Plaučių uždegimas – dažniausia jaunesnių nei penkerių metų vaikų mirties priežastis

  • Teksto dydis:

Plaučių uždegimas yra dažniausia jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų mirties priežastis pasaulyje.

Kartu su kitomis pagalbos organizacijomis JT Vaikų fondas (UNICEF) antradienį atkreipė dėmesį į tai, kad kasmet nuo plaučių uždegimo miršta 800 000 jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų. „Užmiršta epidemija“ mažiems vaikams yra pavojingesnė už viduriavimą (437 000 mirties atvejų) ir maliariją (272 000).

Nors plaučių uždegimas dauguma atvejų yra išvengiama ir pirmiausiai gerai išgydoma liga, jos aukomis kasdien tampa beveik 2 200 jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų, skelbia UNICEF. Tai vidutiniškai yra vienas toks mirties atvejis kas 39 sekundes. Pusė visų mirties atvejų tenka penkioms šalims: Nigerijai (162 000), Indijai (127 000), Pakistanui (58 000), Kongo Demokratinei Respublikai (40 000) ir Etiopijai (32 000).

Plaučių uždegimą gali sukelti bakterijos, virusai ar grybeliai. Išvengti ligos gali padėti skiepai, o ją įveikti – antibiotikai.

„Tai užmiršta globali epidemija, kuriai būtina skubiai rasti tarptautinį atsaką“, - sakė Kevinas Watkinsas iš humanitarinės organizacijos „Save the Children“. Trūkstant skiepų, antibiotikų ir gydymo deguonimi, anot jo, miršta milijonai vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių