Medikai tapatinasi su teisiamu chirurgu: „Rytoj gali teisti mane“

Socialiniuose tinkluose plinta medikų įrašai, kuriais jie skelbia, kad tapatinasi su teisiamu žinomu chirurgu. Medikai kelia savo nuotraukas su užrašu "Rytoj gali teisti mane", o jų atvaizdas yra atsidūręs šautuvo taikiklyje.

Piktina prokurorės siūlymas

Kauno klinikų chirurgas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius gydytojas koloproktologas Žilvinas Saladžinskas teisiamas dėl pacientės mirties. Jam atliekant sudėtingą storosios žarnos operaciją 2015 m. buvo pažeista moters blužnis, prasidėjo kraujavimas, ir blužnį teko pašalinti, o šios procedūros metu pažeidus kasą, išsivystė ūmus kasos uždegimas ir pacientė mirė.

Kaltinimą šioje byloje palaikanti prokurorė Auksė Lipkevičienė prašo medikui skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę ir dvejus metus uždrausti dirbti mediko darbą. Toks siūlymas sukėlė audringą medikų reakciją socialiuose tinkluose. Medikai savo nuotraukas ėmė ženklinti grafika, tarsi jų atvaizdas būtų atsidūręs šautuvo taikiklyje, ir užrašu – "Rytoj gali teisti mane".

Kerštu pavirtęs teisingumas neišgydo skausmo ypač tada, kai norime bausti ne blogį, o klaidą ar nelaimę. Tiesiog visi mes, medikai ir pacientai, esame kare su vėžiu ir kartais neatlaikome jo puolimo.

Taip savo nuotrauką feisbuke pakeitė ir Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) valdybos pirmininkės pavaduotoja Jurgita Sejonienė. "Natūralu, kad mūsų, medikų bendruomenė, palaiko kolegą. Mes situaciją vertiname kiek kitaip nei pacientės šeima ar medicinoje nedirbantys žmonės. Manome, kad Lietuvoje yra daug teisinio reglamentavimo problemų. Nenormalu, kai savo darbą dirbantis gydytojas ar kitas specialistas yra prilyginamas nusikaltėliui, žmogžudžiui tais atvejais, kai atsitinka nesėkmės, klaidos, – sakė J.Sejonienė, įsitikinusi, kad tokiu keliu medicinos problemos neturėtų būti sprendžiamos. – Jei nustatomi procedūriniai pažeidimai ar kompetencijos trūkumas, juos reikia taisyti, bet ne bausti žmogų ir atimti iš jo galimybę dirbti."

"Profesorius nėra žudikas"

Gydytojai socialiuose tinkluose dalijasi ir Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovo profesoriaus Vytauto Kasiulevičiaus teisiamą mediką palaikančiu įrašu. "Šiandien aš esu Žilvinas Saladžinskas, nes nenoriu, kad vieno iš mano dėstytojų ir kolegų garbė būtų sutrypta į purvą, o laisvė apribota kalėjimo grotomis. Daugeliui studentų ir kolegų Profesorius Žilvinas yra išsilavinimo ir profesionalumo pavyzdys. Aš esu su juo šiandien, nes nenoriu pasakyti – buvo. Nepaisant viso artimųjų skausmo, Profesorius nėra žudikas. Jaučiu pyktį ir jį suprantu. Kerštu pavirtęs teisingumas neišgydo skausmo ypač tada, kai norime bausti ne blogį, o klaidą ar nelaimę. Tiesiog visi mes, medikai ir pacientai, esame kare su vėžiu ir kartais neatlaikome jo puolimo, – rašo V.Kasiulevičius. – Aš žinau, kad šiandien palaikydami ketinamą teisti kolegą turbūt nesulauksime visuomenės pritarimo. Žmonės mus laiko visagaliais, bet tokie nesame. Tai milžiniškų lūkesčių persunktoje visuomenėje paaiškinti yra mažai galimybių. Bet esame mes patys su savo sąžine, savo kančia ir nedingstančiu kaltės jausmu prieš savo pacientus ir savo šeimas. Stovėti šalia kolegos šią akimirką labai nedidelė pareiga, nepaisant mus nuolat kaustančios baimės."

Vytautas Kasiulevičius

Priminė nekaltumo prezumpciją

Praėjusią savaitę teismams, prokuratūrai ir žiniasklaidai buvo išplatintas LMS kreipimasis Dėl vykdomo spaudimo ir visuomenės nuteikimo prieš medicinos darbuotojus. Jame teigiama, kad visuomenės nuteikimo prieš medicinos darbuotojus, formuojamos nuomonės teismams bei daromo spaudimo Ž.Saladžinskui, jo darbdaviui ir aplinkai.

Šiuo laišku LMS ragino teismų sistemos darbuotojus ir žiniasklaidos atstovus nuosekliai laikytis Lietuvos, kaip teisinės valstybės, konstitucinių principų ir susiformavusios teismų praktikos.

"LMS primena, kad Lietuvoje galioja nekaltumo prezumpcija, todėl iš anksto (nepasibaigus baudžiamosios bylos nagrinėjimui, teismui nepriėmus nuosprendžio ir pastarajam neįsiteisėjus) teigti ir nuteikti visuomenę, kad Gydytojas yra kaltas, jog "byloje įrodytas priežastinis ryšys tarp chirurgo veiksmų ir pacientės mirties", taip pat kitaip iš anksto suformuoti nuomonę apie Gydytojo kaltę ir atsakomybę, yra neteisėta, neprofesionalu, nedalykiška ir neetiška", – rašoma kreipimesi, kuriuo pripažįstama, kad medicininių nesėkmių, komplikacijų ir netyčinių klaidų sveikatos priežiūroje buvo, yra ir bus, tačiau jas taisyti reikėtų kitaip.

LMS taip pat teigia, kad komplikacijos yra individuali žmogaus organizmo reakcija į taikomą gydymą. "Net aukščiausio lygio sveikatos priežiūros specialistai, savo srities šviesuliai ir profesionalai, turintys ilgametės pacientų gydymo patirties ir tarptautinės praktikos, nėra ir negali būti 100 proc. tikri, kad, paskyrus atitinkamą gydymą, pacientui nebus komplikacijų. (…) Antra, komplikacija ir gydytojo netyčinė klaida yra skirtingi, tačiau daug bendrų požymių turintys reiškiniai. LMS nuomone, šiuo metu egzistuojantis teisinis reguliavimas, kuriuo priimamas sprendimas dėl komplikacijos atskyrimo nuo gydytojo netyčinės klaidos, nėra gana pagrįstas ir išsamus klinikine prasme. Akivaizdu, kad aiškumo ir nuoseklumo nebuvimas šioje srityje gali lemti šališko, neobjektyvaus ir neteisingo sprendimo priėmimą", – rašoma kreipimesi. Tuo pačiu LMS atkreipė dėmesį į Ž.Saladžinskui siūlomų sankcijų adekvatumą, proporcingumą ir šių sankcijų galimus padarinius ne tik šiam gydytojui, tačiau ir Kauno klinikoms bei pacientams.

Teisinis reguliavimas, kuriuo priimamas sprendimas dėl komplikacijos atskyrimo nuo gydytojo netyčinės klaidos, nėra gana pagrįstas ir išsamus klinikine prasme. Aiškumo ir nuoseklumo nebuvimas šioje srityje gali lemti šališko, neobjektyvaus ir neteisingo sprendimo priėmimą.

Kreipimesi taip pat rašoma, kad Ž.Saladžinskas yra aukštos profesinės kompetencijos ir kvalifikacijos specialistas, mokslų daktaras, profesorius, išleidęs daug mokslinių, praktinių ir taikomųjų leidinių, su kuriais būsimi gydytojai chirurgai įgyja išsilavinimą ir tobulina kvalifikaciją bei kompetenciją, jis yra gerai pacientų vertinamas (remiantis pacientų atsiliepimais internete) . "Taigi, siūlomos sankcijos (uždraudimas dvejus metus praktikuoti) neproporcingumas ir neadekvatumas aptariamoje situacijoje sukeltų neigiamų padarinių: pačiam Gydytojui, nes būtų prarandami profesiniai įgūdžiai; pacientams, nes dvejiems metams netektų aukštos kvalifikacijos ir kompetencijos medicininės pagalbos, kurią teikdavo Gydytojas", – rašoma kreipimesi.

Kreipimusi LMS ragina teismus kuo išsamiau, nuosekliau ir visapusiškiau išnagrinėti šią bylą ir priimti objektyvų bei pagrįstą sprendimą; prokuratūros atstovus pakartotinai įsigilinti į esamą situaciją, įvertinti žinomas aplinkybes, surinkti duomenis ir informaciją, kuri išsklaidytų esamas arba galimas abejones ir leistų tinkamai įgyvendinti prokuratūros vieną esminių funkcijų – teisingumo – įvykdymą; Sveikatos apsaugos ministeriją imtis aktyvių veiksmų ir peržiūrėti sveikatos priežiūros specialistų darbo krūvius, veiklos sąlygas ir profesinės kvalifikacijos tobulinimo tvarkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Linkiu gydytojui sugrįšti.Jūs reikalingas mūms pacientams.O tiems pinigautojams Dievo rykštės. O

Margarita

Margarita portretas
Iš kur čia jums tas VĖŽYS??? JUK RAŠO, KAD BUVO LIGONEI PAPRASTAS POLIPAS, VĖŽIO JOKIO NERADO!!!

Margarita

Margarita portretas
Visgi gydytojai turi prisiimti atsakomybę už abejingai atliktą darbą. Tai ne kaida, tai abejingumas pacientui...gal net todėl,kad mažai davė. O abejingų savo darbo kokybei gydytojų tikrai yra.Vieni tikrai stengiasi gydydami, kiti, ypač pasiekę labai yra pasikėlę ir abejingi, tiek kolegoms, tiek pacientams. Kiek jų praeina tik per dieną, nusibosta jų bėdos gydytojui ir jis nekreipia dėmesio. ABEJINGUMAS, NE KLAIDA ČIA!!!
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių