Lietuvoje padaugėjo susirgimų listerioze

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai praneša, kad 2016 m. užregistruota daugiausia listeriozės atvejų nuo 2010 m. Per 2010-2015 m. laikotarpį Lietuvoje kasmet buvo registruojama nuo 5 iki 8 šios ligos atvejų, o  2016 m. listeriozė diagnozuota dešimčiai žmonių.

Listeriozė yra viena iš nedaugelio zoonozių, nuo kurios ligonių mirštamumas visame pasaulyje gali siekti iki 20 proc.

2010-2016 m. listeriozė Lietuvoje buvo diagnozuota 47 asmenims, iš kurių devyni (19 proc.) mirė.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, sergamumo listerioze tendencija Europoje nuo 2008 m. yra didėjanti. Dažniausiai ši liga diagnozuojama vyresniems nei 65-erių metų asmenims. Praėjusiais metais Europos Sąjungoje patvirtinti 2 tūkst. 206 listeriozės atvejai, 270 (12 proc.) iš jų baigėsi mirtimi.

„Listeriozė nėra tokia dažna liga kaip salmoneliozė ar kampilobakteriozė, tačiau dėl klastingų simptomų kiekvienas šios ligos atvejis turi būti tiriamas atsakingai, kad būtų išvengta protrūkio“, – sakė  ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Infekcijos šaltinis – gyvūninis maistas

Listeriozė yra liga, kurią sukelia Listeria monocytogenes bakterijos, plačiai paplitusios aplinkoje. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra gyvūninis maistas, vartojamas neapdorotas arba nepakankamai apdorotas karščiu.

Skirtinai nei kitos bakterijos, L. monocytogenes bakterijos gali daugintis žemoje temperatūroje (šaldytuve) ir yra atsparios didelei druskos koncentracijai. Todėl jos gali išgyventi perdirbtame, konservuotame maiste ir šaltame vartojimui paruoštame maiste: perdirbtos mėsos ir žuvies produktuose, pieno produktuose, pavyzdžiui, minkštuose sūriuose, svieste ir piene, ypač jei jie pagaminti iš nepasterizuoto pieno. Listerozės priežastimi gali būti iš anksto paruošti sumuštiniai, salotos. 

Meningitas ir infekcijos

Suvalgę bakterijomis užterštų maisto produktų, dauguma sveikų asmenų nepatiria jokių pastebimų simptomų. Tačiau žmonėms su nusilpusia imunine sistema, nėščioms moterims, naujagimiams ir pagyvenusiems žmonėms listeriozė gali pasireikšti meningitu, galvos smegenų infekcija ar sunkia kraujo infekcija. Visos klinikinės ligos formos yra ilgai gydomos antibiotikais, tačiau invazinių listeriozės infekcijų prognozė – dažnai nepalanki.

Nėščiosioms, nusilpusį imunitetą turintiems asmenims ir vyresniems nei 65-erių metų asmenims ULAC medikai rekomenduoja:

Vengti minkštų sūrių (feta, Brie, Camembert, pelėsinių ir kt.);

Vengti kulinarijos gaminių iš prekybos tinklo, taip pat dešrainių, mėsainių ir pan.;

Vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų;

Ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą pakankamai gerai iškaitinti prieš vartojimą;

Vengti bet kokio ilgesnį laiką šaldytuve laikyto gyvūninio maisto, ypatingai paštetų;

Vengti šaltai rūkytų jūros produktų, šaltai rūkytų dešrų ar kitų panašių mėsos gaminių;



NAUJAUSI KOMENTARAI

Linda

Linda portretas
Vis atranda naujas ir naujas ligas,gąsdina žmones.....nebevalgykim nieko.Gi tas maistas ir taip jau senai privarytas visokio šlamšto.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių