Profesoriai – apie mutavusį koronavirusą ir pandemijos piką

  • Teksto dydis:

Profesoriai Vytautas Kasiulevičius ir Saulius Čaplinskas pasidalijo įžvalgomis koronaviruso tema. 

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius V. Kasiulevičius apžvelgė susirgimų augimo greitį ir žmonių elgseną. 

Publikacija rodo, kad tose šalyse, kur socialinis pasitikėjimas yra aukšto lygmens, pandemija greičiau pasiekia piką (per laikotarpį tarp 50 ir 100 dienų) ir greičiau atslūgsta įvedus ribojimus. Tuo tarpu tose šalyse, kur socialinio pasitikėjimo lygmuo žemas, pandemija pasiekia piką lėčiau, tačiau ir lėčiau atslūgsta. Mokslininkai teigia, kad aukšto socialinio pasitikėjimo šalyse žmonės pasitiki savo šalies tarnybomis, nesureikšmina grėsmių, kol apie jas neinformuoja šalių vyriausybės bei greičiau reaguoja į ribojimų įvedimą arba jų panaikinimą. Žemesnio socialinio pasitikėjimo šalyse žmonių reakcija į valdžios sprendimus daug vangesnė, – feisbuke rašė V. Kasiulevičius. Kitos studijos pastebi, kad žmonių elgsena reikšmingai pradeda keistis likus savaitei iki apribojimų įvedimo arba iki jų panaikinimo.“

Tuo tarpu S. Čaplinskas apžvelgė informaciją apie Jungtinėje Karalystėje (JK) plintančią naują koronavirusų atmainą.

Per pastarąsias kelias savaites JK Pietryčių Anglijoje sparčiai padaugėjo COVID-19 ligos atvejų, todėl buvo sustiprinti epidemiologiniai ir virusologiniai tyrimai.  „Analizuojant virusų genomo sekos duomenis nustatyta, kad didelė dalis atvejų priklausė naujam filogenetiniam klasteriui su daugybe smaigalinių baltymų mutacijų. Minėtos mutacijos leidžia virusams greičiau įsiskverbti į žmogaus kvėpavimo takų ląsteles, – teigė profesorius. – Yra žinoma, kad dėl mutacijų virusai nuolat keičiasi, todėl atsiranda nauji virusų variantai. Išankstinės analizės duomenimis, pranešta, kad JK plintanti nauja virusų atmaina yra žymiai lengviau perduodama nei anksčiau cirkuliavę virusų variantai. Mutavusių virusų apytikslis potencialas padidinti reprodukcinį rodiklį (R) siekia 0,4 ar daugiau, o tai reiškia, kad virusų užkrečiamumas padidėja iki 70 proc. Šis naujas virusų variantas atsirado tuo metų laiku, kai tradiciškai padidėjo šeimų ir socialinis bendravimas.“

Anot profesoriaus, šiuo metu nėra duomenų, kad naujas virusų variantas sukeltų sunkesnę COVID-19 ligos eigą. Apie kelis diagnozuotus šios mutacijos sukeltus ligos atvejus pranešė Danija, Olandija ir Belgija.

Šiuo metu nėra duomenų apie tai, kad šis virusų variantas yra plačiai išplitęs už JK ribų, todėl, anot profesoriaus, reikia stengtis laiku užkirsti kelią ir kontroliuoti jo plitimą.

Primename, kad per parą Lietuvoje patvirtinta 2130 naujų koronaviruso atvejų, mirė 20 žmonių.

Jungtinėje Karalystėje plintant naujai koronaviruso atmainai, Lietuvos Vyriausybė laikinai nuo pirmadienio ankstaus ryto sustabdė visus keleivinius skrydžius iš šios šalies.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gampas

Gampas portretas
Reiktų banint krizės metu kremliaus trolius skleidžiančius pavojingą informaciją apie neegzistuohantį neva virusą. Vis tik bepročiųyra gerokai mažiau negu komentarų išlenda. Ekstremali situacija ne juokas ir negalima sutrikti melo propagandai jokių laisvų erdvių.

Melas

Melas portretas
Man tai įdomu iš kur pas jus tiek laiko rašyti tuos ilgiausius postus apie situaciją. Ir, beje, yra nuomone formuojantys tik tie du. O ką, už juos rimtesnių išsilavinusių nebėra? Kodel taip viskas surežisuota su tais dviem? Kada tas cirkas baigsis?

fija

fija portretas
O Lietuvoje, jau ne vienas Profesorius, o visi trys
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių