Mitybos ekspertas: artėjantis rugsėjis – tinkamas metas stiprinti vaikų imunitetą

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 60 proc. tėvų savo atžalų imuninės sistemos stiprinimui ketina skirti didesnį dėmesį nei anksčiau. Tą sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atliktos lojalių klientų apklausos duomenys. Šį rūpestį Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius Rimantas Stukas sveikina, tačiau priduria – stiprinti vaikų imuninę sistemą turėtų ne dalis šeimų, bet absoliuti dauguma. Pasak biomedicinos mokslų daktaro, kuo ji tvirtesnė, tuo organizmas geriau kovoja su įvairiausiais virusais, o sveika ir visavertė mityba yra pagrindinis būdas tai užtikrinti.

Geriausias vaistas – sveikas maistas

Artėjančiam peršalimo ligų sezonui ruošiamasi atsakingai. Tokią išvadą remdamasi tyrimu daro Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

„Analizuodami klientų apsipirkimo įpročius matome, kad pirkėjai vis didesnį dėmesį skiria prekių, skirtų imunitetui stiprinti, įsigijimui. Be abejo, tai susiję ne tik su suaugusiųjų, bet ir vaikų sveikatos gerinimu. Galima drąsiai teigti, kad visuomenė sąmoningėja. Pirkėjai gausiai perka ne tik vaisius, daržoves ar naudingųjų mineralų turinčius pieno produktus. Kryptingai populiarėja įvairus kitas sveikesnis maistas – gaminiai su mažiau cukraus ir druskos, pilno grūdo produktai, ekologiškos prekės ir pan.“, – sako E. Dapkienė.

Savo ruožtu VU profesorius dr. R. Stukas tikina – vadovaujantis sveikatos ir sveikos gyvensenos rekomendacijomis, vaikų organizmą privalu prižiūrėti nuolatos. Anot biomedicinos mokslų daktaro, imuninė sistema turi būti tvirta bei stipri: tik tuomet ji atspari infekcinėms, virusinėms, peršalimo ligoms.

„Prastėjantis oras sudaro terpę plisti ligoms. Tai lemia silpnėjančią imuninę sistemą, kuria turi būti pasirūpinama, nes ji yra pagrindinė organizmo apsauga. Pastarąją reikia stiprinti nuolatos. Kiekvieną dieną patartina grūdintis, būti gryname ore, užtikrinti fizinį aktyvumą, tinkamą mokslo bei poilsio režimą. Visgi imuninės sistemos pamatu išlieka sveika, visavertė ir organizmą sutvirtinanti mityba“, – apie tinkamo maisto svarbą kalba dr. R. Stukas.

Maisto eksperimentų nepataria

Užsiminęs, jog vaikų imuninės sistemos stiprinimas prasideda nuo subalansuotos kasdienės mitybos, sveikatos ekspertas pabrėžia – tėvai turi užtikrinti, kad atžalų racionas būtų turtingas, vaikai gautų visas reikalingas maistines medžiagas. Jos, pasak dr. R. Stuko, susideda iš antioksidantų, vitaminų, mineralų ir kitų biologiškai aktyvių komponentų.

Moksliškai įrodyta, jog pusę mūsų sveikatos lemia gyvensena.

„Kalbant praktiškai, vaiko lėkštėje turi būti daržovių, vaisių, uogų, mėsos, žuvies. Imuninės ląstelės nėra ilgaamžės, joms būtinos amino rūgštys, kurių šaltinis – baltymai. Visaverčiai yra gyvūninės kilmės baltymai, tačiau dalis šeimų tokių produktų savo racione atsisako valgydami tik augalinį maistą. To daryti nereikėtų: jei vaikas nealergiškas, jo mitybą turi sudaryti kiaušinių, mėsos, žuvies, pieno ir pieno produktų baltymai. Šios medžiagos organizme skaidomos iki amino rūgščių, kurios panaudojamos imuninių ląstelių statybai“, – pastebi profesorius.

Tik tuomet formuosis atspari ir natūraliai stipri imuninė sistema: „Moksliškai įrodyta, jog pusę mūsų sveikatos lemia gyvensena. Mityba yra sudėtinė to dalis. Todėl stipraus organizmo be tinkamo maisto įsivaizduoti negalėtume“.

Ruduo vaikų imuniteto stiprinimui – palankus

Paklaustas, ar artėjantis rugsėjis yra tinkamas metas susirūpinti vaikų imunine sistema, dr. R. Stukas primena – šis procesas turi būti nuolatinis ir nepertraukiamas. Tačiau, profesoriaus teigimu, rudenį atsiranda papildomų veiksnių, kurie gali silpninti organizmą.

„Galimas stresas ar nuovargis mokantis turėtų paskatinti tėvus susirūpinti imuninės vaikų sistemos stiprinimu. Ruduo šiam tikslui labai palankus: yra daugybė šviežių daržovių ir vaisių, kuriais galima praturtinti racioną. Tačiau vaikai turi ir gerai išmiegoti, sportuoti, leisti laiką lauke. Sujungę visa tai su tinkama mityba, tėvai galės džiaugtis puikia atžalų sveikata“, – teigia biomedicinos mokslų daktaras.

Liepos viduryje atliktoje apklausoje dalyvavo 1848 atsitiktinai atrinkti mokyklinio amžiaus vaikų turintys „Maximos“ klientai visoje Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių