Pradeda veikti sistema, leidžianti receptinius vaistus įsigyti internetu

Antradienį pradeda veikti nuotolinių vaistinių sistema, sudaranti galimybę įsigyti receptinių vaistų ir kompensuojamų medicinos pagalbos priemonių internetu.

„E.sveikatos sistemoje pradėjo veikti nuotolinių vaistinių sistema. (...) Jau turime realiai įsigijusių receptinių vaistų“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Pasak jo, pasirinktas sistemos modelis leis užtikrinti saugų, patogų naudojimąsi, skatins konkurenciją tarp vaistinių.

Įsigyti receptinių, kompensuojamų vaistų bus galima prisijungus prie e.sveikatos.

Prisijungus prie savo paskyros bus matomas langas, leidžiantis įsigyti vaistus internetu. Jį pasirinkus asmuo matys galiojančius receptus.

Pasirinkus receptus sistema pateiks skirtingų vaistinių tinklų pasiūlymus su kainomis. Jie gali būti filtruojami pagal vaistą ir vaistinę.

Užsakymą sistemoje reiks pateikti vaistinei. Pirkimas baigiamas konkrečiai, kaip nurodo kiekviena vaistinė.

Taip pat nuotoliu bus galima vaistinės darbuotojo farmacinė paslauga, ji bus nemokama, suteikiama prioritetine tvarka kaip galima greičiau.

Vaistai bus pristatomi į namus arba į artimiausią vaistinę. „Eurovaistinė internete“ valdančios įmonės UAB „Azeta“ vadovas Andrius Jurgelevičius SAM pranešime spaudai teigia, kad Vilniuje ir Kaune vaistai klientus, kaip tikimasi, pasieks dar tą pačią dieną.

Narkotinių ir psichotropinių vaistų per sistemą įsigyti galima nebus. Jie bus prieinami tik fiziškai apsilankius vaistinėje.

Asmenys, kurie patys negali įsigyti receptinių vaistų per e.sveikata platformą, juos gauti galės perduodami įgaliojimus kitam asmeniui. Tai galima atlikti kreipiantis į šeimos gydytoją.

„Galėtume pasiūlyti įgaliojimų institutą. Kažkas iš artimųjų, asmuo, kurio pasitikima. Nueitų pas šeimos gydytoją ir šeimos gydytojas galėtų į e.sistemą įvesti įgalioto asmens duomenis ir tada tas asmuo galėtų aptarnauti“, – spaudos konferencijos metu sakė Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.

Jos teigimu, nuotolinių vaistinių projektas – vienas moderniausių sprendimų ES.

„E.sveikatos sistemoje veikianti platforma pacientams pagal jų turimus e.receptus vienoje vietoje pateiks visus galimus vaistinių pasiūlymus, o žmogui tereikės pasirinkti jam labiausiai priimtiną variantą“, – sakė ji.

Tikėkimės, kad ir kitos Lietuvos vaistinės prisijungs prie šios sistemos.

Šiuo metu prie platformos yra prisijungusios vaistinės „Camelia“ ir „Eurovaistinė“.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkės Kristina Nemaniūtės-Gagės teigimu, artimiausiomis savaitėmis prie jos turėtų prisijungti „Gintarinė vaistinė“, „Norfos vaistinė“, „Benu vaistinė“, tikimasi, kad vėliau prisijungs ir mažesnės vaistinės.

„Tikėkimės, kad ir kitos Lietuvos vaistinės prisijungs prie šios sistemos. Tokiu būdu elektroninių paslaugų vartotojai galės pasirinkti priimtiniausius receptinių vaistų pasiūlymus – tai užtikrina itin plataus vaistinių pasirinkimas Lietuvoje“, – pranešime žiniasklaidai teigė ji.

Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos vadovė Jūratė Kulberkienė spaudos konferencijoje sakė, jog „Camelia“ vaistinė prie projekto kelis mėnesius dirbo su Registrų centru.

„Tikimasi, kad ši platforma bus labai naudinga Lietuvos gyventojams“, – kalbėjo ji.

Nuotolinių vaistinių sistemą sukūrusios ir techninį sprendimą įgyvendinusios bendrovės „CGI Lithuania“ vadovo Karolio Baltrušaitčio teigimu, Lietuva viena pirmųjų valstybių parduodančių receptinius vaistus internetu.

Pasak jo, kuriant sistemą ypatingas dėmesys skiriamas vartotojų saugumui.

„Tik kai vartotojas išsirenka vaistinę ir konkretų vaistą, tik tada yra atiduodami tam reikalingi duomenys, bet jie papildomai yra šifruojami“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Sausio mėnesį Registrų centrui pasirašius sutartį su bendrove „CGI Lithuania“, ji tapo atsakinga už nuotolinių vaistinių sistemos kūrimą. Sutarties vertė – 216 tūkst. eurų.

Lietuvoje nuo 2016 metų nuotoliniu būdu buvo parduodami tik nereceptiniai medikamentai ir tą gali daryti tik vaistinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.S.

P.S. portretas
dar reikia turėti el.paskyrą vaistinės tinkle.

Yra

Yra portretas
toks rusiškas posakis:začem prosto,esli možno složno(kam paprastai,jei galima sudėtingai).Puikiausiai veikia dabartinė internetinė sistema-įvedei vaisto pavadinimą,sužinojai,kokioje vaistinėje pigiausia,paskambinai į centrnę ir užsisakei.

Aš portretas
Nieko nesupratau?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių