Suskaičiavo: per metus persodinama iki 100 inkstų

  • Teksto dydis:

Inkstų nepakankamumu sergantiems žmonėms vienintelis būdas pasveikti yra transplantacija. Per 51-us metus Lietuvoje atlikta apie 3 tūkst. inkstų transplantacijos operacijų. Valstybės apdovanojimu siūloma pagerbti šių operacijų pradininką Lietuvoje profesorių Balį Dainį.

Atsigauna, sukuria šeimas

"Po varginančių dializių atlikta inksto transplantacija pakeičia gyvenimą – žmonės atsigauna, sustiprėja, įsidarbina, sukuria šeimas, gimdo vaikus", – sako Lietuvos asociacijos "Gyvastis" prezidentė Aušra Degutytė. Didžioji dalis asociacijos narių gyvena su transplantuotais inkstais. Ši asociacija yra vienintelė organizacija Lietuvoje, vienijanti organų transplantacijos laukiančius ir su persodintais donoro organais gyvenančius žmones.

Pacientams, kuriems diagnozuojamas inkstų funkcijos nepakankamumas, kai inkstai nebesugeba pašalinti medžiagų apykaitos produktų, skysčių, reguliuoti druskos ir skysčių pusiausvyros organizme, prasideda apsinuodijimas, kuris pražudytų žmogų, jei dirbtinai nebūtų išvalomas kraujas. Žmonės, kuriems reikalingos dializės (dirbtinis kraujo valymo būdas), kas antrą dieną turi lankytis dializės įstaigose, čia praleisti po keturias valandas, kol bus išvalytas kraujas: "Tai gyvybę gelbstinti procedūra, be kurios žmogus neišgyventų, – sakė asociacijos prezidentė. – Persodintas inkstas išvaduoja žmogų nuo nuolatinės kelionės į dializės centrus ir varginančių bei ilgai trunkančių procedūrų. Todėl ypač svarbu, kad visuomenė pritartų organų donorystei – vienas miręs žmogus gali pagelbėti dviem pacientams, kurių inkstai neveikia."

Ji kvietė šalies gyventojus aptarti organų donorystės temą savo šeimose.

 

Pirmasis: profesorius B.Dainys – inkstų transplantacijos pradininkas Lietuvoje.

Nepasidavė skepsiui

Minėdama medicinos pasaulį ir pacientų gyvenimą apvertusių transplantacijų sukaktį, asociacija "Gyvastis" pasiūlė pagerbti ir valstybės apdovanojimą įteikti profesoriui B.Dainiui. A.Degutytė sako, kad šį gydytoją, transplantacijų pradininką, pacientai mini su didžiausiu dėkingumu ir pagarba: "Inksto transplantacijos pradžia siejama su šiuo profesoriumi, kuris, net ir esant nemažam skepsiui tuo metu, aktyviai dirbo šioje srityje. Todėl šiuo metu transplantacijos pasiekusios tokį aukštą lygį – inkstai transplantuojami iš mirusių ir gyvų donorų, iš suderinamų ir nesuderinamų kraujo grupių. Kasmet persodinama iki 100 inkstų.

Negaili šiltų žodžių

Šiemet minėdamas 80 metų jubiliejų, profesorius sulaukė daugybės šiltų žodžių. Pacientė Lina rašo: "Jau 24 metus gyvenu su transplantuotu inkstu. Profesorius mane operavo tris kartus ir kiekvieną kartą didžiulėmis pastangomis kėliausi gyventi. Jo begalinis rūpestis, profesionalumas ir tolerancija gaubė ne tik mane, bet ir visus šalia esančius ligonius. Daug daktarų garsina Lietuvą savo unikaliais pasiekimais, kiti dar tik rašo istoriją, kovodami su pandemija, o profesorius B.Dainys transplantacijos istorijoje įrašytas amžiams."



NAUJAUSI KOMENTARAI

kita medalio pusė

kita medalio pusė portretas
100 "be pėdsakų dingusiųjų" netenka inkstų ir ne tik jų. Geras organų biznis matomai, kad tiek daug jaunų ir sveikų žmonių dingsta be pėdsakų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių