Profesorius apie svarbius ženklus: ar tik nepradedame matyti apčiuopiamą vakcinacijos rezultatą?

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio rytą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė apie planuojamą masinės vakcinacijos pradžią. Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas, nors ir atsargiai, bet jau galima įžvelgti teigiamus vakcinacijos rezultatus.

„Jau matome vakcinacijos poveikį. Praėjusią savaitę vykusiame Sveikatos ekspertų tarybos pasitarime buvo pasidalinta patirtimi iš Jungtinės Karalystės, kad pirmiausia vakcinacijos rezultatai turėtų atsispindėti sunkių COVID-19 atvejų mažėjime. Tad mestelkime akį į situaciją Lietuvos ligoninių reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose (RITS). Matome, kad šiuose skyriuose gydomų COVID-19 pacientų skaičius stabiliai augo iki balandžio 28 d. Tą diena RITS buvo gydomi 145 sunkios būklės kovidiniai ligoniai. Tačiau nuo to taško kreivė keičią kryptį ir juda palengva žemyn“, – situaciją apžvelgė profesorius.

Feisbuko nuotr.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, RITS jau gydoma 116 COVID-19 pacientų. „Jei pažiūrėtume, tai balandžio 28 dieną mes turėjome apie 30 proc. galimai imunitetą turinčių žmonių Lietuvoje. Taigi, ar tik pagaliau nepradedame matyti jau apčiuopiamą vakcinacijos programos rezultatą? Užtikrintai tą teigti būtų šiek tiek ankstoka, tačiau viltingų ženklų daugėja“, – apie pozityvias naujienas rašė M. Stankūnas.

Kaip skelbta ketvirtadienio rytą, kitą savaitę visoje Lietuvoje nuo COVID-19 bus pradėta skiepyti 55+ amžiaus grupės žmones, kas savaitę leidžiantis viena amžiaus grupe žemyn.

Ar tik pagaliau nepradedame matyti jau apčiuopiamą vakcinacijos programos rezultatą?

Masinė vakcinacija, kai skiepytis galės visi norintys, prasidės nuo gegužės 31 dienos. „Nuo gegužės 10 dienos mes jau startuotume su plačiosios visuomenės vakcinacija ir kiekvieną savaitę skiepijimas būtų atveriamas vis naujai amžiaus grupei“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pasak jo, nuo gegužės 10 dienos planuojama visoje šalyje leisti skiepytis 55-erių ir vyresniems, nuo gegužės 17-osios – 45-erių ir vyresniems, nuo gegužės 24-osios – 35-erių ir vyresniems žmonėms.

„Nuo gegužės 31-osios – jau ir visi kiti, nuo 16+“, – sakė ministras.

Nuo 16 metų bus galima skiepytis tik „Pfizer-BioNTech“ vakcina, kitų gamintojų vakcinos yra numatytos žmonėms nuo 18 metų. Pasak ministro, šis planas neturėtų keistis, jeigu vakcinų gamintojai nepakeis pristatymų grafikų. Prioritetinių grupių sąrašuose esantys žmonės ir toliau galės skiepytis bet kuriuo metu.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Bendra sistema – nuo gegužės 17-osios

Bendrą registracijos sistemą žadama paleisti nuo gegužės 17-osios. Iki to laiko veiks šiuo metu galiojantys registracijos skiepams būdai. „Registruotis būtų galima spustelėjus savivaldybių svetainėse būsimas tam tikras nuorodas ir taip pat koronastop.lt puslapyje“, – sakė ministras.

Skiepams savivaldybėse registracija vyks ir per Karštąją liniją 1808, administruojamą Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties.

Pasak A. Dulkio, savivaldybės jau yra pradėjusios jungtis į bendrą sistemą, tikimasi, kad tai jos padarys iki gegužės 13-osios.

„Šiai dienai jau 17 savivaldybių yra prisijungusios, reiškia, jau vyksta vakcinavimo laikų takelių kėlimas į sistemą ir kai tik bus pasirengta, bus kviečiama gyventojus registruotis būtent elektroniniu būdu“, – teigė ministras.

„Tos savivaldybės, kurios šiuo metu naudojasi savo elektronine registravimo sistema, vėliau pereis prie bendros. Vilnius ir Kaunas jau tai darys automatiškai, nes ta sistema yra ta pati“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių