Po šventinio maratono: aštuoni produktai, padėsiantys organizmui atsigauti

  • Teksto dydis:

Didžiosios metų šventės tapo iššūkiu organizmui, todėl, pradedant Naujuosius metus, vertėtų daugiau dėmesio skirti mitybai ir grįžti į sveikesnės gyvensenos vėžes. Įsidėmėkite aštuonis produktus, kurie padeda atkurti organizmo pusiausvyrą ir gerą savijautą.

Šventiniu Kalėdų laikotarpiu daugelis žmonių gausiau mėgavosi maistu ir nutolo nuo įprasto mitybos režimo. Per šventes valgoma gan sunkaus maisto – nuo įvairiausių mišrainių iki saldėsių, tad natūralu, kad po tokio maratono jaučiamės apsunkę ir pasyvesni. Norint grįžti į įprastas vėžes, reikėtų ir sumažinti maisto kiekį, ir vartoti daugiau tam tikrų produktų, kurie padeda organizmui išsivalyti bei suteikia daugiau energijos. Aštuoni produktai puikiai tiks organizmui atsigauti po švenčių.

Imbierai

Imbierai skatina virškinimo procesą, todėl jo galima įberti į mėgstamas sultis, arbatą arba valgyti vieną. Vieną arbatinį šaukštelį smulkinto imbiero ir medaus galima sumaišyti su puodeliu šilto vandens. Gerti rekomenduojama vieną ar du kartus per dieną.

Šalavijų sėklos

Šios mažytės sėklos puikiai valo žarnyną. Kelias minutes pamirkytos vandenyje jos išbrinksta ir virsta drebučiais. Šiose sėklose yra  omega-3 riebalų rūgščių, kurios kovoja su uždegimais ir padeda organizmui išsivalyti dar greičiau. Šaukštą šalavijų sėklų galite tiesiog įberti į stiklinę vandens ir, pagardinę citrinų sultimis, išgerti. Sėklomis verta paskaninti kasdienius patiekalus, pavyzdžiui, įberti į vaisių kokteilius, rytinę košę ar salotas.

Citrinos

Citrinos yra daugelio detoksikacinių dietų pagrindas, ir tam yra svari priežastis. Pirma, citrinose gausu vitamino C, kuris puikiai tinka ne tik kovojant su įvairiais virusais, bet ir padeda atsigauti odai. Be to, citrusiniai vaisiai turi šarminį poveikį organizmui, taigi ali padėti atkurti organizmo pH pusiausvyrą ir sustiprinti imuninę sistemą. Pabandykite dieną pradėti nuo puodelio šilto vandens su citrinos griežinėliu, kad padėtumėte organizmui išsivalyti toksinus.

Česnakai

Česnakai nuo seno žinomi dėl teigiamo poveikio širdies veiklai, be to, aštrus maistas gerai detoksikuoja organizmą. Česnakas ne tik pasižymi antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, bet ir turi cheminės medžiagos alicino, kuris skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą bei padeda kovoti su toksinais. Česnakus geriausia valgyti žalius, todėl į salotų padažą įberkite šiek tiek susmulkintų česnakų, kad pagardintumėte skonį ir sustiprintumėte sveikatą.

Žalioji arbata

Detoksikacijos planas nebūtų visavertis be reguliaraus skysčių vartojimo. Skysčiai būtini, kad mūsų organai būtų sveiki ir iš organizmo pasišalintų toksinai, o žalioji arbata – puikus būdas paįvairinti skysčių  racioną. Žaliojoje arbatoje taip pat daug antioksidantų, kurie padeda pagerinti žarnyno veiklą.

Rudieji ryžiai

Jei norite išsivalyti organizmą ir sustiprinti sveikatą, vertėtų mažiau vartoti perdirbtų maisto produktų. Pabandykite savo mitybą papildyti sveikesniais viso grūdo produktais, tokiais kaip rudieji ryžiai, kuriuose gausu pagrindinių detoksikuojančių maistinių medžiagų, B grupės vitaminų, magnio, fosforo. Ruduosiuose ryžiuose – itin daug skaidulų, kurios gerai valo žarnyną, ir seleno, kuris gali padėti apsaugoti kepenis ir net pagerinti veido spalvą.

Burokėliai

Tiems, kuriems reikia sveikatą stiprinančių maistingųjų medžiagų užtaiso, geriau už burokėlius nieko neras. Šiose daržovėse gausu magnio, geležies ir vitamino C, tad jos turi didelį teigiamą poveikį sveikatai. Burokėliai ne tik puikiai tinka odai, plaukams ir cholesterolio kiekiui palaikyti, bet ir kepenims detoksikuoti, todėl puikiai valo žarnyną. Norėdami pajusti jų naudą, pabandykite į salotas dėti virtų burokėlių arba tiesiog gurkšnoti šviežiai spaustų burokėlių sultis.

Švieži vaisiai

Švieži vaisiai turi itin daug vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų, be to, juose mažai kalorijų, todėl jie svarbi dietos dalis, norint išvalyti organizmą. Kad virškinimas būtų geresnis, pabandykite per dieną vaisių suvalgyti daugiau. Gera žinia, kad vaisius įtraukti į savo mitybos racioną yra gana lengva, todėl pabandykite dieną pradėti šviežių vaisių salotomis arba kokteiliu, o dieną užsimanę užkandžiauti, pasipjaustykite obuolių ar kriaušių skiltelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių