Pats atliko greitąjį COVID-19 testą ir gavo teigiamą atsakymą: gydymo įstaiga diagnozę patvirtino

  • Teksto dydis:

Vaistinėse galima įsigyti greitųjų COVID-19 antigenų testų, kurie gali parodyti, ar šiuo metu pacientas serga. Vilnietis Domantas pasidalijo savo patirtimi, kaip šis testas jam pravertė.

„Ryte atvykęs į darbą sutikau kolegą, kuris pasiskundė prasta savijauta, o ir dieną prieš tai dirbome kartu. Kaip tik tada buvo paskelbta žinia, kad vaistinėse galima įsigyti greitąjį COVID-19 antigenų testą, jį pačiam atlikti ir greitai sužinoti rezultatą. Nusprendėme įsigyti ir atlikti testą“, – pasakojo Domantas.

Vilnietis pasakojo, kad ryte, kai nusipirko testą ir jį atliko, jokių simptomų nejautė, tačiau testas parodė teigiamą rezultatą. Pačių įsigyti ir namuose atlikti testai šiuo metu Lietuvoje nėra oficialiai pripažįstami, t.y. rezultatas neįsirašys į asmens ligos istoriją, nebus išduodamas nedarbingumo pažymėjimas, todėl Domantui PGR testą atliko ir sveikatos priežiūros specialistas. Dar vieno testo rezultatas diagnozę tik patvirtino – vyras virusu užsikrėtė. Tą pačia dieną, po pietų, Domantui pradėjo kilti kūno temperatūra, atsirado kiti COVID-19 simptomai.

Iš vaistinės įsigydamas greitąjį antigenų testą Domantas tada buvo kiek skeptiškas jų tikslumu, tačiau jo patirtis patvirtino, kad tai geras būdas greitai ir paprastai pasitikrinti.

Diagnozę turi patvirtinti profesionalas

„Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas sako, kad pacientai greituosius testus naudoja dar nejausdami simptomų – siekia prevenciškai užkirsti kelią viruso plitimui ir taip neužkrėsti kitų žmonių. Taip pat testai įsigyjami atsargai, jei būdami namuose pajustų simptomus, kad galėtų greitai ir paprastai pasitikrinti.

„Jei žinote, kad turėjote kontaktą su galimai COVID-19 virusu užsikrėtusiu asmeniu ar jau jaučiate simptomus, tokiu atveju labai prašome patiems į vaistinę neiti, o paprašyti, kad testą nupirktų artimas žmogus ar kaimynas, kuris su jumis neturėjo kontakto. Tai labai svarbu siekiant užkirsti kelią viruso plitimui, kad vykdami ar atvykę į vaistinę neapkrėstumėte sutiktų žmonių“, – sako vaistininkas R. Blynas. 

Šiuo metu vaistinėse parduodami greitieji COVID-19 antigenų testai atliekami naudojant seilių ar nosies tepinėlius. Prie kiekvieno testo būna pridėta išsami instrukcija, kaip jį atlikti, todėl pasitikrinti pačiam paprasta. Rezultatas paaiškėja per 10-15 min.

„Jei namuose atlikto testo rezultatas teigiamas, kreipkitės į gydytoją ar užsiregistruokite PGR testui mobiliajame patikros punkte laikydamiesi saviizoliacijos taisyklių ir kitų saugumo priemonių“, – pataria vaistininkas R. Blynas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Spaliukas

Spaliukas portretas
Pats girtas sedo i masina ir pats nuvairavo I policija Durniu laivas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių