Pasaulyje pernai nuo tymų mirė per 200 tūkst. žmonių, PSO reiškia susirūpinimą

  • Teksto dydis:

Pernai nuo tymų visame pasaulyje mirė maždaug 207 500 žmonių, nurodoma Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro ataskaitoje.

Tai 50 proc. daugiau mirčių nei 2016 metais, kai mirčių nuo tymų skaičius pasiekė istorines žemumas. Nuo tada kasmet mirčių tik daugėjo .

„Mes žinome, kaip užkirsti kelią tymų protrūkiams ir išvengti mirčių. Šie duomenys siunčia aiškią žinią, kad mes nesugebame apsaugoti vaikų nuo tymų kiekviename pasaulio regione“, – teigė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Nors šiemet praneštų tymų atvejų skaičius yra mažesnis nei pernai, sveikatos agentūros įspėja, kad dėl Covid-19 pandemijos 26 šalyse buvo sustabdytos skiepijimo kampanijos.

Norint užkirsti kelią tymų protrūkiams, 95 proc. žmonių populiacijos turi būti pasiskiepiję. Tymai ypač pavojingi vaikams, jaunesniems nei penkerių metų amžiaus.

Tačiau, kaip pažymima ataskaitoje, pirmąjį skiepą nuo tymų gauna tik apie 85 proc. žmonių visame pasaulyje, o antrąją skiepo nuo tymų dozę – tik 71 proc.

Pernai didžiuliai tymų protrūkiai užfiksuoti Centrinėje Afrikos Respublikoje, Konge, Sakartvele, Kazachstane, Ukrainoje ir keliose kitose šalyse.

Neringa Šarmavičiūtė (ELTA)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių