Profesorius apie COVID-19 pandemijos poveikį psichinei sveikatai: laukia ilgas ir sunkus kelias

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas feisbuke pasidalijo įžvalgomis koronaviruso tema.

„Pasaulio visuomenės sveikatos mokslo bendruomenė jau seniai kelia klausimą apie COVID-19 pandemijos poveikį visuomenės psichinei sveikatai. Mano žiniomis, pirmas toks globalus tyrimas buvo publikuotas spalio 8 dieną „The Lancet“ žurnale. Čia mokslininkai remdamiesi įvairiais duomenų šaltiniais pabandė įvertinti pandemijos įtaką psichinei savijautai. Pridedamame žemėlapyje galite matyti, kaip išaugo depresijos atvejų tarp skirtingų pasaulio šalių. Tačiau pagrindiniai rezultatai yra dar labiau sukrečiantys. Anot jų, vien COVID-19 per 2020 metus yra „atsakingas“ už 53,2 (44,8–62,9) milijonus depresijos atvejų; 76,2 (64,3–90,6) milijonus nerimo sutrikimo atvejų“, – statistiką vardijo profesorius.

M. Stankūno feisbuko nuotr.

Pasak M. Stankūno, skaičiai tikrai neraminantys. „Tai rodo, kad mūsų laukia ilgas ir sunkus kelias šalinant pandemijos pasekmes. Kad tų pasekmių būtų kaip galima mažiau, tai mums reikia nepamiršti, kad šiuo metu efektyviausias būdas tą pandemiją „apraminti“ yra vakcina. Tačiau dar kitas svarbus dalykas yra „apraminti“ tą įžeidinėjimų ir patyčių pandemiją mūsų viešoje erdvėje. Aš sau visada stengiuosi priminti amerikiečių rašytojos Maya Angelou žodžius: „Aš supratau, kad žmonės pamirš ką tu sakei, jie taip pat pamirš ką tu padarei, bet jie niekada nepamirš kaip tu privertei juos jaustis“. Kritikuokime, nepritarkime, protestuokime, gal kartais ir su subtilia ironija patraukime oponentą „per dantį“, bet susilaikykime nuo žeidžiančių žodžių. Ar man tai visada pavyksta padaryti pačiam? Oi, ne. Tačiau labai stengiuosi“, – įrašą socialiniame tinkle baigė profesorius.

Kad tų pasekmių būtų kaip galima mažiau, tai mums reikia nepamiršti, kad šiuo metu efektyviausias būdas tą pandemiją „apraminti“ yra vakcina.

Praėjusią parą nustatyti 2354 nauji COVID-19 atvejai, mirė 26 žmonės, antradienį pranešė Statistikos departamentas. 19 mirusiųjų buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Praėjusią parą 3151 žmogus paskiepytas pirmąja vakcinos doze, iš viso paskiepytas 7831 žmogus.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1842 COVID-19 sergantys žmonės – trimis dešimtimis mažiau nei prieš parą, 153 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta 12,2  tūkst. molekulinių (PGR) ir 11,8 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir pasiekė 1328 atvejus. 7 dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis nepakito ir siekia 14 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V

V portretas
Žmonės įsinervavę,nepatenka pas gydytojus-specialistus,t.y. psichiatrus, neurologus, kardiologus. Beveik kiekviena privati Šeimos klinika turi įdarbinus tokius gydytojus,bet Valstybinės ligonių kasos jiems nemoka ir nesudaro antro lygio sutarčių(aišku, su kaip kuo sudaro...). Kad mažėtų eilės pas gydytojus,Ligonių kasos turėtų finansuoti visas įstaigas,turinčias licenciją vienodai ,o ne tik buvusias,,valdiškas" ir savo draugų,giminių uabus. Valstybės kasų bendros išlaidos liktų tos pačios,o ligoniai greitai pagydyti ,nepykstantys ant valdžios.

Tikrai

Tikrai portretas
Žmonių depresija ne nuo coronos, o nuo dulkino ir seimo mergelių savivaliavimo. Nuo kvailų sprendimų vakcina negelbsti.

Anonimas

Anonimas portretas
LIETUVA kencia nuo valdanciuju ir taip dar atsilieps 25m
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių