Ministerija gydymo įstaigoms skirs 49 mln. eurų dėl energijos kainų, papildomų COVID-19 išlaidų

Reaguodama į išaugusias kainas, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuo spalio gydymo įstaigoms papildomai skirs 5 mln. eurų, dar daliai jų skiriami 44 mln. eurų už buvusį krūvį koronaviruso pandemijos metu.

„Žiemai gydymo įstaigose šiam momentui yra pasiruošta, buvo perskaičiuoti paslaugų įkainiai. (...) Per artimiausius mėnesius jas turėtų pasiekti dar 5 mln. eurų“, – žurnalistams antradienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Šios lėšos per padidintus paslaugų įkainius skiriamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšų.

Ministro teigimu, esant poreikiui dar papildomų lėšų gali būti skirta ir lapkritį: „Turėsime gyventi tokiu dinamišku ritmu.“

Nuo metų pradžios išlaidoms už komunalines paslaugas, pacientų maitinimą SAM jau buvo skyrusi papildomus 12 mln. eurų.

Žiemai gydymo įstaigose šiam momentui yra pasiruošta.

Pasak ministro, kitąmet papildomai biudžete tam planuojama numatyti dar 20 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad komunalinės paslaugos įprastai sudaro apie 3 proc., o maitinimas – apie 1 proc. gydymo įstaigų išlaidų. Kaip nurodo SAM, per metus išlaidos už komunalines paslaugos išaugo apie 50 proc., o už maitinimą – daugiau nei 20 procentų.

A. Dulkio teigimu, daugiau nei 60 įstaigų spalį pasieks dar 44 mln. eurų už koronaviruso pandemijos metu patirtas papildomas išlaidas.

„Pagal 2022 paslaugų įkainius buvo peržiūrėti neatitikimai 2020 ir 2021 metams ir toms įstaigoms, kurios dirbo su COVID-19 stacionarinėmis paslaugomis, Ligonių kasa išskaičiavo atitinkamą pinigų sumą“, – kalbėjo jis.

Ministro teigimu, 2020 ir 2021 metais buvę įkainiai neatitiko realios situacijos, nes buvo nustatyti dar prieš pandemiją, nežinant realių sąnaudų.

Kam šios lėšos bus panaudotos, anot ministro, priklausys nuo gydymo įstaigų vadovų.

SAM taip pat ragina ligonines, poliklinikas taupyti ir taip mažinti savo išlaidas už komunalines paslaugas.

„Kiekviena įstaiga galėtų apie procentą savo sąnaudų sutaupyti, jei efektyviai įvertins situaciją. (...) Recepto vieno visoms įstaigoms nėra“, – kalbėjo Aušra Bilotienė Motiejūnienė.


Šiame straipsnyje: SAMpinigaielektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių