„Moderna“: visa stiprinamoji vakcinos dozė geriau apsaugo nuo omikron atmainos

Jei kaip stiprinamasis skiepas suleidžiama visa „Moderna“ vakcinos dozė, antikūnų apsauga nuo omikron atmainos būna geresnė, pirmadienį paskelbė kompanija.

Šiuo metu kaip stiprinamąjį skiepą leidžiama naudoti pusę „Moderna“ vakcinos nuo COVID-19 dozės. Pirmąją ir antrąją „Moderna“ vakcinos dozę sudaro 100 mikrogramų preparato, o stiprinamąją dozę – 50 mikrogramų.

Laboratorinio tyrimo metu buvo buvo matuojamas omikron atmainos virusus neutralizuojančių antikūnų kiekis 40 žmonių, kurie prieš stiprinamąją skiepo dozę šių antikūnų turėjo mažai, kraujo ėminiuose.

Antikūnų kiekis buvo matuojamas praėjus 29 dienoms po stiprinamosios dozės. Pusė tyrime dalyvavusių žmonių gavo 50 mikrogramų dozę, o kita pusė – 100 mikrogramų.

Preliminarūs duomenys rodo, kad po 50 mikrogramų dozės antikūnų atsakas į omikron padidėjo 37 kartus, bet po 100 mikrogramų dozės antikūnų kiekis padidėjo 83 kartus, nurodė „Moderna“.

„Moderna“ generalinis direktorius Stephane'as Bancelis (Stefanas Banselis) šiuos rezultatus pavadino „raminančiais“ ir pridūrė, kad kompanija toliau kuria vakciną, specialiai pritaikytą omikron atmainai.

Pareiškime nurodoma, kad tokios pritaikytos vakcinos klinikiniai bandymai tikriausiai prasidės 2022 metų pradžioje.

Ekspertai ragina atsargiai interpretuoti laboratorinius tyrimus ir sako, kad norint įvertinti apsaugą nuo užsikrėtimo ir ligos reikia realiomis sąlygomis gautų įrodymų.

Pietų Afrikos Respublikoje atlikta didelio masto analizė praėjusią savaitę parodė, kad pasiskiepijus dviem „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozėmis nuo sunkios ligos užsikrėtus omikron atmaina apsisaugoma maždaug  70-ia procentų.

Vokiečių bendrovės „BioNTech“ vadovas Uguras Sahinas (Uhuras Šachinas) pirmadienį paskelbtame interviu prancūzų dienraščiui „Le Monde“ sakė, kad po trečios skiepo dozės nuo visų ligos formų tikriausiai apsisaugoma 70–75 procentais.

Jis pridūrė, kad jo kompanija konkrečiai omikron atmainai pritaikytą vakciną tikriausiai galės pasiūlyti nuo kovo, nes ją dar turi patvirtinti atitinkamos institucijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Maro Žiurkė

Maro Žiurkė portretas
2+2=5

APSAUGO ? AS TUOM NETIKIU.

APSAUGO ? AS TUOM NETIKIU. portretas
Ir vel propaganda...

Lauris

Lauris  portretas
Jokios apsaugos nera nuo šudo marmalo tik mirtis greita
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių