A. Veryga: medikams trūksta profesionalios psichologinės pagalbos

Sveikatos apsaugos ministerija pripažįsta, kad psichologinės problemos gydymo įstaigose yra labai rimtos, todėl ministerijos siekis yra įvesti vadovų kadencijas ir užtikrinti psichologinę pagalbą darbuotojams.

„Tie rezultatai, kuriuos gavome, viršijo ir mūsų pačių lūkesčius. Kad problemos yra labai rimtos, rodo vien tai, kiek žmonių įsitraukė į viešąją konsultaciją. Daugiau nei 500 medikų, ir ne tik medikų, atsiliepė į viešąją konsultaciją, pareiškė savo nuomonę, ir tai yra aktyviausia per pastarąjį pusmetį vykdyta konsultacija, kuri susilaukė tiek daug dėmesio“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Nepaisant rimtų problemų, susijusių su gydymo įstaigų negebėjimu užtikrinti gerą darbuotojų psichologinę būseną, ministras džiaugėsi, kad viešosios konsultacijos metu pateiktos priemonės sulaukė didelės dalies apklaustųjų palaikymo.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Konsultacijos tikslas ir buvo išgirsti nuomones iš abiejų pusių. Tikrai manome, kad pavyko. Tie suformuluoti klausimai, kur ministerija jau konkrečiai klausė apie tam tikras priemones, dauguma visgi sulaukė palaikymo iš dalyvavusių viešoje konsultacijoje“, – teigė ministras, pripažindamas, kad 90 proc. viešoje konsultacijoje dalyvavusių asmenų pritarė, kad trūksta įrankių, kaip anonimiškai pranešti apie galimas psichologines problemas ir blogą psichologinę aplinką.

Anot A. Verygos psichologinė konsultacija parodė, kad medikams trūksta profesionalios psichologinės pagalbos, kad turėtų būti vertinama medikų emocinė savijauta. Todėl, pasak ministro, yra siūloma, kad būtų vykdoma kasmetinė darbuotojų pasitenkinimo ir savijautos analizė. A. Veryga patvirtino ir tai, kad dauguma konsultacijoje dalyvavusių gydymo įstaigų darbuotojų išreiškė pritarimą dėl vadovų kadencijų nustatymo.

„Vidurinės grandies vadovų, t. y. skyrių vedėjų, sektorių vadovų kadencijoms pritaria apie 80 proc. tų, kurie dalyvavo viešojoje konsultacijoje“, –sakė sveikatos apsaugos ministras, akcentuodamas, kad šios situacijos viešinimas yra labai svarbus.

„Ekspertai visų problemų iš karto neišspręs, bet viešumas šitoje situacijoje yra reikalingas“, – situaciją apibendrino A. Veryga.

Sveikatos viceministrė Lina Jarusevičienė, spaudos konferencijoje metu pristatė strateginių žingsnių planą, kuriuo bus siekiama identifikuoti situaciją gydymo įstaigose ir nuspręsti, kokių priemonių imtis.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Pradėsime nuo apatinio lygmens, nuo individualaus lygmens, ir kiekvienam susitikimui skirsime tam tikrą temą (...) Bus siekiama įtraukti ir universiteto atstovus, eiti žingsnis po žingsnio, kad kiekviename lygmenyje identifikuotume problemas, galimas priemones ir tada pateiktume siūlymus dėl priemonių“, – kalbėjo viceministrė, džiaugdamasi, kad pagaliau psichologinės problemos gydymo įstaigose yra aktualizuojamos.

ELTA primena, kad spalio 19 d. iš gyvenimo savo noru pasitraukė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytojas traumatologas. Po tragedijos viešojoje erdvėje medikų bendruomenė prabilo apie sunkią psichologinę atmosferą dirbant ligoninėse ir vadovybės patiriamas patyčias.

Tuo metu A. Veryga LRT radijui teigė, kad už psichologinę atmosferą gydymo įstaigoje yra atsakingi vadovai, ir atkreipė dėmesį, kad reikėtų grįžti prie įstaigų vadovų kadencijų klausimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Gerb. Veryga, drasiau darykit sveikatos srityje permainas. Tyrimai atskleidžia, kas pas mus negerai, lyginant su pažangia sveikatos sistema kitose šalyse, tiesiog išvardinta papunkčiui. Pasipriešinimas visada bus, kaip ir visur, kur nepajudinsi,.Pasisemkit ryžto ir darykit tai, ką privalot daryt.

Veryga , jei skaitai

Veryga , jei skaitai  portretas
Kadencijas arba rotacija vadovams jau reikėjo ivesti prieš 25 metus. Yra kur sėdi po 40 m ir nesiruošia judėti. Ne medikams trūksta pagalbos , o vadovus sovietinius mesti lauk . Kai skauda dantį , dantį rauna , o ne nuskausminimu gydo

Nuomonė

Nuomonė portretas
Manau,reikėtų imti pvz iš patriarcho ir jo mokinio Kubiliaus,kaip kuo stipriau išreikšti patyčias kitų atžvilgiu,jeigu jie galvoja ne pagal juos, žinoma,neatsilieka ir kiti opozicionieriai,Tai parodo,kokią kultūrą mes propaguojame ir eilę metų tai darėme,o po to samdome psichologus kaip nuo tų patyčių, spaudimo apsiginti.Atsikovošėkite pagaliau!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių