Priešuždegiminės dietos racionas apima vaisius ir daržoves, produktus, kuriuose yra omega-3 riebalų rūgščių, pilno grūdo produktus, liesą baltyminį maistą, sveikus riebalus ir prieskonius. Laikantis šios dietos draudžiama valgyti pusfabrikačius, raudoną mėsą, vartoti alkoholį. Nebent labai ribotai.
Priešuždegiminė dieta nėra laikinas režimas. Tai turėtų tapti gyvenimo būdu.
Viduržemio jūros dieta ir DASH dieta yra priešuždegiminių dietų pavyzdžiai. Daugelis perdirbtų maisto produktų sukelia uždegimą, o natūralus maistas, kuriame gausu antioksidantų ir polifenolių, gali sumažinti uždegimą.
Priešuždegiminė dieta apima įvairius produktus, kurie turi:
– daug maistinių medžiagų bei antioksidantų;
– sveikųjų riebalų.
Maisto produktai, galintys padėti kovoti su uždegimu, yra:
– riebi žuvis;
– vaisiai: mėlynės, gervuogės, braškės ir vyšnios;
– daržovės (ypač žalios);
– pupelės;
– riešutai ir sėklos;
alyvuogės ir alyvuogių aliejaus.
Žmonės, besilaikantys priešuždegiminės dietos, turėtų vengti arba apriboti šių produktų vartojimą:
– perdirbtų maisto produktų;
– produktų, kurių sudėtyje yra cukraus ar druskos;
– kenksmingųjų riebalų;
– perdirbtų angliavandenių, esančių baltoje duonoje, baltuose makaronuose ir daugelyje duonos gaminių;
– apdorotų užkandžių: traškučių ir krekerių;
– jau paruoštų desertų: sausainių, saldainių ir ledų;
– didelio kiekio alkoholio.
Naujausi komentarai