Procedūra, kuri jums padės šypsotis dažniau

  • Teksto dydis:

Naujausi tyrimai rodo, kad šypsena, beveik taip pat kaip ir geras miegas, mažina stresą, kurį jaučia jūsų kūnas ir protas.

Šypsena sukelia teigiamas emocijas, kelia pasitikėjimą savimi, puošia žmogų, o taip pat gerina sveikatą, stiprina imuninę sistemą. Nors laimingi žmonės šypsosi 40 – 50 kartų per dieną, vidutiniškai žmogus nusišypso tik 20 kartų. Viena iš priežasčių, kodėl žmonės nesišypso yra neestetiška šypsena. Juk žymiai lengviau šypsotis, kai dantys yra gražūs ir sveiki, tiesa? Ką galime padaryti, kad šypsena pasikeistų ir atsirastų noras šypsotis?

Vienas dažniausiai pasirenkamų sprendimų – kreiptis į gydytoją odontologą pagalbos. Šių laikų estetinė odontologija siūlo galybę būdų, kaip paversti šypseną tobula. Tai gali būti estetinis protezavimas (laminatės, keramikos vainikėliai) arba estetinis plombavimas kompozicinėmis plombomis. Šiandien pakalbėsime apie pastarąjį.

Kada gali būti taikomas estetinis plombavimas?

Estetinis dantų plombavimas – odontologinė procedūra, kurios metu kruopščiai ir tiksliai atkuriami pažeisti danties audiniai, spalva ir dydis. Problemos, kurias gali išspręsti estetinis plombavimas – pačios įvairiausios. Tai gali būti:

1. Priekinių dantų „skylutės“ (kariesas) ar senos, nedailios plombos;

2. Dantų emalio nusidėvėjimas dėl dantų griežimo (bruksizmo);

3. Natūraliems tarpams tarp dantų sumažinti;

4. Dantų spalvos pokyčiai;

5. Po breketų nešiojimo;

6. Danties dalies nuskilimas (po traumos);

7. Danties formos keitimui;

8. Norint ištiesinti nežymiai pakrypusius dantis.

Estetinio plombavimo privalumai

Estetinis plombavimas atliekamas vieno vizito metu (antro vizito gali prireikti poliravimui), jis yra pigesnis nei, tarkim, laminatės (estetinio protezavimo būdas). Dažniausiai estetiniam plombavimui nereikia nugręžti daug sveikų danties audinių – užtenka pašalinti senas plombas, kiek pašiurkštinti emalį, nes plombuojama ant danties paviršiaus. Taigi plombuojant yra saugomi sveiki danties audiniai. Nutrupėjus, nuskilus ar kitaip pažeidus estetinę plombą – ją nesunkiai galima pakoreguoti.

Estetinio plombavimo nerekomenduojama atlikti esant sąkandžio problemoms, nesugydytiems, sužemėjusiems krūminiams dantims.

Estetinio plombavimo procedūra

1. Pirmiausia yra sudaromas gydymo planas, pirminės konsultacijos pas estetinio plombavimo specialistą metu.

2. Idealiu atveju, esant dviem savaitėms iki estetinio plombavimo yra atliekama profesionali burnos higiena ir dantų balinimas – būsimos plombos spalva yra nustatoma pagal tuo metu esančią dantų spalvą, taigi vėliau balinant dantis – plombos atrodys tamsesnės, nes kompozicinės plombos nebąla.

3. Estetinio plombavimo metu yra atliekamas vietinis nuskausminimas, tad pacientas nejaučia jokio diskomforto. Labiau bijantiems ar nenorintiems atsiminti procedūros, pacientams, estetinį plombavimą galima atlikti su sedacija.

4. Paprastai vienam dančiui suplombuoti ir išpoliruoti prireikia 1 valandos – taigi, plombuojant šešis priekinius dantis, vizitui reikia skirti apie 6 valandas.

5. Po vizito yra nuimami alginatiniai atspaudai ir užsakoma apsauginė kapa – ją pacientas įsideda nakčiai, kad miegant ir nevaldant žandikaulio judesių, plombos būtų apsaugotos nuo skilimų bei lūžių.

Ilgaamžiškumas ir priežiūra

Estetinių plombų ilgaamžiškumas ir priežiūra yra neatsiejami dalykai. Anksčiau buvo teigiama, jog estetinis plombavimas gali tarnauti iki 5 metų, tačiau naujausios kompozicinės plombos šį mitą griauna, nes esama mokslinių tyrimų, kuriuose nustatyta, jog estetinis plombavimas gali tarnauti iki 10  metų. Didele dalimi tai priklauso nuo to, ar pacientas tinkamai rūpinasi savo dantimis po estetinio plombavimo.

Po plombavimo yra būtina kas pusę metų apsilankyti pas burnos higienistą ar estetinio plombavimo specialistą, kuris ne tik atliks profesionalią burnos higieną, bet ir specialiomis pastomis bei šepetėliais išpoliruos estetines plombas, kad jos vėl įgautų natūralų šviesumą, slidumą, spindesį ir tarnautų ilgiau. Kasdieninei burnos higienai rekomenduojamas minkštas dantų šepetėlis, balinantis tarpdančių siūlas. Po plombavimo nerekomenduojama naudoti balinančių pastų, taip pat pastų, kurių RDA (abrazyvumo) indeksas yra didesnis, nei 50. Taip pat nereikėtų piktnaudžiauti dažančiais maisto produktais – raudonu vynu, burokėliais, dažančiais vaisvandeniais, nes ilgainiui plombos gali tamsėti.

Nuo ko pradėti norint atlikti estetinį plombavimą?

Pirmas žingsnis – konsultacija su „Kauno Denticijos“ estetinio plombavimo specialistėmis, gydytojomis odontologėmis Agneška Valaitiene ir Elena Grigeliene. Konsultacijos metu įvertinama dantų būklė, jei procedūrą atlikti galima, su pacientu aptariamas individualus jo atvejis ir suplanuojami tolimesni vizitai paslaugai atlikti. Registruokitės konsultacijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

proto turite reklamuoti?

proto turite reklamuoti? portretas
kokie atlyginimai ir kokia kaina e.plombavimo???

...,mielieji,siandien TARPTAUTINE SYPSENOS DIENA...,

...,mielieji,siandien TARPTAUTINE SYPSENOS DIENA..., portretas
nusisypsokime KIEKVIENAM SUTIKTAM ZMOGUI...,MALONIOS DIENELES VISIEMS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių