Omikron atmaina: kas žinoma

Pietų Afrikos mokslininkai praėjusią savaitę paskelbė atradę naują daug mutacijų turinčią pandeminio koronaviruso atmainą omikron, kuri, manoma, yra labai užkrečiama.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį perspėjo, kad omikron variantas visame pasaulyje kelia „labai didelę“ riziką.

Daugelis šalių stengiasi suvaldyti jo plitimą, uždrausdamos skrydžius iš Pietų Afrikos ir kaimyninių šalių.

Mokslininkai taip pat nepailsdami dirba analizuodami šį variantą ir bandydami suprasti jo elgesį.

Toliau pateikiame svarbiausius jau žinomus faktus apie omikron atmainą.

Kilmė

Kol kas neaišku, kur atsirado ši atmaina, bet ji „pirmą kartą buvo aprašyta Botsvanoje, o netrukus po to – Pietų Afrikoje“, teigia vyriausiasis Pietų Afrikos epidemiologas profesorius Salimas Abdool Karimas (Salimas Abdul Karimas).

Pietų Afrikos mokslininkai apie atradimą paskelbė lapkričio 25 dieną.

Iki to laiko omikron atvejų jau buvo aptikta Honkonge.

Tolesnėmis dienomis mažiausiai 11 šalių, įskaitant Izraelį, Belgiją, Jungtinę Karalystę, Nyderlandus, Italiją, Kanadą ir Portugaliją užfiksavo šios atmainos atvejų.

Mutacijos

Naują variantą su „labai neįprasta daugybe mutacijų“ mokslininkai atrado lapkričio 23 dieną.

Kai kurios iš tų mutacijų jau žinomos, jos turi įtakos užkrečiamumui ir imuniteto apėjimui, tačiau daug kitų yra naujos.

Pasak PSO, omikron atmaina „labai skiriasi, turi labai daug mutacijų, o dalis jų kelia susirūpinimą ir gali būti susijusios su galimybe išvengti imuninio [atsako] bei didesniu užkrečiamumu“.

Ji turi „daugiausia mutacijų, kiek iki šiol teko matyti“, sakė Kvazulu Natalio universiteto tyrimų ir inovacijų vicekancleris profesorius Mosa Moshabela (Mosa Mošabela).

Anot jo, „kai kurias iš šių mutacijų mes matėme anksčiau, pavyzdžiui, delta ir beta“ atmainose, tačiau kitos yra naujos mokslininkams, ir „mes nežinome, kuo pasireikš tų mutacijų derinys“.

Virusologas Tulio de Oliveira (Tulijus de Oliveira) teigė, kad iš viso yra apie 50 mutacijų, įskaitant 30 mutacijų spyglio baltyme, į kurį koncentruojasi daugelis vakcinų, nes jo padedamas virusas patenka į ląsteles.

Plitimas

Oficiali statistika rodo, kad beveik tris ketvirtadalius pastarosiomis dienomis Pietų Afrikoje užregistruotų COVID-19 atvejų sukėlė naujasis variantas.

Nors ne visi atvejai yra sukelti omikron, paros teigiamų COVID-19 testų procentas, trečiadienį siekęs 3,6 proc., ketvirtadienį jau buvo 6,5 proc., o sekmadienį – 9,8 procento.

Prognozuojama, kad iki šios savaitės pabaigos paros COVID-19 atvejų skaičius gali patrigubėti iki maždaug 10 000.

„Anksčiau buvo įrodyta, kad kai kurios pasireiškusios mutacijos leidžia virusui plisti lengvai ir greitai, todėl įtariame, kad (naujas variantas) plis greitai“, – sakė M. Moshabela.

Imunitetas, sukeliamos ligos sunkumas

Yra žinoma, kad kai kurios viruso demonstruojamos genetinės mutacijos leidžia jam apeiti imunitetą.

Vis dar neaišku, koks bus poveikis vakcinų teikiamai apsaugai.

Tačiau, „remiantis tuo, ką žinome, vakcinos turėtų gerai apsaugoti nuo hospitalizavimo ir sunkios ligos formos, nes jos priklauso nuo T ląstelių imuniteto ir mažiau nuo antikūnų“, sakė S. A. Karimas.

Kalbant apie šio varianto sukeliamos ligos sunkumą, mokslininkai teigia, kad kol kas nėra pakankamai duomenų daryti kokioms nors išvadoms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių