Ministerijai – kritika dėl hipertenzijai skirtų vaistų skyrimo tvarkos

Medikų ir pacientų atstovai kritikuoja Sveikatos apsaugos ministeriją dėl naujos hipertenzijai skirtų vaistų skyrimo tvarkos.

„Šiandien kalbame apie pokyčius kompensuojamų vaistų arterinei hipertenzijai gydyti apraše. Tas aprašas buvo kuriamas darbo grupės maždaug visus 2019 metus, buvo patvirtintas balsavimu ir pateiktas ministro pasirašymui“, – žurnalistams antradienį sakė Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos docentas Gediminas Urbonas.

„Šis aprašas turėjo įsigalioti nuo sausio pirmos su vadinamais naktiniais pakeitimais – nežinomų ministerijos darbuotojų padarytais pakeitimais, už kuriuos ministras atsiprašė ir sakė, kad tas aprašas bus atidėtas ir įsigalios vėliau, suderinus su darbo grupe ir su akademine bendruomene“, – pridūrė jis.

Mediko teigimu, dabar aprašas turėtų įsigalioti spalio pirmą dieną – jis nebuvo koreguotas, nors ministras Aurelijus Veryga, anot mediko, tą žadėjo.

Man galvoje netelpa, iš kur gali gimti toks... Net nerandu žodžiu, kaip tai išreikšti (...) Tai yra kažkoks nužmogėjimas.

„Dabar, spalio pirmą dieną, jis turi įsigalioti. Lygiai toks pat nepakeistas – su naktiniais pakeitimais, kurie sako, kad gydytojas, skirdamas kompensuojamus vaistus arterinei hipertenzijai gydyti, turi rinktis ne tą vaistą, kuris labiausiai tinkamas konkrečiam žmogui, bet tą vaistą, kuris yra pigiausias tuo metu nurodytas“, – tvirtino Kauno klinikų medikas.

Jis pabrėžė, kad jeigu aprašas įsigalios, arterinės hipertenzijos gydyme „nebeliks individualizuoto gydymo“.

Hipertenziją besigydantis Gediminas Augustaitis sako irgi esantis nepatenkintas įsigaliosiančia tvarka.

„Ar mes ten taupome, ponai? Man asmeniškai tai yra skaudu. Matyt, ne man vienam (...) Man galvoje netelpa, iš kur gali gimti toks... Net nerandu žodžiu, kaip tai išreikšti (...) Tai yra kažkoks nužmogėjimas“, – kalbėjo G. Augustaitis.

Kauno Klinikų Kardiologijos klinikos Širdies nepakankamumo ir ydų skyriaus vadovė Gintarė Šakalytė sako, kad darbo grupės aprašas atitiko aukščiausius standartus, tačiau pakeitimų ji plačiau nekomentavo ir teigė mananti, kad aprašas turėtų būti dar kartą išdiskutuotas darbo grupėje.

„Pakeitimai, jų atsiradimas, manau, kad juos komentuoti mes nelabai galime, nes nežinome, kaip jie atsirado. Yra dar viena problema – mes nebematome dokumento visumos (...) Logiškas sprendimas būtų tą aprašą išdiskutuoti darbo grupėje“, – žurnalistams sakė G. Šakalytė.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė ministro komentarą BNS žadėjo pateikti vėliau dienos eigoje.

Sveikatos apsaugos ministerijos ir medikų duomenimis, hipertenzija serga kas ketvirtas Lietuvos gyventojas – apie 730 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Veryga padarė tokią betvarką vaistuose, matyt jam "apsimokėj

Veryga padarė tokią betvarką vaistuose, matyt jam "apsimokėj portretas
Gal pagaliau gydytojai gydyd, o ne verygos...man tinkamas vaistas nebekompensuojamas (veryginė tvarka), o kodėl. Noriu primokėti ir gydytid man tinkamais vaistais. Mokėjau visą gyvenimą mokesčius. dabar perku vaistus pilna kaina.

Senjoras

Senjoras portretas
-tesinis: issunkti pamirsti ir mintis persasi reikalingi tik tam kad prabalsuotumem ir ne kitaip.Pas rebilitologe paklausia gal sakau i Birstona but galima rebilitaciniam gydimui...Tai net tusinukas is nuostabos iskrito prarado zada.Atsipeikejus prastenejo:- ka jus mes tokiu senu nesiunciam dar numirsit ten o ka mes tada darysim ?..Paemem su zmona paskola ir isvykom.Ir ka manai tokiu kaip mes ir jaunesniu-kas antras.Sako reikejo patept...va tau ir tvarka.Patepk ir gausi kad ir dalinai apmokama...

Senjoras

Senjoras portretas
Ismokejau visus mokesciu atkaliau 54 metus o ka dar turiu ligu paketa nuo vsu darbu ir toks as ne vienas.Dabar i mus ziuri kaip i nereikalinga balasta ypac jaunimas.Mes pokariniai ka radom ant lauku? Minas ir bombu skeveldras.Pakilo Lietuva is pelenu.O ka randa dabartinis jaunimas? Ismanus telefonai kompiuteriai ir visa kita.O kieno tai deka jus pasieket aukstus mokslus? Atsakykit? Kada varem po tris pamainas pajuode kad tik juks netektu to patirt ir matyt piktus KGbistu snukius.Dabar mat isigeide vaivorikstines sektas kurt zolyte smalint.ATSIPEIKEKIT! Is tos narko duobes jums neislipt.Pasiklausykit savo draugu kurie ta isbande...O Veryga vadovaujasi diktatura ir berods jau prisitapsnojo.Tinkamu vaistu kainos ohoho gydymas kaspirovskio metogika.Na paskambinau seimos gydytojai ir kas is to dako mankstinkis ir viskas praeis.O kad sanariai sudylo nuo praeitu darbu.dzin msnkstinkis...va tau ir pagalba...tfu uz tokia pagalba.Ir taip mums visiems sejorams.Pamastymui - busimai valdziai!!!Pami
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių