Pradėta finansuoti hepatito C patikra: padės ir kovojant su vėžiu

  • Teksto dydis:

Lietuvoje pradedama finansuoti hepatito C patikra. Ši paslauga suteiks gyventojams galimybę nemokamai tikrintis nuo hepatito C infekcijos. Tikimasi, kad šios infekcijos antikūnų tyrimas padės anksčiau diagnozuoti ligą, kontroliuoti viruso plitimą taip pat – kovoti su vėžiu.

Įveikiama infekcija

Sveikatos apsaugos ministro sprendimu, hepatito C patikrą atliks šeimos gydytojai. Paslauga Lietuvoje bus nemokamai prieinama žmonėms, gimusiems nuo 1945 m. iki 1994 m. Taip pat tiems, kurie dėl savo ar artimųjų ligos patenka į rizikos grupę.

Medikai atkreipia dėmesį: hepatitą C galima išgydyti, tai labai svarbu, nes infekcija sergantys pacientai iš pradžių nejaučia specifinių simptomų ir nežinodami gali užkrėsti kitus. Tikimasi, kad ankstyva diagnostika padės sutaupyti ir PSDF lėšų, nes, anksti nustačius ligą, ją gydyti valstybei kainuos pigiau.

Siekia visiškai išnaikinti

Vienas iš hepatito C patikros paslaugos iniciatorių, Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytojas, Lietuvos mokslų akademijos Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas profesorius habilituotas mokslų daktaras Limas Kupčinskas pabrėžia, kad hepatito C patikra Lietuvoje – ilgai lauktas ir svarbus žingsnis ne tik suvaldant šios pavojingos infekcijos plitimą, bet ir ją visiškai išnaikinant. Kaip pastebi akademikas, du iš 100 suaugusių gyventojų gali platinti šį virusą to nežinodami. „Šios viruso sukeliamos ligos klastingumas – pirmieji simptomai gali atsirasti tik išsivysčius komplikacijų – kepenų cirozei ar kepenų vėžiui“, – pastebi L.Kupčinskas.

Kaip skelbiama išplatintame pranešime, Lietuva yra pirmoji šalis Centrinėje ir Rytų Europoje, kurioje bus vykdoma ši patikra, įgyvendinant Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas ir siekiant išnaikinti hepatito C viruso infekciją iki 2030 m.

Kai laiku diagnozuoja

„Apskaičiuota, kad Europos regione nuo kepenų vėžio ir cirozės, susijusių su hepatito C infekcija, kasmet vis dar miršta apie 112,5 tūkst. žmonių. Laiku diagnozavus šį virusą, galime įveikti ir kepenų vėžį“, – sako prie šios sveikatos paslaugos Lietuvos gyventojams įgyvendinimo prisėdėjęs Europos Parlamento narys profesorius Liudas Mažylis.

Į šią sąsają dėmesį atkreipia ir L.Kupčinskas. „Remiantis Nacionalinio vėžio instituto registro duomenis, per metus Lietuvoje nustatoma 240 naujų kepenų vėžio atvejų, iš kurių apie 40 proc. yra susiję su hepatito C infekcija. Testavimas gali žymiai sumažinti sergamumą kepenų ciroze ir vėžiu bei infekcijos mastus“, – faktus ir galimą pokytį Lietuvoje dėsto gastroenterologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elena

Elena portretas
Parašyti tai lengva...bet ką reiškia patekti pas mediką ir dar sergančiam ligoniukui ir dar kaip elgiasi kai kurie medikai.-..supras tik pats žmogus tą patiręs.ir.tai baisiau negu baisu...

senis

senis portretas
nesuprantu tirymai jai iunčia gyditojs visi nemokami ,taip skelbia per televizorių ,bet tikrumoj čiut ne už viska reikia mokėt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių