Netekote vieno ar kelių dantų? Specialistė pasakė, ką reikia žinoti apie dantų protezavimą

  • Teksto dydis:

Dantys atlieka ne tik estetinę funkciją, bet ir yra be galo svarbūs mūsų mitybai. Juk virškinimas ir kai kurių maisto medžiagų pasisavinimas prasideda jau burnoje, todėl labai svarbu užtikrinti, kad dantys savo funkciją atliktų tinkamai. Norime papasakoti apie tai, kaip atrodo dantų protezavimo procedūra, ką reikėtų žinoti netekus vieno ar kelių dantų ir paraginti pasirūpinti savo dantimis.

Apie dantų protezavimą išsamiau papasakoti sutiko gydytoja odontologė Ingrida Lapėnaitė-Krasnickė, dirbanti Kauno klinikoje „Denticija“. Jei jums reikia šių paslaugų – metas registruotis nemokamai konsultacijai, nes iki pat balandžio 9 d. Kauno klinikoje „Denticija“ nemokamai teiksime konsultacijas dėl dantų protezavimo.

Kaip atrodo įprastinė konsultacija dėl dantų protezavimo? Ką reikia žinoti pacientui?

Pirminės konsultacijos metu įvertinama reikalinga pagalba ir sudaromas gydymo planas: „Konsultuojant pacientus pirmiausiai  atliekama panoraminė rentgeno nuotrauka, tada pacientas yra apžiūrimas, įvertinami stomatognatinės sistemos pokyčiai ir poreikis juos atkurti. Pacientas siunčiamas pas tikslinius, dantims gydyti reikalingus gydytojus specialistus.“

Pirmosios konsultacijos metu galite gauti atsakymus į visus jus dominančius klausimus, sužinoti, kiek preliminariai kainuos dantų protezavimas: „Surinkus visą reikiamą informaciją, sudaromas gydymo planas, suskaičiuojama preliminari darbų sąmata, numatomas darbų eiliškumas, apskaičiuojama preliminari gydymo trukmė.“

Gydymo trukmė, žinoma, priklauso nuo atkuriamų dantų skaičiaus. Pavyzdžiui, vienam dančiui atkurti gali užtekti dviejų vizitų, sudėtingesniais atvejais ir atkuriant daugiau dantų gali tekti pas specialistus vaikščioti visus metus. Specialistė priduria: „Kiekviena situacija yra individuali ir sprendžiama skirtingai. Vienam dančiui protezuoti įprastai reikalingi du vizitai, vadinasi, gydymas ir prasideda, ir baigiasi per vieną savaitę.“

Ingrida Lapėnaitė-Krasnickė./ „Denticija“ nuotr. 

Nedelskite ir užsukite pasikonsultuoti

Gydytoja odontologė I. Lapėnaitė-Krasnickė pabrėžia, kad, netekus danties, reikia kuo skubiau kreiptis pas gydytoją specialistą. Jis apžiūrės ir įvertins defekto lokalizaciją ir apimtį, parinks patį tinkamiausią danties atkūrimo būdą. Kuo anksčiau pacientas, netekęs danties, kreipsis pas gydytoją, tuo lengviau bus jį atkurti. Taigi, kuo greičiau kreipsitės į specialistą – tuo mažiau kainuos danties protezavimas ir tuo paprastesnės procedūros reikės.

Protezavimo kaina ir ką kompensuoja teritorinė ligonių kasa

Kalbant apie dantų protezavimą, svarbi ir jo kaina, nes paprastai tai brangesnė procedūra, kuriai gali tekti ir pataupyti. Vis dėlto specialistė primena, kad daugelį procedūrų kompensuoja teritorinė ligonių kasa (TLK). „Denticija“ yra sudariusi sutartį su TLK, todėl „daugeliu atveju, kai nereikia sudėtingo gydymo ir brangių protezinių konstrukcijų, pacientui, kuris turi teisę į kompensaciją, protezą galime pagaminti nemokamai“. Pavyzdžiui, jei pacientui reikia išimamų protezų ir jis gavo TLK kompensaciją, jam mokėti nereikės.

Kalbant apie mokamas procedūras, protezavimo kaina priklauso nuo procedūros sudėtingumo. Pavyzdžiui, atkurti vieną dantį kainuoja nuo 300 eurų. Sudėtingesniais atvejais kaina gali būti ir didesnė. Be to, derėtų atsiminti, kad, nors šiuolaikiniai protezai yra daug kokybiškesni už gamintus seniau, nieko amžino nėra. Todėl gali būti, kad po kurio laiko protezą reikės keisti nauju, atsižvelgiant į nusidėvėjimą. Todėl labai svarbūs profilaktiniai vizitai tiek ir dėl protezuotų, tiek natūralių dantų.

Jei jums šiuo metu reikia dantų protezavimo paslaugų, kviečiame registruotis konsultacijai Kauno klinikoje „Denticija“ – iki pat balandžio 9 d. dantų protezavimo klausimais konsultuosime nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius

Darius portretas
O čia tai šlykštu, kai pinigus pasiima o darbą atlieka, liaudiškai sakant - šūdinai.

Viktorija

Viktorija portretas
Kalbu , apie Klaipėdoje dirbančią odontologijos kliniką. Gal reiktų pagarsinti , kad kiti neužkibtų ant tos pačios meškerės ?

Viktorija

Viktorija portretas
Tai dar gerai, jeigu už tą žvėrišką kainą -gauni atatinkamą paslaugos rezultatą. Bet jeigu sumoki ir išeini su defektu o ponios daltarės sulindusios užkuliuose šnabždasi, kad čia nieko tokio, praeis- tai taip ir norisi paklausti- o jūsų sąžinė kartais negraužia ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių