Nacionalinės laboratorijos vadovas: priemones COVID-19 tyrimams pavyko įsigyti pigiau

  • Teksto dydis:

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Danas Bakša sako, kad pirmadienį patobulintų neskelbiamų derybų būdu vykusio pirkimo metu COVID-19 tyrimams reikalingas priemones pavyko įsigyti pigiau.

„Džiaugiamės didele tiekėjų konkurencija ir puikiais konkurso rezultatais. Įsigydami COVID-19 testavimui reikiamas priemones sutaupėme solidžias sumas lyginant tiek su paskutiniais pirkimais atviruose konkursuose, tiek su vidutine šių priemonių kaina visos pandemijos metu“, – pirmadienio vakarą išplatintame pranešime teigė D. Bakša.

Laboratorijos duomenimis, konkurso metu į skirtingas pozicijas sulaukta 18 pasiūlymų, kuriuos pateikė 11 skirtingų tiekėjų.

Įsigydami COVID-19 testavimui reikiamas priemones sutaupėme solidžias sumas lyginant tiek su paskutiniais pirkimais atviruose konkursuose, tiek su vidutine šių priemonių kaina visos pandemijos metu.

420 tūkst. vienetų tamponėlių viruso ėminių paėmimui iš nosiaryklės pirkime dalyvavo penkios įmonės, laimėjo „Mediq Lietuva“.

Ši įmonė taip pat pristatys ir 420 tūkst. tamponėlių viruso ėminių paėmimui iš gerklės, šiame pirkime dalyvavo keturios įmonės.

Abiejų tamponėlių kaina vienoda – 0,13 euro.

Sutartis dėl 420 tūkst. mėgintuvėlių bus pasirašyta su bendrove „North Speed“, vieno kaina – 0,13 euro, o pirkime dalyvavo penki tiekėjai.

120 tūkst. reagentų ir priemonių koronaviruso nukleino rūgščių skyrimui ir detekcijai atlikti pirkime iš dviejų tiekėjų nugalėjo „Thermo Fisher Scientific Baltics“, vieneto kaina – 18,14 euro.

39 tūkst. koronaviruso nustatymui skirto reagentų rinkinio pirkime nugalėjo 15,73 euro už vienetą kainą pasiūliusi „Roche Lietuva“, tačiau ji vienintelė pateikė pasiūlymą.

1680 terpių pirkime laimėjo bendrovė „North Speed“, ji vienintelė pateikė pasiūlymą, vieneto kaina – 5,93 euro.

Sutaupyta, anot NVSPL, lyginant su paskutiniais atvirais pirkimais, 349,2 tūkst. eurų. Lyginant su vidutine kaina, sutaupyta 365,8 tūkst. eurų.

D. Bakša po pirkimo dėkojo Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

„Labai dėkoju STT už nuoširdų atsiliepimą į kvietimą padėti ir analitinės antikorupcinės žvalgybos metu surinktus duomenis. Tai gražus šalies institucijų bendradarbiavimo pavyzdys“, – teigė laboratorijos vadovas.

NVSPL teigė, kad pirkimas vyko patobulintu neskelbiamų derybų būdu norint greičiau įsigyti koronaviruso tyrimams reikiamų medžiagų, kurių, anot laboratorijos, nebūtų užtekę nė iki Kalėdų.

„Siekdama užtikrinti tyrimų tęstinumą NVSPL priėmė sprendimą taikyti patobulintą neskelbiamų derybų būdą, kai apie pirkimą papildomai per žiniasklaidos priemones buvo informuoti laboratorijai žinomi rinkos dalyviai, taip pat savo pasiūlymus galėjo teikti visos norinčios įmonės iki nustatyto laiko pranešusios apie savo ketinimus dalyvauti šiame konkurse“, – rašoma pranešime.

„Toks sprendimas priimtas įvertinus tai, kad šiuo metu daugumos turimų priemonių, reikalingų koronaviruso tyrimams atlikti atsargų nepakaks iki šv. Kalėdų, o taikant įprastas, laikui imlias viešųjų pirkimų procedūras, jos laboratoriją pasiektų tik kitų metų pradžioje“, – teigiama jame.

Viešųjų pirkimų tarnyba teigė, kad patobulintų neskelbiamų derybų būdo nenumato Viešųjų pirkimų įstatymas, nes tai „vis tiek lieka neskelbiamos derybos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baubas

Baubas portretas
Viešųjų pirkimų grimasos. Jei kitas,ne ministro favoritas, pasigirtų apie pirkimų "patobulinimą", kaip mat su žemėm VPT sumaišytų. Iš kitos pusės, pati egzistuojanti viešųjų pirkimų sistema tokia griozdiška ir nelanksti, kad ir nenorėdamas pradėsi ieškoti būdų kaip padaryti paprasčiau ir pigiau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių