Moterys, šias daržoves jums rekomenduoja dietologai Pereiti į pagrindinį turinį

Moterys, šias daržoves jums rekomenduoja dietologai

2024-12-29 05:00 kauno.diena.lt inf.

Moterims vertėtų prisiminti ir dažniau į lėkštę dėti paprastų, bet neprastų šakninių daržovių. Jos turėtų vyrauti jūsų racione ypač šaltuoju metų laiku. Sužinokite, kodėl jas verta įtraukti į kasdienį valgiaraštį.

Moterys, šias daržoves jums rekomenduoja dietologai
Moterys, šias daržoves jums rekomenduoja dietologai / Freepik.com nuotr.

Ko gero, net nereikia priminti, kad daržovių dienos norma – apie 500 g, t. y. 3–5 porcijos. Tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. „Daržovės tinka ne tik pagrindiniam valgymui, tai gali tapti ir sveiku bei organizmui naudingu užkandžiu“, sakė ukrainiečių dietologė Jekaterina Tolstikova.

Morkos

Šios daržovės nekaloringos, tinka dietinei mitybai – 100 g yra tik 45 kcal. Grauždami vienas morkas, gamindami su jomis troškinius, sriubas, apkepus, salotas ar spausdami jų sultis, gausite daug vitaminų bei mineralinių medžiagų: imunitetą stiprinančio C, organizmo ląstelėms atsinaujinti būtino E, nervų veiklą gerinančių B grupės, taip pat folio rūgšties, magnio, fosforo, flavonoidų.

Freepik.com nuotr.

Trijose vidutinio dydžio morkose yra net 60 mg kalcio, 586 mg kalio, 5 g skaidulinių medžiagų ir net 30 tūkst. tarptautinių vienetų vitamino A, kuris reikalingas aštriam regėjimui! O maistinės skaidulos padeda pagerinti žarnyno veiklą ir mikroflorą, paspartinti virškinimą bei medžiagų apykaitą. Aktualu norinčioms numesti svorio! Tik turėkite omenyje: jeigu laikotės dietos su sumažintų riebalų kiekiu, morkas ruoškite ir valgykite su trupučiu riebalų – organizmas geriau pasisavins karotinoidus.

Raudonieji burokėliai

Jie tinka ne tik salotoms, garnyrui ar sriubai. Jie skanūs apvirti ir orkaitėje griežinėliais pakepti su feta ar mocarelos sūriu bei prieskoninėmis žolelėmis. Galite pasigaminti ir vegetariškų daržovių maltinukų su buokėliais bei sėlenomis, išsispausti jų sulčių ir gerti sumaišytų su citrusiniai vaisiais – nebijokite eksperimentuoti virtuvėje.

Pasak ukrainiečių dietologės Jekaterinios Tolstikovos, moterims, kurias kamuoja  ypač gausios mėnesinės, ypač rekomenduojama valgyti burokėlių. Šios daržovės padeda susigrąžinti per menstruacijas prarastą geležies kiekį. Taip pat šios daržovės suteikia fosforo, kalio, kalcio, magnio, folio rūgšties, šiek tiek vitaminų C, A ir PP. Ypač daug turi kalio – suvalgę du burokėlius gausite jo net 528 mg! Svarbu nepamiršti, kad burokėlai tirština kraują – vartojančioms kraują skystinančių vaistų reikėtų nepiktnaudžiauti arba pasitati su gydančiu gydytoju.

Freepik.com nuotr.

Šakniniai salierai

Jie vartojami ir kaip daržovės, ir kaip prieskonis, nes maistui tinka tiek jų lapai, tiek šaknys (gumbai). Saliero šaknį galite vartoti ir žalią, ir virtą ar keptą. Smulkinti puikiai dera su kitomis daržovėmis, tinka salotoms, sriuboms, troškiniams. Patiekalams suteikia pikantiško skonio, o juose esantys eteriniai aliejai – puikų aromatą.

Anot gydytojos dietologės, salieruose gausu kalio, kalcio, fosforo, rūgštynių rūgšties, kraują stiprinančios geležies, karoteno, silicio, vitaminų C, PP ir B grupės.

Baltieji ridikai

Kulinarijoje šios daržovės vertinamos dėl turimo aštroko ir kartoko pikantiško skonio, kurį  suteikia juose esantis garstyčių bei kiti eteriniai aliejai, taip pat glikozidai.  Tinka dietinei mitybai –100 g suteikia vos 25 kcal.

Freepik.com nuotr.

Baltieji ridikai puikiai dera su morkomis, salierų šaknimis, porais, raugintais ir šviežiais kopūstais, marinuotais grybais. Jų galite įtarkuoti į sriubą, daržovių ar mėsos troškinius, ruošti salotas. Kaip garnyrą patiekti prie žuvies, mėsos ar jūros gėrybių patiekalų. O virti ir svieste patroškinti  – puikus užkandis.

Šių daržovių verta įtraukti į valgiaraštį, nes turi daug širdžiai reikalingo kalio, kraują stiprinančios geležies, natrio, vitaminų C ir B grupės. Taip pat cholino, kuris padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir medžiagų apykaitą, virškinimą gerinančių fermentų ir žarnyno veiklą spartinančių maistinių skaidulų, žarnyną dezinfekuojančių medžiagų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų