Prieš 51 metus Lietuvoje pradėti transplantuoti inkstai

  • Teksto dydis:

Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Aušra Degutytė vasario 18 dieną laiko asociacijai svarbia diena, nes didžioji dalis asociacijos narių gyvena su transplantuotu inkstu ir puikiai suvokia tokios transplantacijos prasmę.

„Po varginančių dializių atlikta inksto transplantacija pakeičia gyvenimą – žmonės atsigauna, sustiprėja, įsidarbina, sukuria šeimas, gimdo vaikus. Per 51 metus atlikta apie tris tūkstančius inksto transplantacijų, – sakė ji“.

Pacientams, kuriems diagnozuojamas inkstų funkcijos nepakankamumas, kuomet inkstai nebesugeba pašalinti medžiagų apykaitos produktų, skysčių, reguliuoti druskos ir skysčių pusiausvyrą organizme, prasideda apsinuodijimas, kuris pražudytų žmogų, jei dirbtinai nebūtų išvalomas kraujas. Žmonės, kuriems reikalingos dializės (dirbtinis kraujo valymo būdas), kas antrą dieną turi lankytis dializės įstaigose, čia praleisti po 4 valandas, kol bus išvalytas kraujas.

„Tai gyvybę gelbstinti procedūra, be kurios žmogus neišgyventų, – sako A. Degutytė. – Persodintas inkstas išvaduoja žmogų iš nuolatinės kelionės į dializės centrus ir varginančių bei ilgai trunkančių procedūrų. Todėl ypač svarbu, kad visuomenė pritartų organų donorystei – vienas miręs žmogus gali pagelbėti dviem pacientams, kurių inkstai neveikia. Todėl kviečiame aptarti organų donorystės temą savo šeimose”.

Minėdama medicinos pasaulį ir pacientų gyvenimą apvertusių transplantacijų sukaktį, asociacija „Gyvastis“ pasiūlė pagerbti ir valstybės apdovanojimą įteikti profesoriui Baliui Dainiui. Pacientams atstovaujanti A. Degutytė sako, kad šį gydytoją, transplantacijų pradininką, pacientai mini su didžiausiu dėkingumu ir pagarba: „Inksto transplantacijos pradžia siejama su šiuo profesoriumi, kuris net ir esant nemažam skepsiui tuo metu, aktyviai dirbo šioje srityje. Todėl šiuo metu transplantacijos pasiekusios tokį aukštą lygį – inksto transplantacijos atliekamos iš mirusio ir iš gyvo donoro, iš suderinamų ir nesuderinamų kraujo grupių. Kasmet persodinama iki 100 inkstų.

Šiemet minėdamas jubiliejų, profesorius sulaukė daugybės šiltų žodžių. Štai vienas iš jų. Pacientė Lina rašo: „Jau 24 metus gyvenu su transplantuotu inkstu. Profesorius mane operavo tris kartus, ir kiekvieną kartą didžiulių pastangų ir jėgų dėka kėliausi gyventi. Jo begalinis rūpestis, profesionalumas ir tolerancija gaubė ne tik mane, bet ir visus šalia esančius ligonius, suvažiavusius iš kaimų ir miestelių. Daug daktarų garsina Lietuvą savo unikaliais pasiekimais, kiti dar tik rašo istoriją, kovodami su pandemija, o profesorius Balys Dainys transplantacijos istorijoje įrašytas amžiams“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių