Prezidento patarėjas: medikų atlyginimai augo pakankamai ženkliai (atnaujinta)

Sprendžiant dėl medikų atlyginimų kėlimo reikia įvertinti, koks lygis jau pasiektas, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Simonas Krėpšta.

„Tai tikrai svarbus kausimas, reikia įvertinti, kokį mes lygį pasiekėme su medikų algomis. Medikų atlyginimai buvo didinami pastaruosius keletą metų ir augo pakankamai ženkliai“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė S. Krėpšta.

„Reiktų atlikti analizę, ar visose gydymo įstaigose tas augimas įvyko faktiškai, nes tam tikrų netolygumų buvo matyti prieš pusmetį, ir viską pasvėrus priimti pakankamai pamatuotą sprendimą“, – pažymėjo patarėjas.

Pasak prezidento atstovo, sprendimą dėl medikų atlyginimų turėtų priimti naujoji Vyriausybė bei Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), aptarusi klausimą su socialiniais partneriais.

2021 metų biudžete kol kas nenumatyta lėšų didinti medikų atlyginimus. Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad pagal susitarimą medikų algų didinimas buvo suplanuotas iki 2020 metų.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, jog pandemijos metu medikų atlyginimai turi būti didinami, todėl nauja Vyriausybė ir Seimas turės dėl to sutarti.

Numatyti pinigai atlyginimus mokėti tik tokius, kiek jie padidinti šiais metais.

„Numatyti pinigai atlyginimus mokėti tik tokius, kiek jie padidinti šiais metais. Nenumatyta didinti medikų atlyginimus kitais metais. (...) Medikų indėlis mūsų visų gerovei yra pats svarbiausias ir didžiausias. Todėl pandemijos metu medikų atlyginimai negali nedidėti. Dabar jau naujosios Vyriausybės sutarimas, kiek, kaip ir kada“, – BNS teigė M. Majauskas.

SAM BNS patvirtino, kad pagal kolektyvinių derybų susitarimą medikų algų didinimas buvo suplanuotas ne vėliau kaip iki šių metų, o 2021 metais numatomos tik papildomos lėšos tęstinumui užtikrinti.

„Šių metų balandį dar kartą padidintas asmens sveikatos priežiūros paslaugų finansavimas (skirta 130 mln. eurų PSDF rezervo lėšų) ir su gydymo įstaigomis už suteiktas paslaugas atsiskaitoma taikant padidintas jų bazinių kainų balo vertes (sudarytos galimybės gydymo įstaigoms didinti darbuotojų darbo užmokestį). Todėl 2021 metų PSDF biudžeto projekte numatomos papildomos lėšos šių įsipareigojimų tęstinumui užtikrinti“, – BNS pateiktame atsakyme tvirtina SAM.

BNS per savaitę negavo konkretaus SAM atsakymo, kiek lėšų medikų algoms numatyta 2021-ųjų PSDF biudžete. 

„PSDF biudžete atskiros medikų atlyginimų eilutės nėra. Gydymo įstaigos finansuojamos atsiskaitant už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas. Kokią dalį gautų pajamų skirti medikų atlyginimams, sprendžia pačios gydymo įstaigos“, – teigiama ministerijos atsakyme. 

SAM taip pat nurodė, kad kadenciją baigiančios Vyriausybės parengtame 2021 metų PSDF biudžeto projekte sveikatos priežiūros išlaidos sieks 264 mln. eurų. Fondo pajamos kitąmet turėtų sudaryti 2,4 mlrd. eurų, arba 2,8 proc. daugiau negu 2020 metais.

SAM teigimu, pagal 2017 metų susitarimą su medikų profsąjungomis vidutinis gydytojų atlyginimas iki antrojo šių metų pusmečio pradžios turėjo būti ne mažesnis kaip trys vidutiniai darbo užmokesčiai (VDU) – 3250 eurų (prieš mokesčius), o slaugytojų – ne mažesnis kaip 1,5 VDU – 1625 eurų.

SAM teigimu, šių metų liepą gydytojų vidutinis darbo užmokestis siekė 3158 eurus (iki mokesčių), o slaugytojų – 1623 eurus.  

A. Veryga: lėšos padidintiems medikų atlyginimams yra numatytos – jų pritrūkti neturėtų

Laikinai pareigas einantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad pinigų padidintiems medikų atlyginimams išlaikyti kitąmet pritrūktų neturėtų.

„Kitais metais Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete yra numatyti pinigai tam, kad būtų galima užtikrinti šiais metais nuo balandžio mėnesio padidintus medikų atlyginimus. O tam reikia žymiai daugiau pinigų, negu šiemet buvo reikalinga: reikės užtikrinti lėšas visus metus, o ne tik dalį metų. Tos lėšos yra numatytos, jų tikrai neturėtų trūkti“, – teigė jis.

A. Veryga taip pat pažėrė kritikos Seimo nariams, kurie, anot jo, kelia paniką, nepagrįstai teigdami, kad lėšų didesniems medikų atlyginimams gali pritrūkti.

„Man nelabai suprantama keliama tam tikra panika kai kurių kolegų Seimo narių, kad neva gali pritrūkti pinigų atlyginimų padidinimui išlaikyti. Šie pinigai biudžete yra, o pinigų naujam didinimui niekas ir neplanavo todėl, kad jokio susitarimo naujam didinimui ir nėra“, – teigė jis.

„Tie patys Seimo nariai iš dabar jau naujos valdančiosios daugumos mums net laiškus siunčia, ragindami neprisiimti kažkokių įsipareigojimų į ateitį, neskubėti su jais, o tuo pačiu kritikuoja, kad nėra kažko numatyta, ir kalba būtent apie ilgalaikius įsipareigojimus“, – pridūrė A. Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinoma

Zinoma portretas
jiem tik kelti algas, o darbo nesimato.Dabar kai karantinas paskambinus gydytojui gali tik pusvalandi muzikos pasiklausyti bet ne daktaro patarimo.

To joo

To joo portretas
Iš kur žinai kad didejo

Joo

Joo portretas
Medikams atlyginimai tikrai didejo, Ko dar jie verkia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių