius) tyrimus“, – akcentavo profesorius.

„Tuo tarpu Lietuvoje, kaip vakar paaiškėjo, planuojama tyrimą vykdyti taikant PGR metodą, imant tepinėlį iš nosiaryklės. Pabrėžiu, kad toks diagnostikos metodas šiam tikslui yra visiškai NETINKAMAS, ir jis niekaip negali parodyti realaus ligos paplitimo. Tiesą sakant man, kaip organizavusiam eilę paplitimo (BBS) tyrimų, bendradarbiaujant su PSO, CDC, John Hopkins, Veronos, Amsterdamo universitetais, R. Kocho institutu ir kt., tai kelia siaubą... Tai rodo, kad tokius tyrimus planuojantys žmonės neturi supratimo apie diagnostinius metodus ir jų diagnostinę reikšmę... Daugiau čia nebesiplėsiu...Taškas“, – kategoriškai įrašą baigė S. Čaplinskas.

Primename, kad Lietuvos mokslininkai rengiasi atlikti šalies gyventojų tyrimą dėl užsikrėtimo COVID-19, sako Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.

„Būtų atrinkti keli tūkstančiai gyventojų, kurie atspindėtų visų Lietuvos gyventojų grupių vaizdą, ir jiems būtų atlikti tyrimai dėl COVID-19“, – trečiadienį LRT sakė ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

Kaip spaudos konferencijoje vėliau sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tyrimui planuojama pakviesti 7,5 tūkst. gyventojų.

„Iš tiesų populiacinis tyrimas yra planuojamas, planuojama, kad jį atliktų keletas institucijų: tai Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Santaros ir Kauno klinikos. Mokslininkai jau yra suplanavę imti apie 7,5 tūkst. asmenų“, – sakė A. Veryga.

„Kaip realiai jis įvyks, priklausys, kaip asmenys atsakys ir sudalyvaus. Atranką planuojama atlikti per Registrų centrą, kad turėti tam tikrą reprezentatyvią imtį ir planuojama, kad tie testai būtų atliekami mobiliuose punktuose, o pačius tyrimus analizuotų tos laboratorijos, kurios šiuo metu yra veikiančios“, – sakė jis.

Ministro teigimu, kai bus aišku daugiau detalių, apie šį tyrimą plačiau papasakos patys jį organizuojantys mokslininkai. „Lietuvai norint planuoti toliau išėjimo strategijas, toks epidemiologinis tyrimas tikrai labai praverstų“, – kalbėjo A. Veryga.


Šiame straipsnyje: Saulius ČaplinksasKoronavirusas Lietuvojepopuliacijos tyrimasAurelijus VerygaCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Populiacija

Populiacija portretas
akivaizdziai per didele,ypac afro-azijoje,kinai bando kovoti pasitelke 'covin-19' pas save,bet "netycia" su zmoniu pertekliu pradeno kovoti Zemeje be jokios atsakomybes Zmonijai ! Tik ne ten 'kovot ' pradejo ,apmaudu....... .

Įdomu

Įdomu portretas
Lietuvai tai negerai ,o Vokietija pradeda irgi visus tikrinti ,ir padarys tą labai greitai ,nors gyventojų milijonai ..šeimos daktarai ten tuoj pat kimba į darbą .kol nežinoma ,kiek paplitęs virusas tarp žmonių ,tol masiškai užsikrės ,o dar po vasaros ,tai bus ir vėl pilnos ligoninės .vokiečiams tai nekelia siaubo .

rrs

rrs portretas
ir vel arabu tyrimai ant lietuviu,gal geriau lai arabai tiria savo arabus
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių