- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Gausus vaišių stalas – neatsiejama Velykų šventės tradicija. Įveikti Velykų stalui paruoštą maistą per 1–2 dienas daug kam tampa tikru iššūkiu, todėl vis dažniau taupus lietuvis renkasi maisto likučius saugoti šaldytuve ar juos panaudoti gaminant kitus patiekalus. Visgi, per ilgai užsistovėjęs maistas gali būti pavojingas sveikatai. Būtent po didžiųjų švenčių pasenusiais maisto likučiais statistiškai apsinuodija daugiau žmonių nei įprastai.
Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius, dalinasi patarimais, kaip išvengti nemalonių sveikatos sutrikimų, sukeltų jau nebetinkamo naudojimui maisto vartojimo. Ekspertas teigia, kad kartais net tokie simptomai, kaip nuovargis, galvos skausmas, tingumas, gali signalizuoti tai, kad buvo suvartotas pasenęs ar nekokybiškas maisto produktas.
Ragina klausyti rekomendacijų
Svarstant, ar vartoti po švenčių likusius maisto likučius, visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į paprasčiausius dalykus – maisto produkto išvaizdą, skonį ir kvapą. Tiesa, remiantis juslėmis daugeliu atvejų neįmanoma pasakyti, ar produktas sugedęs, tad geriau nerizikuoti sveikata ir laikytis ekspertų nustatytų rekomendacijų, kiek dienų produktas išlieka kokybiškas.
Margučiai gali pakenkti
„Virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras kambario temperatūroje, o šaldytuve – ne daugiau kaip 3,“ – dalijasi „Maximos“ ekspertas. Šiomis dienomis kiaušiniai gali būti „prikelti naujam gyvenimui“ – jie puikiai tiks paštetams ar bus subtilus priedas sriuboms, salotoms ir karštiems patiekalams.
Svarbu prisiminti, jog blogą savijautą gali nulemti ne tik pasenę kiaušiniai, bet ir jų perdozavimas. Maisto gamybos ekspertas skatina daugiau dviejų kiaušinių per dieną nevalgyti. Nors vis dar pasitaiko atvejų, kai švenčių metu lietuviai suvalgo po daugiau nei 8 virtus kiaušinius, laimė, ši tendencija po truputį nyksta.
Mišrainės ir salotos
„Mišrainės, salotos ir kiti apdoroti produktai ilgai netveria – jie gali būti patikimi vos porą dienų“ – teigia „Maximos“ ekspertas. Tačiau, kad produktai negestų ilgiau, specialistas rekomenduoja iš anksto jų nemaišyti – supjausčius laikyti atskiruose indeliuose ir sumaišyti tik prieš pat patiekiant.
Kepta mėsa
Laikas, kai į šaldytuvą įdėta kepta mėsa yra kokybiška, gali varijuoti. Štai paprasta kepta mėsa, laikoma šaldytuve, yra nepavojinga apie 3–6 paras, bet jei tai – su kažkuo maišytas ar įdarytas patiekalas, panašiai, kaip ir salotų, mišrainių ar troškinių, kokybė laikysis iki 2 dienų. Pasak A. Polenino, iš mėsos maisto likučių galima paruošti šiupinį, pagaminti padažo pagrindą, mėsos likučiais papuošti picos padą – viskas priklauso nuo fantazijos ir asmeninio skonio.
Visgi, kad kiekvieną kartą nereikėtų sau sukti galvos dėl maisto likučių, specialistas pataria stengtis gaminti maisto tiek, kiek jėgos ir noras leis jo suvartoti.
„Svarbiausia yra tinkamai įvertinti savo galimybes ir apskaičiuoti, kiek porcijų prireiks. Lietuviams yra būdinga gaminti daug daugiau, nei reikia švenčių stalui, tačiau tai negelbsti nei kišenės, nei sveikatos, nei laiko“, – atskleidžia „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms1
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?2
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...