Slaugos paslaugos namuose bus teikiamos ir savaitgaliais, vakare

  • Teksto dydis:

Slaugos paslaugų teikimas pacientų namuose turi būti užtikrinamas vakarais, savaitgaliais ir švenčių dienomis, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot jos, taip pat greitu metu pas pacientus vykstančias komandas papildys dar vienas specialistas – ergoterapeutas.

Pagal įsakymą, asmens sveikatos priežiūros paslaugos namuose bus teikiamos kasdien nuo 8 val. iki 20 valandos.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, slaugos namuose plėtra yra pasaulinė tendencija, geriausiai atliepianti pacientų ir sveikatos sistemos poreikius.

„Pacientai patogiausiai jaučiasi natūralioje aplinkoje, kur gauna visapusišką jiems reikalingą priežiūrą, tokiu būdu mažinant gydytojų ir gydymo įstaigų apkrovą. Šiandien Lietuvoje jau 43 tūkst. pacientų naudojasi slaugos namuose privalumais. Įvertinus demografines tendencijas, jų tik daugės, todėl slaugos paslaugos yra nuolat tobulinamos ir plečiamos“, – pranešime sakė ministras.

Iki šiol šios paslaugos teiktos tik dienos metu.

Žmonėms nebeužtenka paslaugų tik dienos metu. Liga nesibaigia penktadienį 17 valandą. 

„Žmonėms nebeužtenka paslaugų tik dienos metu. Liga nesibaigia penktadienį 17 valandą. Pavyzdžiui, jei yra paskirta antibiotikų terapija, mes jos negalime nutraukti penktadienį ir pratęsti pirmadienį, arba, jei reikalinga kasdienė žaizdos priežiūra, – nukelti ambulatorinį gydymą į darbo valandas. Dėl to priimtas sprendimas pratęsti paslaugų teikimą vakarais, savaitgaliais ir švenčių dienomis, taip užtikrinant gydymo tęstinumą“, – sakė SAM Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjas Marius Čiurlionis.

Be to, pagal ministro įsakymą, prie dabartinės slaugos paslaugas teikiančios komandos – slaugytojo, slaugytojo padėjėjo ir kineziterapeuto – prisidės ergoterapeutas.

„Tai ypač svarbu žmonėms po somatinių ir neurologinių sutrikimų, traumų, dėl kurių sutrinka kasdienio gyvenimo funkcijos. Ergoterapeutas, bendraudamas su pacientu, jo artimaisiais bei atlikdamas procedūras, padeda po traumos ar ligos sugrįžti į pilnavertį gyvenimą, susigrąžinti prieš ligą turėtus darbinius įgūdžius bei pasijusti savarankiškesniam kasdienėje veikloje“, – teigė M. Čiurlionis. 

Nuo šių metų asmens sveikatos priežiūros paslaugas namuose teikiančios įstaigos galės pasirinktinai įdarbinti ergoterapeutus, o nuo 2024 metų sausio 1 dienos šie specialistai papildys visas slaugos paslaugas namuose teikiančias komandas.

Kartu su naujuoju įsakymu plečiamas ir kompensuojamų paslaugų skaičius. Iki šiol visi pacientai per metus galėjo gauti ne daugiau nei 104 iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) kompensuojamas paslaugas.

Nuo sausio 1-osios šeimos gydytojas arba su juo dirbantis slaugytojas vertina paciento esamą būklę ir slaugos poreikius, kurie skirstomi į mažus, vidutinius ir didelius. Nuo poreikio dydžio priklauso ir paslaugų, apmokamų iš PSDF, skaičius – 52, 104 ir 260 paslaugų per metus.

Siuntimą ambulatorinėms slaugos paslaugoms namuose išrašo paciento šeimos gydytojas, o slaugos priežiūros paslaugas namuose gali gauti asmenys, kuriems dėl pakitusios sveikatos būklės ar dėl funkcinio sutrikimo sunku visavertiškai veikti kasdieninėje buityje, taip pat žmonės, kuriems po dienos chirurgijos yra reikalingos slaugos paslaugos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
DAUG VIENISU ZMONIU LIGONIU KURIEMS REIKIA PAGALBOS,SOCIALINE DARBUOTOJA ATEINA 2K PER SAVAITE,JEI NERA KAS PADEDA NERA GIMINIU TAI BAISU.REIKIA BUTINAI KAD PADETU IR PER ISEIGINES.I SENELIU NAMUS SU MUSU PENSIJA NEPAKLIUSI,REIKIA DAMOKETI DU KARTUS DAUGIAU.PER BRANGU,LABAI REIKALINGA SOCIALINE PAGALBA

Teorija

Teorija  portretas
Niekaip nesuprasiu Lietuvoje teorijos ir praktikos skirtumo. Vieną teoriškai rašo ir reikalauja, o kitą realybėje drambliuko svajonė. Visų teoretikų ir politikų problema ar požiūris seniai neatitinka realybės. Vietoj sveikatos sistemos tvarkymo vyksta griovimas, nei avis saugi nei vilkas sotus.

na

na portretas
gyvenvietės PSPC dirba 1 gydytojas ir 2 slaugytojos, kokios gali būti slaugos paslaugos namuose? anekdotas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių