Medikų darbas per šventes: laukiama pacientų antplūdžio

Pernelyg prikimštas pilvas, lūžęs nagas ar prie lovos prikaustytas sunkus ligonis – ligoninės skubios pagalbos skyriuje per šventes sulaukiama pačių įvairiausių pacientų. Darbe didžiąsias metų šventes priversti sutikti medikai juokauja, kad kūčiukų ar kitų šventinio stalo atributų į budėjimą atsineš, tačiau laikas parodys, ar spės jų paragauti.

Laukia pacientų antplūdžio

Kai vieni švenčia, kitiems būna pats darbymetis. Ne išimtis ir medikai, kurie šventiniu laikotarpiu ruošiasi didesniam, nei įprasta, pacientų srautui. Tiesa, pastebima, kad prognozuoti jų srautus – gana rizikingas užsiėmimas.

Ligoninės priėmimo skyriuje ramybė – reta viešnia, o vienas kitą keičiantys įvykiai dažnai primena įtempto siužeto filmą. Šiemet laukia gana ilgas šventinis laikotarpis, tad planuojamos gausesnės budinčių medikų pajėgos.

Klaipėdos ligoninės pacientus, kuriems prireikia skubios pagalbos, priima pagal paskirtas budėjimo dienas: atitinkamomis dienomis greitosios medicinos pagalbos medikai pacientus dažniausiai veža į tądien budinčios ligoninės priėmimo skyrių.

Šio susitarimo nesilaikoma nebent tuo atveju, jei pacientui reikalinga specializuota pagalba arba jis pageidauja važiuoti į kitą gydymo įstaigą.

Šiemet pagal šį susitarimą per Kūčias ir Naujųjų metų sutiktuves budės Respublikinė Klaipėdos ligoninė.

Vienais metais, švenčiant Naujuosius, prieš pat vidurnaktį į Skubios pagalbos skyrių kreipėsi jauna, alkoholio padauginusi mergina, kuri skundėsi... nagu įsibrėžusi kaktą.

Palygino su lėktuvo keleiviais

Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus Dariaus Steponkaus, iš praktikos žinoma, kad per šventes galima tikėtis didesnio pacientų antplūdžio, tad tam atitinkamai ruošiamasi.

"Resursų skirsime daugiau nei eilinę darbo dieną. Šiemet šventinis laikotarpis – gana ilgas,  tikėtina, kad švęsdami žmonės patirs vienokių ar kitokių negalavimų, tad dirbs didesnės, nei įprasta, medikų pajėgos", – sakė įstaigos vadovas.

Nors pacientų srautai per šventes – sunkiai prognozuojami, tačiau planuojama, kad ligoninė jų sulauks 20–30 proc. daugiau nei eilinę budėjimo dieną. Šventiniu laikotarpiu medikų pagalbos gali prireikti ne tik klaipėdiečiams, bet ir pajūrio svečiams.

"Pacientai, kaip ir lėktuvo keleiviai, gali jaustis ramūs: nesvarbu, kada skrydis, jie žino, kad vis tiek skris, – juokavo D. Steponkus. – Klaipėdiečius, Vakarų Lietuvos gyventojus ir svečius galiu nuraminti, kad mūsų ligoninė ir kitos gydymo įstaigos pasiruošusios priimti pacientus. Bet linkėčiau nesusirgti ir šventes pasitikti sveikiems."

Geriausias "patiekalas" – saikas

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vidaus ligų gydytoja Inga Ubartienė pastebėjo, kad pacientų srautas Skubios pagalbos-priėmimo skyriuje per šventes priklauso nuo metų: įprasta, kad Kūčios, Kalėdos – šeimos šventės, tad pasitaiko metų, kai šiomis dienomis pacientų srautas net sumažėja.

Tačiau kai kuriais metais ligoniai plūsta į ligoninę ir per šias šventes. Būtent dėl šios priežasties sunku iš anksto prognozuoti, kokių pacientų srautų galima tikėtis.

"Šventinis laikotarpis nėra kažkuo ypatingas, nes pacientų srautas Skubios pagalbos skyriuje visada didelis. Vyresni gyventojai dažniausiai kreipiasi dėl padidėjusio kraujospūdžio, skausmų krūtinėje, jaunesnius dažniau kamuoja pilvo, vieno ar kito šono skausmai, karščiavimas ar kosulys", – pasakojo I. Ubartienė.

Šventiniu laikotarpiu padaugėja pacientų su tam tikrais negalavimais. Pastebima, kad per šventes lietuviai yra linkę persivalgyti, tad atsikėlus nuo gausaus vaišių stalo ne vienas kreipiasi į ligoninės priėmimo skyrių, kur juos pirmiausia konsultuoja pilvo chirurgai.

Tokie pacientai dažniausiai skundžiasi pilvo skausmais, pykinimu, sunkumo jausmu, tačiau jie nekarščiuoja. Pastarasis simptomas signalizuoja apie ūmią žarnyno ligą ar infekciją.

"Dažniausiai diagnozuojamas persivalgymas, tad sėdantis prie švenčių stalo reikėtų pagalvoti apie saiką ir stengtis, kad šventinė mityba nesiskirtų nuo kasdienės. Rekomenduočiau valgyti po truputį ir dažniau, stengtis visko tik paragauti, o ne prisivalgyti", – patarė vidaus ligų gydytoja.

Rekomendacija: norint išvengti virškinimo negalavimų, gydytoja I. Ubartienė per šventes patarė nenukrypti nuo kasdienės mitybos. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Padaugėja girtų

I. Ubartienė patvirtino, kad alkoholio padauginusių pacientų sulaukiama ne tik šventiniu laikotarpiu. Per įprastą budėjimo parą skubios pagalbos skyriuje apsilanko ne mažiau kaip penki girti pacientai. Šventiniu laikotarpiu jų dar padaugėja.

Pastaruosius porą metų pastebima tendencija, kad mažėja pacientų, nukentėjusių nuo pirotechnikos gaminių. Gydytojos manymu, žmonės pasidarė sąmoningesni, taip pat sumažėjo susidomėjimas petardomis.

Medikai tikisi, kad didžiosios metų šventės bus be ledo – tada traumatologai turės mažiau darbo.

Kitų ligoninių medikai yra atkreipę dėmesį, kad jei šventinės dienos būna ramios, pacientų srautai gerokai išauga joms praėjus. Gydytojai vos spėja suktis, padėdami padauginusiems alkoholio, maisto ar paūmėjus lėtinėms ligoms.

Išvargina slauga

Kartais medikams tenka tapti ir jautrių bei skaudžių šeimyninių scenų liudininkais dar neprasidėjus šventėms. Prieš didžiąsias metų šventes į ligoninę iš namų atvežamas sunkus ligonis ar garbaus amžiaus žmogus, kuriam būtina nuolatinė priežiūra, su prašymu paguldyti į gydymo įstaigą.

Artimųjų reakcijos išduoda, kad jie pavargo nuo kasdienės slaugos ir norėtų ramiai sutikti šventes.

Kartais paciento akys išduoda, kad jis supranta esąs nereikalingas. Gydytojams tokiu atveju tenka priimti sunkų sprendimą, nes pagal skubios pagalbos reikalavimus tokį pacientą ne visada galima guldyti į ligoninę, tačiau gaila ir nuolatinės slaugos išvargintų artimųjų.

Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Danguolė Drungilienė patvirtino, jog pasitaiko atvejų, kai prieš šventes atvežamas sunkus ligonis ir paliekamas, artimiesiems motyvuojant, kad jie neaukos savo gyvenimo.

"Nereikėtų smerkti žmogaus, jei jis sunkiai sergantį palieka ligoninėje. Kai kurie artimieji per kelerius metus, slaugydami sunkų ligonį, pavyzdžiui, sergantį Alzheimerio liga, ir patys pavargsta, praranda sveikatą. Tad noras atsikvėpti – suprantamas", – sakė ligoninės vadovė.

Per ilgametę darbo praktiką vyriausioji gydytoja pastebėjo, kad daug kas priklauso nuo santykių šeimoje: vienus sunki liga dar labiau suartina, o tarp kitų tik pagilina prarają.

Pasak D. Drungilienės, esama ir kitokių pacientų artimųjų. Kai kurie, atvirkščiai, prieš šventes savo artimuosius stengiasi pasiimti namo, nors pacientas dar galėtų gulėti ligoninėje.

Daug bėdų dėl nago

Skubios pagalbos-priėmimo skyriaus medikai ne be pagrindo pasakoja, kad jų darbas primena kino filmą, kurio pobūdis priklauso nuo pacientų skundų.

Kartais tai būna įtempto siužeto filmas, kai į ligoninę atvežamas su mirtimi kovojantis pacientas, kartais – drama, patikrinanti šeimos tarpusavio santykius, o retkarčiais neišvengiama ir komedijos žanro.

Kartais per šventes sulaukiama pacientų ir dėl gana keistai skambančių skundų. Vienais metais, švenčiant Naujuosius, prieš pat vidurnaktį į Skubios pagalbos skyrių kreipėsi jauna, alkoholio padauginusi mergina, kuri skundėsi... nagu įsibrėžusi kaktą.

Medikai jai dezinfekavo žaizdą ir pasiūlė važiuoti namo toliau švęsti Naujųjų metų.

Kitą kartą į priėmimo skyriaus medikus kreipėsi neblaivi mergina dėl patirtos traumos. Konsultacijos metu paaiškėjo, kad merginai nulūžo priaugintas nagas.

Pacientės nagą apžiūrėjęs gydytojas traumatologas pasiūlė jį pašalinti, tačiau mergina nesutiko – teko traumatologui jį prisiūti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Memel

Memel portretas
pageidautina tureti grynyju pinigu…____
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių