Medikai skundžiasi nauja testavimosi tvarka: tai – papildomas darbas

  • Teksto dydis:

Lietuvoje fiksuotas ir rekordinis COVID-19 susirgimų skaičius šią vasarą – per parą beveik 3 000 atvejų. Bet virusologai sako, kad gąsdintis nėra ko, praneša LNK.

Po ilgojo savaitgalio COVID-19 susirgimų kreivė gerokai šoktelėjo. Per parą naujų atvejų – 2 832, mirė trys žmonės. Anot virusologų, reali situacija paaiškės vėliau, mat šie skaičiai atspindi praėjusios savaitės antrą pusę.

„Elementariai užtrunka nuo laiko, kai žmogus užsikrečia, iki kol pajaučia simptomus. Kitas aspektas – pirmadienis buvo išeiginė, vadinasi, buvo smukęs testavimo mastas“, – svarstė virusų tyrėjas dr. Gytis Dudas.

Pasak virusų tyrėjų, augantys susirgimų skaičiai neturėtų gąsdinti, situacija dabar labai panaši į praėjusius metus, tačiau ligoninėse gydomi tik 166 užsikrėtusieji. Iš jų keturiolika – reanimacijos skyriuje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Lygiai tokia pati situacija kaip ir anksčiau, tačiau tai neatsispindi ligoninėse būtent dėl visuomenės imunizacijos“, – pažymi G.Dudas.

Nors ligoninėse ramu, dabar apkrauti šeimos gydytojai.

„Padaugės sergančių ir vaikų, ir suaugusiųjų. Ši pakeista situacija žmonėms naudinga, nauja ir jie dažnai kreipiasi į šeimos gydytojus, klausia, kaip elgtis susirgus COVID-19 infekcija, ypač kai pasitvirtina patys greituoju antigeno testu“, – patirtimi dalijosi šeimos gydytoja Kristina Slonksnė.

Nuo antradienio pasikeitė testavimosi tvarka. COVID-19 galima diagnozuoti ir namuose atlikus greitąjį savikontrolės testą. Pateikus rezultatą šeimos gydytojui, fiksuojama COVID-19 diagnozė. Tačiau ES sertifikatas apie persirgimą neišduodamas. Dėl sertifikato pacientai turi testuotis gydymo įstaigoje ir dažniausiai siunčiami į karščiavimo kliniką.

„Todėl rekordinis atvejų skaičius turbūt ir susijęs su tuo, kad žmonės nori patvirtinimo ir nori gauti COVID persirgimo pažymėjimą, kuris būna patvirtinamas gydymo įstaigoje“, – svarstė K.Slonksnė.

Yra žmonių, kurie virusą diagnozuoja namuose ir nenori eiti į polikliniką, tačiau medikai skundžiasi, kad nauja sistema dar labiau sunkina darbą.

„Prašome siųsti e.ryšio priemonėmis, galima siųsti į e.paštus, tačiau tai papildomas darbas ir apkrauti šeimos gydytojai“, – pastebėjo K.Slonksnė.

Šiaulių Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre įrengta izoliacinė patalpa galimai užsikrėtusiems COVID-19. Šeimos gydytojai rekomenduoja pacientui testą atlikti gydymo įstaigoje, tiems, kurie atvykti negali, liga diagnozuojama namuose.

Tai papildomas darbas ir apkrauti šeimos gydytojai.

„Gydytojas sprendžia pats, kaip diagnozuoti ligą – ar palikti ją diagnozuotą namuose, ar sudaryti galimybę diagnozuoti poliklinikoje“, – pažymėjo šeimos gydytojas Kęstutis Petniūnas.

Žmonių nuomonės išsiskiria. Vieniems nauja tvarka patinka ir virusą jie sutiktų diagnozuoti neidami pas medikus. Kiti jau pasimokė ir persirgimą norėtų užfiksuoti gydymo įstaigoje.

Net ir augant COVID-19 kreivei, skelbti karantino nesvarstoma. Pagal susirgimų skaičius kiekvienoje savivaldybėje būtų skelbiama epidemija. Prasčiausia padėtis šiuo metu Kaune, tačiau epideminis lygis dar nepasiektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Tai gal senai buvo laikas,rimtas problemas gydyti,o ne užsiimti ,,kovidu,,iki ,,kovido,,problemų gydytojai nesprendė,pagal pažintys ir babkes,tai gydytojai ir ligas suranda ir neigalumus sąžiningus israso,o kai viso to asmuo neturi,tai po šešerių ar aštuonerių metų gydytojai stebisi ,,kur buvote anksčiau,,o ko anksčiau ,jeigu tik dėl varnelės eini pas gydytoją,užtat ir padaryta SAM,kad gydymas ir tikslus diagnozes nustatymas būtų ištemptas iki tiek,kad jau būtų vėlu kažką padėti,o ,kad gyventojai ne viso proto ,tai faktas,dėl kiekvieno pirstelejimo,į poliklinika,o kai tikrai pagalba reikalinga,tai dar registratūroje moteriškes pasiepia,ir kada baigsis tu moteriškiu klausinejimas ,ko reikia pas gydytoją,man ko reikia ,tai gydytojui ir pasakysiu,kokia teise tos registratores turi uzdavineti tokius klausimus,ka jos žiurkėmis dirba,kur informacija siunčia ,ar valdžia turi dar vieną istaiga vadinama gestapu

Anonimas

Anonimas portretas
irtaip sedi nosis krapstydami
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių