Mokslininkas: NVSC vis dar šokdina ligonines, kad jos taisytų jų darbo broką

  • Teksto dydis:

Penktadienio rytą pranešta, jog per parą registruota rekordiškai daug – 130 mirčių nuo COVID-19. Tiesa, vėliau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informavo, kad toks didelis skaičius paskelbtas dėl to, jog statistikoje priskaičiuota ne tik praėjusią parą mirusiųjų skaičius, bet ir tų, kurie mirė anksčiau. Prezidento Gitano Nausėdos suburtos Sveikatos tarybos narys, matematikas Vaidotas Zemlys-Balevičius piktinasi tokia NVSC darbo specifika. 

„Skaičius 130 yra baisus. Bet mirčių duomenis kol kas vis dar skelbia NVSC. Turint omenyje, kad jie anksčiau mirčių nepriskaičiuodavo bei sutrikusį jų sistemos darbą, atviras klausimas: kiek iš tų 130 mirusių iš tikrųjų mirė vakar? Atsakymą sužinosime tikriausiai tik kai visų duomenų skelbimą perims Statistikos departamentas. Dabar, deja, reikia elgtis lyg šitas skaičius yra tikras“, – feisbuke rašė mokslininkas.

Apie tai, kad kelių dienų duomenų į vieną sudėti nerekomenduojama nebeapsimoka ir kalbėti, nes NVSC tai visados darė su atvejų skaičiais.

Vos po kelių valandų NVSC informavo, kad visgi praėjusią parą mirė 42 COVID-19 ligoniai, o dar 88 žmonės mirė anksčiau, tačiau informacija iš įstaigų apie tai gauta tik dabar. Taip pat praėjusią parą registruota devyniolika mirties atvejų, kai asmenys mirė užsikrėtę COVID-19, bet, pagrindinė mirties priežastis yra kita. Dar 58 tokių mirčių, apie kurias informacija taip pat gauta ketvirtadienį, irgi yra įvykusios anksčiau.

Po tokio NVSC paaiškinimo dar kartą pasisakė V. Zemlys-Balevičius. „NVSC agonija tęsiasi. Nors duomenų skelbimas ir tvarkymas iš jų jau atimtas, NVSC vis dar šokdina ligonines, kad jos taisytų jų darbo broką. Apie tai, kad kelių dienų duomenų į vieną sudėti nerekomenduojama nebeapsimoka ir kalbėti, nes NVSC tai visados darė su atvejų skaičiais. Tai, kad jie net negali pasakyti, kurių dienų mirtys sugulė į vakar dienos skaičius, tai iš viso yra viršūnė“, – apie aplaidų darbuotojų požiūrį rašė mokslininkas.

Ir po tokių kliurkų NVSC dar turi akiplėšiškumo aiškinti, kad kritika jiems nepagrįsta.

Freepik.com nuotr.

„Kas būtų pasikeitę, jeigu jie būtų pridėję kitą dieną, bet su normaliu paaiškinimu? Kam apskritai užsilikusius skaičius sudėti į paskutinę dieną, o ne pataisyti istorinę mirčių eilutę, kaip neabejoju padarys Statistikos departamentas? Čia elementarūs dieninių duomenų tvarkymo principai, bet NVSC tai raketų mokslas. Ir po tokių kliurkų NVSC dar turi akiplėšiškumo aiškinti, kad kritika jiems nepagrįsta“, – feisbuke rašė V. Zemlys-Balevičius.

Primename, kad ketvirtadienio popietę NVSC akcentavo, jog informaciją iš gydymo įstaigų gauna pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą tvarką, o paaiškėjus neatitikimams tarp e. sveikatoje pateikiamų mirčių ir jų gaunamos informacijos iš gydymo įstaigų, kreipėsi į Registrų centrą ir gydymo įstaigas, siekdamas susitikrinti duomenis.

Didelis šuolis mirčių statistikoje, pasak centro, atsirado ligoninėms sureagavus prašymą pateikti informaciją apie mirtis, jeigu tai iki šiol nebuvo padaryta.

NVSC anksčiau sulaukė sveikatos apsaugos ministro ir ministrės pirmininkės kritikos dėl paaiškėjusių COVID-19 mirčių, kurios neatsispindėjo jų skelbiamoje statistikoje.

Šiuo metu statistiką apie paros COVID-19 rodiklius skelbia Statistikos departamentas, remdamasis skirtingų institucijų, tarp jų ir NVSC, pateikiamais duomenimis. Ruošiamasi artimiausiu metu mirčių skaičius skelbti pagal pirminį šaltinį – e. sveikatą. Tikimasi, kad tai padės išvengti panašių netikslumų paros statistikoje.

Naujausiais duomenimis, bendras užsikrėtimų COVID-19 skaičius siekia 143 tūkst. 903, iš jų 76 tūkst. 442 pasveiko, 65 tūkst. 47 – tebeserga. Nuo koronaviruso iš viso mirė 1589 žmonės, dar 825 sirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kovidėdų Skiepelis

Kovidėdų Skiepelis portretas
Ramiai, tai tik pirmas šū d elis, kuris dabar pagaliau išlindo. Jų turėtų būti gerokai daugiau. Spaudoje visus metus (nuo 2019-ųjų gruodžio) buvo kuriamas vaizdelis, kad viskas vyksta, kaip sename Holivudo filme. Atėjo abstraktus blogis, kuris ruošiasi sunaikinti žmoniją. Bet visi kovoja, kovoja, dramatiškai žūsta, Verygos ir Kasiulevičiai puola vadovauti ir aukotis dėl tautos, bet atsiranda niekšų ir išdavikų kurie nedėvi kaukių, netūno namuose ir apskritai netiki virusu. Bet žmonės su Kasiulevičiais ir Verygomis priešakyje nepasiduoda, kovoja, kovoja. Galų gale išrandama vakcina, nors Verygužėlė pralaimi rinkimus. Blogis nugalėtas, žmonija išgelbėta. Skamba "Titaniko, "Asmens sargybinio" ir "Robino Hudo" su Kevinu Kostneriu dainos. O realybėje tikriausiai viskas buvo gerokai purviniau, šlykščiau ir paprasčiau, nors nėra jokios garantijos, kad sąmokslo teoretikai teisūs ir kad viruso nėra.

NVSC

NVSC portretas
kas ir kokie specialistai ten veisiasi, tie patys tikriausiai ir Prezidenta ir premjere konsultuoja.Tai sistemos patvarkytos taip, kad patys nieko nesupranta.Gaidys irgi skaiciuoja reitingus, specialistas. Cirkas ant Lietuvos

Kažin

Kažin portretas
ką tas "mokslininkas" nuveikė kovoje su pandemija neskaitant nuolatinės "mantros" apie NVSC- kaip sugedusi gramofono plokštelė....
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių