Muilas ir kiti netikėti širdies priepuolių sukėlėjai

Sūrainis su mėsyte ir gyvenimas su televizoriaus pulteliu ant sofos - garantuotas receptas, norint patirti širdies priepuolį, tačiau tai ne vieninteliai rizikos veiksniai.

Mokslininkai atranda naujų, netikėtų širdies priepuolių (kuomet kraujo srautas kartu su deguonimi negali pasiekti širdies) priežasčių - tarp jų ir tų, kurie jūsų gali tykoti kasdien.

Chemikalai nepridegančiuose induose

Perfluoroktano rūgštis (PFOA) - chemikalas, kurio esama virtuvės rakanduose, pvz., keptuvių dangose, kad šios nepridegtų, - patogus dalykas, tačiau, kalbant apie sveikatą, patogumas gali būti nevertas šios kainos. Kaistanti keptuvė su tokia danga pradeda skleisti smulkias perfluoroktano rūgšties dalelytes, o tyrimas, publikuotas „The Archives of Internal Medicine", nurodė, kad šis chemikalas susijęs ne tik su nevaisingumu, aukštu cholesterolio kiekiu ir ADHD, bet ir su širdies ligomis.

Tyrinėtojai nustatė, kad nepriklausomai nuo amžiaus, kūno masės, ar diabeto bei kitų ligų buvimo, žmonės su aukščiausiu PFOA lygiu kraujyje buvo dusyk labiau linkę sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, palyginti su tais, kurių PFOA lygis buvo žemas.

Venkite: jei naudojate nepridegančius puodus, keptuves, kepimo formas, pakeiskite juos nerūdijančio plieno gaminiais, ketaus ar stiklo indais. Venkite audinių, baldų ir kiliminės dangos, žymimos kaip „dėmėms atsparios", ir valgykite mažiau greitojo maisto.

Antibakterinis muilas

Triklosanas, viena iš antibakterinio muilo bei dantų pastos cheminių medžiagų, yra susijęs su skydliaukės ligomis ir žinomas dėl savo vaidmens atsirandant sunkiai panaikinamoms, antibiotikams atsparioms bakterijoms. Dabar prie visų šių neigiamų padarinių pridedamos ir širdies ligos. Naujame tyrime teigiama, kad medžiaga gali pažeisti širdį ir raumenų audinius.

Venkite: faktiškai jokio teigiamo poveikio pirkdami ir naudodami antibakterinį muilą jūs negaunate, kadangi tyrinėtojai įrodė, jog įprasto muilo bei vandens naudojimas veikia lygiai taip pat. Venkite visko, kas reklamuojama kaip „antibakterinis„, „antimikrobinis“, „naikina bakterijas„, „bekvapis“, „naikina kvapus". Rinkdamiesi asmeninės higienos produktus, patikrinkite, ar sudėtyje nėra triklosano.

Konservuotas maistas

Natris nėra vienintelis konservuoto maisto minusas. Jo gaminime naudojamas chemikalas bisfenolis A, arba BPA, taip pat naudojamas plastiko indų, butelių, dantų plombų, kompaktinių diskų ir kt. gamyboje. Jis „pamėgdžioja" estrogenų veiklą ir iškreipia į įvairius organus siunčiamą gyvybiškai svarbią informaciją, yra susijęs su krūties vėžiu, nutukimu ir nevaisingumu. O dabar - dar ir širdies ligomis.

Tyrimas, publikuotas 2011 metais žurnale „PloS ONE", nustatė, kad netgi mažos BPA dozės - tos, kurias įprastai gauname - gali sukelti pavojingą širdies aritmiją, širdies ritmo sutrikimus, kurie gali sukelti netikėtą mirtį. Po kelių mėnesių mokslininkai nustatė dar aiškesnį ryšį, kad sveiki žmonės su didesniais BPA kiekiais labiau linkę susirgti širdies ligomis.

Venkite: apribokite vartojamą konservuotą maistą, vietoje jo rinkitės šviežią arba šaldytą. Kai kuriuose plastikuose yra BPA, taigi rinkitės stiklinę arba nerūdijančio plieno maisto ir gėrimų tarą, ir niekada nekaitinkite plastiko mikrobangų krosnelėje, neplaukite indaplovėje.

Transporto kamščiai

Transporto kamščiai gali pražudyti ne tik dėl avarijų tikimybės. Mokslininkai atskleidė ryšį tarp oro užterštumo, transporto kamščių ir širdies priepuolio tikimybės.

Vokiečių mokslininkai apklausė išgyvenusius po širdies priepuolių, kad išsiaiškintų galimus priepuolių sukėlėjus. Jie nustatė, kad žmonės, patekę į transporto kamščius - ar tai būtų vairuotojai, pėstieji, dviratininkai, besinaudojantieji viešuoju transportu - patyrė 3,2 karto didesnę riziką gauti širdies priepuolį nei nepatekusieji į kamščius.

Tam tikros jūros gėrybės

Omega-3 riebiosios rūgštys, kurių randama žuvyse, turėtų apsaugoti jūsų širdį, o ne ją žaloti. Sirakūzų universiteto mokslininkai pataria žuvį rinktis atidžiai - jie nustatė, kad žuvys, užterštos didžiuliu kiekiu gyvsidabrio, t.y. gyvenusios užterštuose vandens telkiniuose, padidina širdies priepuolių tikimybę.

P.S. Baltijos jūrą mokslininkai įvardija kaip vieną užterščiausių pasaulio jūrų.

Venkite: be tuno, daugiausia gyvsidabrio randama tokiose plėšriosiose žuvyse kaip kardžuvė, karališkoji skumbrė, rykliai. Tačiau ir kitos žuvys gali būti pavojingos, pvz., upėtakiai ir ešeriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ligoniukas

Ligoniukas portretas
Mieli gydytojai - VISIEMS, KAS TURI LETINIUS TONZILITUS - SAKYKITE, KAD BEGTU KUO GREICIAU OPERUORIS - KUO SKUBIAU. Mano istorija - is vaikystes angina, veliau letine angina. Dabar man 45 ir katik grizau is ligonines. Nuo darbo saltose patalpose daznejo sirgimas angina ir ta streptokoko bakterija vis ''valge''. mano sirdi. Veliau sukele rankos sanario uzdegima, kol staiga pakilo aukstas kraujo spaudimas. Virssvorio, bei kitu jokiu ligu neturiu. Visa gyvenima sveikai maitinausi, vasaromis daug vazineju dviraciu, ziema - turiu namie begimo takeli, ir siaip daug vaikstau. Dabar likusi gyvenima gersiu vaistus. Ir jauciuosi labai blogai - rodos viskas apsiverte aukstyn kojomis. Visiems linkiu nesirgti, prisiziureti save.

Sraigė

Sraigė portretas
Mielas ligoniukai, pasveik greičiau ir niekada nesirk. Pasveik.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių