Meningokokinė infekcija: ar reikia panikuoti?

Meningokokinė infekcija, pastaraisiais metais itin bauginanti visuomenę, atrodo, nė neketina sustoti. Negana to, sergančiųjų daugėja, žaibinė ligos forma renka aukas.

Tai ne protrūkis

Penki vaikai, dėl meningokokinės infekcijos paguldyti į Kauno klinikas per vieną savaitę, yra rekordas, kokio nėra girdėję net medikai. Ar tai reiškia meningokokinės infekcijos protrūkį? Gydytojai sunerimę ne tik dėl ligos, bet ir didėjančio gyventojų nerimo ir baimės.

Vis dėlto panikuoti tikrai nereikia. Svarbu būti budriems ir pasitelkti žinių apie piktą, klastingą, žudančią bakteriją.

„Ne, tai nėra meningokokinės infekcijos protrūkis. Tai tik sutapimas, kai vienu metu susirgo keli vaikai iš vieno regiono“, – ramina Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Savo teiginį gydytoja pagrindžia faktais: šiais metais vien Kauno ir Kauno rajone meningokokine infekcija buvo diagnozuota mažiau nei 10 gyventojų.

Vasara – netipiškas laikas

„Dažniausiai meningokokinė infekcija plinta šaltuoju laikotarpiu, ypač kai cirkuliuoja gripas, o ne vasarą“, – teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė profesorė Auksė Mickienė.

Paaiškinti meningokokinės infekcijos apraiškas vasarą galima būtų nusilpusiu imunitetu ar pažeista kvėpavimo takų gleivine. Beje, žmonės gripu taip pat gali susirgti vasarą, netipišku šiai infekcijai laiku.

Pasak O.Ivanauskienės, meningokokinės infekcijos rizikos grupei priklauso rūkaliai, nuo pasyvaus rūkymo kenčiantys vaikai, asmenys, persirgę gripu ir kitomis infekcijomis, pažeidžiančiomis kvėpavimo takų gleivinę, ir imunosupresinės būklės asmenys.

Epidemijos baimė nepagrįsta

„Tai, kad pastaruosius keletą metų yra užregistruojama po 80 ar truputį daugiau meningokokinės infekcijos atvejų, dar nereiškia šios infekcijos protrūkio ar juo labiau epidemijos“, – tikina profesorė A.Mickienė.

Ji pabrėžia, kad meningokokinei infekcijai, kaip ir kitoms infekcinėms ligoms, yra būdingas tam tikras periodiškumas, kai sergamumas arba padidėja, arba sumažėja. Pastaruoju metu pastebimas šiek tiek padidėjęs susirgimų šia infekcija skaičius.

Nerimauti, kad Lietuvai gresia meningokokinės infekcijos epidemija, pagrindo tikrai nėra.

„Žmonės turėtų atsiminti, kad meningokokinė infekcija yra rimta ir pavojinga“, – perspėja profesorė.

Bėrimas – ryškiausias simptomas

Meningokokinė infekcija gali pasireikšti dviem būdais. Pavojingiausia, kai ji pasireiškia staiga, progresuoja žaibišku greičiu ir gali būti mirtina.

Profesorė A.Mickienė patikslina, kad tuomet, kai meningokokinė infekcija vystosi įprastu tempu, taikant gydymą antibiotikais ligonis gana greitai pasveiksta.

Žaibiškai besivystančią infekciją sunku diagnozuoti pačioje ligos pradžioje, nes tuomet ji praktiškai niekuo nesiskiria nuo paprasčiausio gripo: ligoniui staiga pakyla aukšta temperatūra, pradeda skaudėti raumenis ir sąnarius, galvą.

Ryškiausias infekcijos simptomas – bėrimas ant kūno. Gydytoja A.Mickienė pataria ypatingą dėmesį atkreipti į kojas, šlaunis ir sėdmenis. Pastebėjus šį simptomą būtina kuo greičiau kreiptis į medikus, bet ir tokiu atveju panikuoti nereikia, nes liga yra išgydoma.

Pasitaiko atvejų, kai žmonės pasveikę nuo šios infekcijos susiduria su tam tikrais liekamaisiais reiškiniais, pavyzdžiui, neurologiniais sutrikimais ar kurtumu. Tai – reti atvejai.

Skiepų dar neturime

Nejaugi neįmanoma apsisaugoti nuo šios ligos? Juolab kad skiepai jau sukurti.

„Skiepytis nuo šios infekcijos yra rekomenduojama planuojantiesiems keliauti į šalis, kuriose meningokokinė infekcija pasireiškia protrūkiais, ar į šalis, kuriose reikalaujama būti pasiskiepijusiam nuo C grupės N. meningitidis, priimant į mokymo įstaigas“, – teigia gydytoja O.Ivanauskienė.

Lietuvoje yra galimybė pasiskiepyti nuo kai kurių infekcijos tipų, bet skiepai nėra privalomi, todėl valstybė jų nekompensuoja. Nuo B tipo meningokokinės infekcijos, kuri mūsų šalyje labiausiai paplitusi, iki šiol pasiskiepyti galimybių nebuvo.

Sukurti vakciną nuo tipo B buvo gana sudėtinga, tačiau šiais metais Europos vaistų agentūra suteikė leidimą visose ES šalyse naudoti „Novartis“ kompanijos skiepus „Bexsero“ nuo B tipo meningokokinės infekcijos.

Deja, kada šie skiepai bus prieinami Lietuvoje, kol kas neaišku.

Kova kitose šalyse

Meningokokinės infekcijos paplitimo geografija itin plati. Su šia infekcija kovojama visose pasaulio šalyse, o gydoma, kaip ir Lietuvoje, antibiotikais (penicilinu, ampicilinu ir kitais).

Taip pat labai didelis dėmesys skiriamas visuomenei šviesti: kaip atpažinti simptomus, kokioms visuomenės grupėms būdinga infekcija.

Vienintelis skirtumas, kurį būtų galima išskirti, – požiūris į skiepus. Lietuvoje visuotinis skiepijimasis nuo meningokokinės infekcijos nėra rekomenduojamas, gydytojai skiepytis pataria tik keliaujantiesiems į didesnės rizikos užsikrėsti šia infekcija šalis.

Jungtinėse Amerikos Valstijose skiepai yra itin rekomenduojami paaugliams, studentams, ypač gyvenantiems bendrabučiuose, kariams, mažiems vaikams ir žmonėms, vykstantiems į šalis, kur yra didesnė rizika užsikrėsti šia infekcija. Vis dėlto ir ten skiepai nėra privalomi.

Didžiojoje Britanijoje jau nuo 1999-ųjų įprasta vakcinuoti kūdikius nuo C tipo meningokokinės infekcijos. Įvesta skiepų programa nuo šio tipo infekcijos buvo sėkminga, ir dabar 90 proc. meningokokinės infekcijos atvejų sukėlėjai yra tik B tipo infekcija.

Skiepai taip pat rekomenduojami asmenims, kuriems pašalinta blužnis arba jei ji prastai funkcionuoja. Pasiskiepyti nuo meningokokinės infekcijos turėtų žmonės, kurie ruošiasi keliauti į tokias šalis kaip Saudo Arabija.


Kaip apsisaugoti?

Nuolat valyti ir vėdinti patalpas.

Keliautojams – pasiskiepyti.

Stirprinti imunitetą.

Apriboti sergančio žmogaus bendravimą su sveikaisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

koks bukas paaiskinimas

koks   bukas paaiskinimas   portretas
kad nezinoma kada vakcina bus Lietuvoje - ir net tokiose pareigose profesore leidzia sau taip kalbeti , kuri turetu konkreciai ivardyti kodel dar nera vakcinos ir atsakyti, suzinoti kada bus ivezta, kur priezastys - ar ne zmoniu atsakingu uz ivezima letapediskumas ?

Erkės

Erkės portretas
O erkės neprisideda prie meningokokinės-encefalitinės ligos plitimo, juk vaikai kaime tikrai yra įkandami erkių ir niekas ten nekreipia dėmesio.

To Erika

To Erika portretas
Encefalitas yra virusinė liga, sukelta viruso, o meningokokinė infekcija yra sukeliama bakterijos, taip, kad čia ne tas pats.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių