Pernai Lietuvoje gydyti beveik pusantro tūkstančio užsikrėtusiųjų ŽIV

  • Teksto dydis:

Praėjusiais metais Lietuvoje gydyti 1429 ŽIV užsikrėtę asmenys, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Tarp asmenų, kuriems skirta antivirusinė terapija (ART), vyrų yra beveik tris kartus daugiau nei moterų: atitinkamai 1071 ir 358.

Pagal galimą užsikrėtimo ŽIV būdą daugiausiai – 42,8 proc. – pernai antiretrovirusiniais vaistais gydytų asmenų užsikrėtė vartodami švirkščiamuosius narkotikus, 37,4 proc. – heteroseksualių, 15,3 proc. – homoseksualių santykių metu.

ULAC medikų metinės ataskaitos duomenimis, 12,7 proc. (181) pacientų gydymas praėjusių metų pabaigoje nebuvo tęsiamas dėl įvairių priežasčių, dažniausiai dėl to, kad pacientai nesilankė gydymo įstaigose (94). 30 gydytų asmenų mirė dėl įvairių priežasčių.

Pasak pranešimo, ŽIV ligos gydymas yra nemokamas visiems sergantiesiems ir skiriamas visiems pacientams, kai tik diagnozuojama ŽIV infekcija, t. y. gydymas neatidėliojamas, kaip buvo daroma anksčiau atsižvelgiant į imuniteto kriterijus.

Pažymima, kad toks ŽIV ligos gydymo algoritmas laikomas ŽIV prevencijos dalimi, nes žmonės, kurie taisyklingai vartoja gydytojo paskirtus antivirusinius vaistus, praktiškai neplatina ŽIV infekcijos – vartojant antiretrovirusinius vaistus tikimybė užkrėsti ŽIV savo lytinį partnerį sumažėja iki 96 procentais.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai nustatyti 139 nauji ŽIV atvejai. Iš viso Lietuvoje iki šių metų registruoti 3462 ŽIV užsikrėtę asmenys, iš kurių dauguma vyrai, užsikrėtę ŽIV infekcija vartodami švirkščiamuosius narkotikus.

ŽIV ligos gydymas nesunaikina viruso organizme, bet slopina viruso dauginimąsi bei ligos progresavimą į AIDS (paskutinę ŽIV ligos stadiją).


Šiame straipsnyje: ŽIVAIDSužkrečiamosios ligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesiai šviesiai:

Tiesiai šviesiai: portretas
nei narkomanai nei ŽIV iš valdžios niekam nerūpi. Kovidas + Rusaipuola.

Oooo

Oooo portretas
Laisves partijoje KIEK???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių