Ragina imtis papildomų priemonių medikų saugumui užtikrinti

Medikus vienijančios organizacijos ir profsąjungos antradienį paragino premjerą Saulių Skvernelį ir sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą imtis papildomų priemonių medikų saugumui užtikrinti kovoje su koronavirusu.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje itin daug infekuotų medikų, turime pripažinti, kad medikų apsaugos priemonės iki šiol dar nėra pakankamos“, – rašoma antradienį išplatintame kreipimesi.

Kreipimąsi pasirašė dvylikos organizacijų atstovai, tarp jų – Medikų sąjūdžio, Sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Santaros klinikų gydytojų sąjungos, Jaunųjų gydytojų asociacijos, Nacionalinio vėžio instituto darbuotojų profesinės sąjungos.

Medikų pareiškime nurodoma, kad be svarbiausių apsaugos priemonių, kurių tiekimas buvo sutrikęs visame pasaulyje, būtina pasirūpinti ir įprastomis apsaugos priemonėmis, švariais medžiaginiais kasdieniais darbo rūbais.

„Visas su pacientais kontaktuojantis sveikatos priežiūros įstaigų personalas privalo būti aprūpintas švariais medžiaginiais darbo rūbais, kurie būtų dėvimi vieną darbo dieną, apsirengiami prieš darbą ir nusirengiami po darbo, jų kiekis ir dydžiai turi atitikti realų poreikį ne tik pandemijos metu, bet ir prieš ir po jos“, – rašoma pareiškime.

Medikų organizacijų atstovai pažymi, kad kitų šalių tyrimai rodo, kad dalis COVID–19 sergančiųjų turi asimptominę arba netipinę ligos eigos formą, kas dar labiau padidina infekcijos plitimą ir apsunkina infekuotų asmenų identifikavimą.

„Atsižvelgiant į tai mes prašome ir raginame užtikrinti kiekvienam su bet kuriuo pacientu kontaktuojančiam sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojui – medikui ar pagalbiniam personalui – visas apsaugos priemones, kurios numatytos patvirtintam COVID–19 atvejui pagalbą teikiančiam personalui“, – teigiama kreipimęsi.

Pareiškime taip pat raginama nedelsiant imtis ir kitų priemonių medikų ir pacientų saugumui užtikrinti – griežčiau optimizuoti ir kontroliuoti ligonių srautus ligoninėse, mažinant nereikalingus kontaktus tarp pacientų ir medicinos darbuotojų.

„Taip pat užtikrinti nenutrūkstamą medikų darbą kohortomis/pamainomis ir kuo skubiau įtraukti viso medicinos personalo testavimą dėl COVID–19, tokiu būdu saugiai atrenkant personalą, kuris gali dirbti su pacientais, o kuris turi saviizoliuotis;

koreguoti pacientų diagnostiką ir įtraukti genomo sekoskaitos metodus, būtinus epidemiologinės situacijos vertinimui ir efektyvesnei situacijos kontrolei“, – rašoma pareiškime.

Nacionalinio visuomenės sveikatos cento duomenimis, iki pirmadienio koronavirusas diagnozuotas 111 Lietuvos medicinos darbuotojų.

Alytaus apskrityje yra vienas susirgęs medikas, Kauno – 13, Klaipėdos – 34, Marijampolės – keturi, Panevėžio – trys, Šiaulių – du, Tauragės – vienas, Utenos – trys, Vilniaus – 50.

Pirminiais duomenimis, daugiau kaip tūkstantis medikų turėjo tiesioginių kontaktų su užsikrėtusiais asmenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas portretas
Reikia visapusiškai apsaugoti medikus ,kaip tik galima .Gali taip atsitikti jog bus baisu ir eiti pas medikus ,gal ir dabar jau baugu ,nes yra galimybė apsikrėsti.Darykit ką tik galima ,nepalikit be pagalbos ir be medikų,jie ne tik nuo viruso gelbėja,yra ir kitų negalavimų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių