Pirmą kartą medikai ŽIV infekuotam asmeniui persodino infekuoto donoro inkstą

  • Teksto dydis:

Amerikiečių mokslininkams pavyko dar vienas persilaužimas gydant ŽIV infekuotus asmenis: chirurgai pirmą kartą infekuotos donorės inkstą persodino taip pat infekuotam recipientui. Johno Hopkinso universiteto Baltimorėje duomenimis, tai premjera.

Iki šiol organų transplantacijos ŽIV viruso nešiotojams nebuvo atliekamos. Infekuotiesiems, laukiantiems donoro organo, dabar sužibo nauja viltis. Mokslininkai iki šiol manė, kad ŽIV infekuotiems asmenims per rizikinga aukoti inkstą ir tada gyventi su vienu likusiu inkstu.

Tai, kad medikai vis dėlto ryžosi tokiai operacijai, rodo jų pasitikėjimą didele pažanga gydant ŽIV. Vartojant antiretrovirusinius medikamentus, kurie gerokai sumažina sukėlėjų skaičių organizme, infekuotieji gali gyventi beveik normalų gyvenimą - ir, kaip parodė minėtas atvejus, net būti organų donorai.

Chirurgas Dorry'is Segevas atkreipė dėmesį į tai, kad vien tik JAV maždaug tūkstantis ŽIV infekuotųjų laukia donoro organo. Iki šiol tokiems pacientams galėjo būti persodinami tik mirusių ŽIV infekuotų asmenų organai.

 

Scanpix nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių